Romuald Grané, un blocaire d’ICV de 83 anys

Fa dies el company d’El Punt i autor d’un completíssim blocAntoni Dalmau, escrivia l’article Abuelonet, sobre Andrés Téllez Simia, un cordovès de 79 anys que havia obert un bloc amb l’ajuda del seu nét Noel. La pàgina es presenta com "el primer web fet per un avi", i ha gaudit d’un cert ressò mediàtic. Ja llavors vaig advertir que a Mataró, l’àvia Encarna Siles escrivia des del desembre del 2005 a Tercera edad. Segurament tampoc no és la primera ni l’única persona d’avançada edat que demostra la seva habilitat a través d’una bitàcola.

Precisament l’Encarna escrivia divendres sobre una nova incorporació. Es tracta de Romuald Grané (a la foto), que acaba d’estrenar Gent gran i residències.  Als seus 83 anys, Grané és autor del llibre Una reflexió sobre la darrera fase, amb pròlegs d’Eulàlia Vintró i Ignasi Riera, presentat recentment a La Pedrera [El Punt: Un llibre explica les satisfaccions de viure en una residència]. L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, hi va assistir a la presentació i va deixar escrit al seu bloc Una reflexió vital, on l’Encarna ja li ha penjat un comentari.

¿Qui havia dit que els blocs eren cosa d’adolescents vanidosos? L’exemple de l’Encarna i en Romuald demostra l’èxit de la lluita contra la fractura digital. Els ordinadors als casals d’avis i centres cívics i els cursos d’alfabetització tecnològica han fet fortuna entre la gent de la tercera edat. Aquesta era la llavor, que, en el cas d’una terra fèrtil per als blocs com és Mataró i el Maresme, ha crescut satisfactòriament. Blocs d’avis. La xarxa com a eina de comunicació i lliure expressió per a una generació que el més semblant que deu haver conegut eren les clàssiques "cartes al director" de diaris i publicacions.

Grané va néixer a Artés (Bages), tres setmanes després del cop d’estat del general Primo de Rivera, el 1923. La família va marxar al barri de Sant Matí de Barcelona, "on el que abundava era la necessitat", segons llegeixo en el seu llibre. L’alçament militar del 1936 va marcar aquest home com a tants d’altres: "Detencions, tortures, presons, lluites clandestines, tot idealitzant un món millor." L’Alzheimer que pateix la seva dona va obligar-los a ingressar en una residència, precisament a Mataró. Des d’aleshores, Grané s’ha entregat a "una lluita per assolir una residència millor, pensant que si un altre món és possible, més encara una altra residència és possible".

Per la seva trajectòria i per l’autoria del pròleg (Vintró i Riera) haureu deduït que Grané és una persona compromesa amb les llibertats i la justícia social. A les darreres eleccions municipals, va formar part simbòlicament de la candidatura d’ICV-EUiA a Mataró. Com a militant ecosocialista que és, doncs, l’incorporo al llistat d’enllaços de blocs d’ICV-EUiA. El més gran dels centenars de polítics blocaires que tinc llistats. Benvingut, Romuald.

Gràcies per l’avís, Ramon.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *