R d'acció

Joc de paraules de la paraula redacció que fa referència a la tasca d'escriure i comprende tant en grup com individualment. Bloc del Seminari IV Grup 20 d'Introducció al Periodisme de la FCB de la URL.

18 de maig de 2011
0 comentaris

L?SMARTPHONE, L?ALTERNATIVA AL PAPER

>Vicent Partal dóna per mort el diari en format paper

>El director de Vilaweb exposa la seva visió futura del periodisme

>El diari digital català busca noves formes de finançament

“La premsa en format paper està abocada a la desaparició. L’alternativa a aquest fenomen és l’anomenat smartphone, és a dir, qualsevol dispositiu mòbil amb connexió a Internet”. Clar i directe, així és el director i creador de Vilaweb, Vicent Partal, que recolza la seva tèsi afirmant qued iaris de referència com el The New York Times regalaven un Ipad per fer el canvi de la subscripció de paper a la versió digital del diari neoyorquí.

Per Partal el futur del periodisme és el microperiodisme; la fragmentació de l’actualitat en milions de notícies que es poden trobar a la xarxa. De manera que el lector, pugui enterar-se del fet i si li interessa, pot arribar a ampliar la informació a través dels links que s’hi adjunten. Això és el Twitter. Un espai virtual en el que l’internauta es pot enterar en qüestió de minuts de fets com per exemple, la caiguda  d’un avió al riu Hudson de Nova York, o fins i tot, pot seguir pas a pas l’operació militar que va acabar amb la mort de Bin Laden i que va ser tuitejada per un veí del terrorista afganès.

El periodista valencià creu que la societat es troba davant una revolució sense precedents:la revolució informàtica, tal i com l’anomena ell. Ni tant sols l’aparició d’Internet (1995) va generar tant de revol. La revolució informàtica consisteix en l’aparició de mòbils amb Internet que ens possibiliten; primerament, una connexió permanent amb el món mitjançant Internet. El ciutadà està connectat les 24 hores a l’actualitat. La informació et ve a tu. En segon lloc, en un futur no gaire llunyà, tothom tindrà un smartphone diu Partal. Així la informació arribarà a un gran nombre de persones i no només al 45% de la població que té accés a Internet.

 

 

 El finançament de Vilaweb

Vilaweb fou el primer diari digital en català dels Països Catalans. Els 70 % del seu finançament ve donat gràcies a la publicitat, mentre que el 30% restant prové de subvencions , com per exemple, el cobrament d’un cèntim per lector, o també d’altres seccions de Vilaweb –com el bloc- que són de pagament.

Actualment, Vilaweb està pensant en cobrar als seus lectors, ja que consideren que els proporcionen una informació de qualitat i, això és car afirma Partal. Alhora, “som conscients que el lector està acostumat a que li oferim el servei gratuït i que no tothom estarà disposat a pagar”. Per això, “hem considerat l’opció que pagui qui vulgui, calculem que serà un 10% dels nostres lectors”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!