Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

5 de febrer de 2009
1 comentari

L’Alt Maresme puja al carro de la TDT pública comarcal

Un excés d’austeritat i una discreció mal entesa marquen l’acte en què els ajuntaments de Pineda de Mar, Palafolls, Santa Susanna i Sant Cebrià de Vallalta s’incorporen al Consorci Teledigital Maresme Nord, que creix en municipis i uneix esforços amb el consorci que gestiona l’altre canal públic de la TDT de la comarca, Maresme Digital TV, que aplega els consistoris del Baix Maresme i Maresme central [ACN: El canal temàtic de la TDT pública del Maresme es posarà en marxa durant el 2009]. La televisió pública de l’era postanalògica va guanyant cos al Maresme, però el context econòmic convida a poques alegries i la poca simpatia dels polítics locals amb la TDT tampoc no hi ajuda. Així les coses, només l’empenta de Mataró i de Calella ha fet possible fins al dia d’ahir que la TDT pública tingués sentit al Maresme. Des d’ahir, i gràcies a la nova tongada d’ajuntaments incorporats als ens de govern consorciats del que seran els dos canals públics en TDT, el lideratge es va repartint i compartint.

No serà fàcil, però. Malgrat de Mar i Arenys de Mar, des de l’Alt Maresme, i Premià de Mar i Vilassar de Mar, des del Baix, són, inexplicablement encara, els esculls per trobar el desllorigador d’un atzucac temporal. (N’hi ha d’altres, però són municipis de menys habitants o rellevància comunicacional.) Quedar ara despenjats del tren de la televisió pública que fins ara era analògica i tenia un model territorial dispers en funció d’herències de l’època dels primers ajuntaments democràtics seria un greu error. La crisi és l’argument darrere del qual alguns governants de mirada curta s’escuden per deixar passar el tren i justificar la seva estada a l’andana d’una estació que és més passat que present i no té res de futur. Però les coses són com són, i els alcaldes tenen una pressió ciutadana avui agreujada per demandes socials que es multipliquen i compliquen quan les úniques vaques són magres.

Mentre Zapatero reparteix fons encoberts d’obra pública als ajuntaments per maquillar uns diners que, d’altra manera, anirien a subvencionar els aturats, els municipis no poden fer front a despeses corrents bàsiques (alguns dels famosos “impropis”) i a inversions que estructuralment són estratègiques. Si la TDT és vista amb desconfiança pels agents públics del territori, que Déu ens agafi confessats. Cal fer-hi front, amb tota la prudència del món. Però quedar-se a l’estació amb els braços creuats mentre els municipis veïns tiren del vagó locomotora de la nova tecnologia i de la nova comunicació de proximitat que serà aquest tipus de televisió és insolidari, covard i irresponsable. També és cert que l’acte d’ahir a l’Ajuntament de Calella, pobre, ensopit i molt allunyat del valor simbòlic que té, no contribueix a sumar-s’hi a la causa.

[Primer aniversari de Maresme Digital TV]
[El Maresme, novament referent comunicatiu]

  1. hola Saül,

    “nova comunicació de proximitat”, dius? Ho sento però no hi estic gens d’acord. La proximitat no la fa el mitjà sinó el professional i els continguts. I aquest, pel que estem veient i comprovant no és el cas, de moment, de Maresme Digital TV.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!