Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

26 de novembre de 2009
3 comentaris

La consulta independentista de Calella arrenca fort

Ja em perdonaran els amics Pere Gendrau i Carles Campuzano [bloc], que m’havien convidat a la presentació del llibre Carles Campuzano. El patriotisme a peu de carrer, aquest vespre a la Catalònia de Barcelona, però finalment he optat per la presentació de la Plataforma Calella Decideix. Feia temps que no assistia a un acte tan majoritari a Calella. La Cooperativa l’Amistat plena a vessar, i una notable expectació perquè era la primera vegada que actuaven plegats els tres tenors. L’expressió ha fet fortuna perquè Xavier Ponsdomènech s’hi ha referit així per obrir l’acte, en què hi ha destacat especialment l’exalcalde Ramon Bagó. Era el més veterà i segurament qui més ha viatjat i ha patit la catalanofòbia. Ha explicat anècdotes, molt sucoses per cert, però ha estat el que millor ha transmès la necessitat de participar en la consulta del 25 d’abril a la ciutat. Gent de totes les edats (molta gent gran!) i de sensibilitats molt diverses han estat atretes per una convocatòria inèdita a Calella, per unitària (esquerres i dretes) i supramunicipal (aquesta és una onada de gran abast, no estrictament local).

S’han fet referències als partits polítics, tot i que CDC, ERC i UDC donen suport a la plataforma cívica i a la convocatòria del 25 d’abril. Referències crítiques, però també encoratjadores. S’ha parlat (massa, diria jo) dels atacs rebuts, de les injustícies amb Catalunya, de la incomprensió identitària, etc… La consulta independentista a la meva ciutat té una component de proposta desacomplexada (els promotors són joves que militen a CDC i ERC  bàsicament, però també de cap partit) i de victimisme i dolor acumulada. El catalanisme pateix una enorme pressió, una gran incomprensió. Però ja ho ha dit Bagó, que menys pedagogia externa i més pedagogia amb els de dins. Aquest és probablement el gran salt qualitatiu. Espanya ja no importa, i això ho diu un empresari que hi ha fet negocis molts anys. Són els catalans els que s’han de sentir interpel·lats: només els catalans defensaran Catalunya.

Era curiós veure-hi els calellencs dels actes polítics de tota la vida, de municipals rere municipals, amb joves que treuen el cap i que prèviament has conegut a través de Facebook, per exemple. I això que parlem de Calella, imagina’t a nivell nacional la força de les xarxes socials. Aquesta onada sobiranista té molt a veure amb el fenomen d’Internet, amb la capacitat de mobilització a través de la web participativa (em contindré i no diré 2.0). Més de 300 adhesions, i un tret de sortida real, no virtual, a l’Amistat que farà que la consulta es vagi escampant com una taca d’oli.

La valentia d’aquest moviment que se sustenta molt a Internet, la capacitat dels més joves de trenar complicitats al marge de les sigles dels partits i l’aparició dels molts personatges tipus Josep Barri, en Vilapou, (una icona local que admiro: músic de cobla d’afició que obre un bloc, esdevé punt de trobada virtual, promou la Llopasfera i la Maresmesfera, modera debats públics sobre la regeneració dels partits polítics des de l’òptica local i ara s’apunta a Calella Decideix com una de les seves ànimes). Aquests són els elements que donen força al moviment. Després hi ha els partits que s’hi apunten, que hi són però fan una passada enrere per no fer nosa, la gent que s’engresca i tot plegat.

Jo no em quedo amb el comportament dels partits, ni amb els seus càlculs (això em dóna vots per a les eleccions, això em resta…), sinó amb l’aire fresc per a la política en sentit ampli que això suposa. I per al sobiranisme. Perquè mai com ara des del restabliment democràtic el país havia estat tan amenaçat externament i alhora tan mobilitzat internament. Hi ha resposta. Només calia ser-hi aquesta nit a l’Amistat.

  1. Saül totalment d’acord amb el teu anàlisi, sobre tot en el tema de les xarxes socials. També es cert que l’actual cursa engresca a grans i a joves, es el mateix que vaig viure a la mani del 11 de setembre a BCN, avis, pares i nets, tots plegats o cada un pel seu compte, però tots amb el mateix objectiu, o el que he viscut en les xerrades d’Argentona amb la Patricia Gabancho o avui amb en Titot.

  2. Molta sort Calella.

    M’encanta aixó de “menys pedagogia externa i més pedagogia amb els de dins” “Espanya ja no importa”

    Llàstima que no varen estar atents al curset els nostres polítics i directors de diaris.

  3. Hola,

    vaig estar present el passat dijous a la presentació de la plataforma. Va ser engrescador veure tanta gent emplenant la sala. El que més em va agradar és que hi havia gent de totes les edats. Ja no és una cosa de quatre eixelebrats, hi havia gent gran, joves, mitjana edat. 

    L’únic punt negatiu va ser la falta de l’alcalde de la ciutat. Però és natural que no hi fos, es va abstenir en el ple de l’ajuntament a donar suport a que es pregunti al poble, no seria coherent ser-hi. 

    Va ser engrescador escoltar l’ex-alcalde Bagó. Tot el que va dir eren veritats. Bàsicament va dir que no ens hem d’autoodiar, que hem de defensar el que som davant de qui sigui. Que no som menys ni més que ningú altre. I que ningú farà res per nosaltres. Ni tant sols els partits ‘catalanistes’. 

    Ha de ser el poble qui ha prendre les regnes. I ho sembla que ho comença a fer ara. L’única manera d’aturar-ho és per les armes, com sempre ha passat. Però ara no es poden fer servir les armes. 

    El senyor Bagó va dir clarament (els altres no ho van acabar de dir, no hi van arribar) una cosa que no recordem i és que tota transferència que ens doni l’estat espanyol no és res més que una capacitat de gestionar que en qualsevol moment ens poden prendre. Tot el que tenim o podem fer aquí és espanyol i se’ns pot llevar en qualsevol moment.

    “Desde el conserge al ministro, todos saben que a los catalanes, nada” va afegir. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!