Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

25 de juliol de 2009
1 comentari

Salta la generació tap d’Iniciativa

Joan Saura segueix les passes de Josep-Lluís Carod-Rovira i renuncia a la cursa electoral. Seguirà sent conseller fins a les properes eleccions i continuarà com a president d’Iniciativa fins a la propera assemblea nacional del partit [ACN: Saura renuncia a presentar-se com a candidat a les eleccions del 2010 per donar un impuls a ICV]. Qui té més números per rellevar-lo com a cap de llista és Joan Herrera, que coneixia la decisió des d’ahir, segons explica a l’apunt del seu bloc. Amb l’anunci de la retirada de Saura de la primera línia política, els ecosocialistes fan un pas definitiu en l’aposta pel rejoveniment de la organització i de les cares visibles a nivell institucional. Ricard Gomà va rellevar Imma Mayol a l’Ajuntament de Barcelona. Raül Romeva [bloc] ja camina sol per Europa. Dolors Camats [bloc] va heretar el bagatge parlamentari de Jaume Bosch i és la icona parlamentària al Parc de la Ciutadella. I el veterà i murri Jordi Guillot [bloc] disfruta d’una retirada daurada al Senat. La vella guàrdia, i d’això en sap un munt l’amic Pep Canal, culmina aquest dissabte (l’endemà d’un ple simbòlic al Parlament dedicat al nou model de finançament) una revolució interna tranquil·la. Sí, perquè fa molts anys que es va coent. Fa anys que els Bosch, Guillot i Saura van donant pas i afavorint l’emergència de nous valors. Els Màrius Garcia [bloc], els Marc Rius, etcètera.

Ha estat un procés tranquil, però els últims mesos s’havia viscut algun episodi de certa tensió interna. Lògica, perquè Iniciativa ha suportat més pressió que mai: governa a Catalunya, a la Diputació de Barcelona, a l’Ajuntament de Barcelona, reté unes quantes alcaldies (Cerdanyola del Vallès és el seu baluard metropolità) i al Congrés dels Diputats té un cert protagonisme, encara que sigui pel demèrit dels socis espanyols d’Izquierda Unida i per la precària aritmètica que gestiona el PSOE. En algun moment de tensió, especialment pel govern català, amb els Mossos i un entorn mediàtic clarament desfavorable per a ells en aquesta segona legislatura de tripartit, hi ha hagut un pols intern entre els joves i els vells.

Però aquest dissabte, mentre Saura abandonava el local on ha fet públic el seu anunci (ha sortit acompanyat d’Imma Mayol), es produïa la culminació de la regeneració interna. El gest reforça Herrera, i situa Saura en l’àmbit institucional discret que ocupa Carod. A partir d’aquí, caldrà veure com evolucionen les expectatives electorals d’ICV a les eleccions al Parlament de Catalunya (encara no entenc per què Saura diu “eleccions autonòmiques”!) i si en el tram final de la legislatura hi haurà més desmarcatges dels socis tripartits a l’estil de la llei d’educació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!