Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

13 de novembre de 2008
9 comentaris

Activistes digitals fan La Vanguardia i l’Sport en català

L’activisme digital té aquestes coses. Les eines globals i l’enginy sovint deixen en evidència empreses potents. Va succeir amb el web no oficial en català de la cambra comunitària [El Parlament Europeu estrenarà web oficial en català], i ja veurem com acaba l’assumpte per a l’activista Miquel Català [bloc]. Em refereixo als tribunals, i no és broma. Ara ha succeït amb els webs de diaris editats a Barcelona com La Vanguardia i Sport, ambdós del Grupo Godó [Bona sintonia amb Godó]. Els exemplars d’aquests rotatius arriben diàriament al quiosc en castellà, com mana la tradició. Les seves versions electròniques, també. I això que la tecnologia permetria la doble versió, a l’estil d’El Periódico de Catalunya [català i castellà], o el seu pas a la xarxa en la llengua pròpia del país, encara que fos per captar la simpatia d’aquells lectors o subscriptors desitjosos de veure el  seu diari escrit en pantalla en la llengua de Pompeu. La qüestió, però, és que allò que Godó encara no s’ha atrevit a fer [amb RAC1, en canvi, ha fet una excepció], sí que ho han aconseguit els activistes digitals. Un cop superada l’agitació [Campanya al Facebook per La Vanguardia en català] i a l’espera que el Govern se’n surti amb la seva [La Vanguardia en català], els activistes ja han fet córrer les versions traduïdes al català de La Vanguardia i l’Sport gràcies a Google. A més, circulen correus electrònics demanant als remitents que incorporin aquestes pàgines a les seves preferides en el navegador, per incrementar les visites. Això, que d’entrada és altament positiu, pot tenir un efecte contraproduent per a l’empresa editora: una pèrdua d’impactes i de trànsit pels seus webs oficials, en castellà. Les campanyes pels productes amb l’idioma del país tenen a Internet el camp de batalla. I els mitjans de comunicació no se n’escapen.

(Nota: Rectifico l’afirmació que La Vanguardia i l’Sport són del Grupo Godó. Sport és del Grupo Zeta, mentre l’esportiu de Godó és El Mundo Deportivo, informació que òbviament coneixia però que un lapsus, sumat a l’esgotament de la jornada i l’hora en què vaig escriure l’apunt m’han fet relliscar.)

  1. Saül, des de quan l’Sport és del Grup Godó? En tot cas, la reflexió que proposes sobre la iniciativa d’aquests activistes digitals és interessant. Salut.

  2. Vols dir que perden visites? A mi, quan em visiten el bloc traduït m’hi apareix igualment…
    Vull dir que cada enllaç que piquis a lavanguardia.encatala.net suposa un accés a llur portal exactament com fins ara (l’únic que canvia és que el lector no ho experimenta); crec, vaja! El que sí que notaran els de L’Avantguarda és que el tràfic procedirà molt d’aquest altre domini.
    Jo, ara mateix, no només afegiré aquest enllaç als favorits, sinó que suprimiré el directe, ves què…
    Això de la NaciópuntCat té els seus avantatges, hehehe…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!