Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

27 d'octubre de 2009
5 comentaris

Corrupció sociovergent o com Garzón ens aixeca la catifa

En primer lloc, cautela. Cal respectar la presumpció d’innocència. És massa fàcil posar tothom al mateix sac i barrejar millets amb gürtels, munars, núñez… amb els muñoz, prefanetes i alavedres. La ciutadania viu sota l’impacte diari i continuat de massa escàndols de corrupció que desprestigien la política, l’allunyen del carrer i acaben afavorint el demagògic “tots són iguals”. Tots no ho són, d’iguals. Però al marge d’això cal ser prudents perquè a diferència d’altres casos, això d’avui pot acabar sent molt gros o pot quedar en una desproporció de les habituals de Garzón.

A mi, d’entrada, que sempre em sembla bé que l’acció de la justícia sigui contundent i vagi fins al fons, m’ha semblat un pèl desproporcionat l’operatiu policial, molt en la línia mediàtica del personatge, del superjutge. Com a ciutadà d’aquest país, em fa una certa recança que hagi de ser un jutge de Madrid, el membre d’un tribunal d’excepció (Pinochet, Franco, ETA…), qui hagi d’aixecar la catifa catalana de les corrupteles urbanístiques i dels suborns. Com si no tinguéssim aquí prou jutges, fiscals, policies, síndics, auditors, opositors, veïns i mitjans de comunicació per denunciar que sota la nostra catifa s’amaga la porqueria. La quota-part de porqueria que ens pertoca, oi. Ni més ni menys.

Per tant, sobta que hagin de venir de fora, amb tota mena de parafernàlia i espectacularitat, a aixecar-nos la catifa. Hauria preferit que fos l’acció d’un jutge o fiscal de Barcelona, vaja. Dit això, més val tard que mai i millor que s’aixequi la catifa que no pas que algú tingui la temptació de trepitjar-la perquè no surti la brutícia. I això d’avui, venint de l’episodi Millet, posa de manifest que l’oasi català ha saltat pels aires. La vella Convergència lligada als anys de poder del pujolisme i el vell socialisme aferrat al municipalisme metropolità es troben junts en aquesta metàfora d’avui. Veníem d’un estira-i-arronsa entre convergents i socialistes per l’escàndol Millet i ara resulta que Garzón els fa una foto a tots dos plegats, encara que sigui per desviar l’atenció (altres en diuen setge al PP) del cas Gürtel. Reequilibri territorial, homogeneïtzació de la corrupció per tota la península.

En clau catalana, el cop és fort. Queda un any per a les eleccions, i la ciutadania no penalitzarà ningú per aquestes detencions últimes. No obstant això, el desànim col·lectiu augmenta i la moral dels dos grans partits queda afeblida. No ens farem mal, oi? O aixequem de la catifa del tot? Aquest és el debat, i ara que els esquitxats són els d’una i altra banda, serà curiós d’observar per on tiren. Intensitat mediàtica o mirem cap a l’altra banda. Qualsevol opció que menysprei el respecte per la ciutadania, la voluntat d’aclarir els fets i les ganes d’augmentar la transparència i de rectificar els errors comesos, serà una gran equivocació.

En aquest sentit, la primera reacció de CDC sembla massa tímida, a la defensiva. En canvi, per la primera impressió, el PSC ha sabut reaccionar. També és cert que els socialistes detinguts no són sants de la devoció del carrer Nicaragua. Luigi és un vell conegut. Un perla, vaja. És l’enllaç sociovergent de l’operació. El socialista (expulsat) del sector negocis que connectaria (parlo en condicional) els Prenafeta i Alavedra amb en Barto. Muñoz, l’alcalde, no és de la simpatia de l’aparell socialista, especialment de Zaragoza. El va vetar per a president de la Diputació de Barcelona, optant per Fogué, i ara Fogué té molts números d’acabar substituint-lo a l’alcaldia. De De Madre a Fogué passant per Muñoz, curiós. L’alcalde detingut era vicepresident de la Diputació, poca broma.

I en l’altre bàndol, això va per bàndols, les velles glòries convergents representen el passat, el pujolisme caducat. El sector negocis, que sempre s’havia dit. La CDC renovada de Mas hauria de ser més valenta, encara que se senti assetjada pel cas Millet i per les reminiscències de Banca Catalana, que ara tornen a estar de moda per partida doble: això del Palau i la Trias Fargas, i les memòries de Pujol. Sense criminalitzar ningú i sense prejutgar res (recordo això de la presumpció d’innocència que dic al principi de l’apunt), Puig hauria de fer més de Zaragoza i desmarcar-se’n, a no ser que a Còrsega vulguin assumir el risc de l’estigmatització.

Sembla molt fàcil, però no ho deu ser. En tot cas, els ciutadans necessiten respostes. Abans, però, els periodistes haurem de fer les preguntes.

  1. Els nostres compatriotes on podrien reclamar-ne i empalar-los davant d’un tribunal internacional?

    Què fa la Guàrdia de Corps de l’estat veí entrant en territori colonial com si fos juridicció d’ells? 

    Què feia la guapíssima rossa uniformada davant de la porta de la Batlia de Sta. Coloma en mise en scène superestudiada ?

    Poden els españols donar-nos lliçons d’honestitat quan ells han creat un dels sistemes jurídico-administratius de major opacitat de tot l’hemiferi nord?

    Esperava que algú ho diguera abans que jo, però tu, Saül, has tingut la valentia d’obrir els taps dels prismàtics. Gràcies.

  2. No hi ha cap raó per anar a votar. Són tots una colla de lladres. Després diran que la desmobilització dels votants (que no dels ciutadans) és per culpa de programes com Polonia. Quins nassos!
    I sí, són tots iguals. Clar que els d’ERC no roben, però perquè no governen.
    Jo no vull que em representi ningú, ja em represento a mi mateix, no fora que a sobre ens aixequessin la camisa.

  3. Vicepresident de la Diputació de Barcelona… Caixa Catalunya… Fusions… Aquí hi ha molt per sospitar… Uns ho fan “a lo bruto”, altres ho fan amb eines de disseny per a no tacar-se l’honorabilitat…

    Està bé que indiquis que cal tenir cautela amb les actuacions de Garzón, des del PP s’ha protestat enèrgicament d’aquestes escenografies que aquest cop han patit Socialistes i Convergents. I gairebé sempre, als Països Catalans, ves quina coincidència (exceptuant les Canàries)… A veure com acaba aixó, però el que està clar és que les Llistes Obertes passen per ser un dels punts a tenir en compte a la futura reforma de la Llei Electoral Catalana, i que també s’hauria d’aplicar a tot l’Estat i a les Municipals.

    Jo ho tinc clar, el meu vot a les properes autonòmiques el penso exercir, si res m’ho impedeix (dintre de dos anys ja veurem si podré votar, doncs formo part dels més de 600.000 aturats catalans, i la bancarrota es va aproximant per moments, i un cop no estàs empadronat enlloc, no ets ningú en democràcia), i no anirà a cap de les formacions polítiques que han governat Catalunya els darrers 10 anys. Tindrem formacions “verges” de poder a la Generalitat de Catalunya per votar, com el PP, Reagrupament, i fins i tot l’Ariel Santamaria s’apunta a la festa. Unes “més” professionals que altres, però totes ens serviran per posar a l’oposició als que han ostentat el poder els darrers 10 anys, i han gestionat la paràl·lisi del país que dura des de que es va començar a parlar d’Estatuts que s’ha demostrat que no tenen cap connexió amb les necessitats de la gent del carrer (i abans, des que va començar la cursa per la succeció de Pujol). La societat civil catalana encara té l’oportunitat, també, de gestionar una llista unitària que no estigui implicada en cap força política, i que ens aporti una mica d’aire fresc i net a la cambra catalana.

    Per cert, Saül, treume de la llista de blocaires polítics, ja fa mesos que em vaig donar de baixa del partit corresponent. Em faràs un favor.

  4. Escrius “Qualsevol opció que menysprei el respecte per la ciutadania, la voluntat d’aclarir els fets i les ganes d’augmentar la transparència i de rectificar els errors comesos, serà una gran equivocació. “

    Efectivament!  I En Pujol,  declarant al programa Àgora que “ens podem fer mal tots”  cau al pou de merda on hi ha tants sospitosos de corrupció o d’encobriment. El que ha dit em dona dret a retirar-li el respecte que li tenia.

    La Pilar Rahola   té raó quan -igual J. Puigcercós-  exigeixen que s’estirin totes les mantes i s’aixequin totes les catifes !
    quí no es faran ml méque els maleïts corruptes d’un i altre bàndol.
    Els ciutadans,  el mal ja el patim !  vista la magnitud dels expolis i estafes respugnants perpetrades des de les institucions que més exemple d’honetedat haurien de donar.

    Imposible no recordar e versos, ara amb l’afegtó de  “d’aquesta  pobra, bruta i corrupta pàtria !”

    Calus electoral  de tt plegat ?  Potser sí, però  ara cal tractar-ho en clau de delinqÚència mafiosa… I veure quin tipus de legislació tenim.

    Això és  ara i aquí i és tota la corrupció acumulada.  Potser sí que calrà limitar a dos mandats  8 anys com a màxim (que ja són massa) perquè no hi hagi massa temps per muntar corrupteles massa gruixudes.

    Quin fàstic  Millet i Montull   però  quin fàstic també  els alcaldes i els Prenafeta i els Alavedres. 

    A Àgora en Jordi Pujol deia  en to  mensytenidor (referint-se a J. Montilla) que  fer de gestors  ja ho poden fer les gestories… que cal  proposar objetius i propostes de futur…

    Be, doncs , “mutatis mutandi” jo et dic  que preguntar ja ho sabem fer els lectors i els  ciutadans normalets.
    A vosaltres els  periodistes i  als bons periodistes més encara , per ser-ho de veritat-  se us exigeix un plus més: que  investigueu i que ho feu a fons…

    Dius : “Com si no tinguéssim aquí prou jutges, fiscals, policies, síndics, auditors, opositors, veïns i mitjans de comunicació per denunciar que sota la nostra catifa s’amaga la porqueria.”.

    Als periodistes a tots us toca ara anar a preguntar-los a tots ells:  als
    “jutges, fiscals, policies, síndics, auditors, opositors, veïns i mitjans de comunicació”  com és toleren aquests graus de corrupció  o que no se n’assabentin !

    Serà interessant tenir ben present les respostes per sabr què hem de fer nosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!