Accio municipal - Bloc d'en Sergi Baulida

Pels qui els interessa el món municipal (funcionaris, polítics, periodistes, gent d'entitats,...). Idees, opinions i experiències per a la defensa del municipalisme.

13 de març de 2007
Sense categoria
0 comentaris

VPO? HPP? En propietat o lloguer?

Ara que cada cop estan més de moda els acrònims, i mira que no em fan gens de gràcia, cada vegada parlem més de la "VPO" i l"HPP", per referir-nos a la vivenda de protecció oficial o habitatge protegit.

La darrera llei d’urbanisme i la inminent d’habitatge, insisteixen en el foment de la vivienda de protecció oficial; que vista l’evolució del mercat inmobiliari és una necessitat urgent i indefugible. Altra cosa és que les mesures concretes i la normativa s’hagin fet bé, o com a mínim amb la justa mesura.

En qualsevol cas és evident que fa falta que l’administració pública actuï quan, com he dit en algun altre post, a l’Estat Espanyol és construeix més que a Alemanya i quan els sous pugen un 3% i la vivenda un 10% per amunt durant 4 o 5 anys. Això és com quan algú es fot dos paquets de tabaco al dia, no fa exercici, menja malament i beu més del compte… doncs no va bé, i les situacions que no van bé, tendeixen a empitjorar i a destruir al subjecte. Això s’ha d’arreglar, i l’administració té eines. En aquest cas, el tema per polemitzar està en el "Com" i no en "Què"…

El que no ha de ser, segons la meva opinió, és que el "Com" fem i atorguem habitatge protegit generi més injustícies; lo típic de desvestir un sant per vestir-ne un altre. El que no pot ser és que li treguin "totalment" als ajuntaments el 10% d’aprofitament mig urbanístic que tots feiem i hem fet servir per finançar infraestructures de serveis que consideràvem necessàries (escoles bressol, pavellons i cases de cultura o biblioteques, per destacar els principals destinataris). Hauria de ser una fòrmula mixta, 50% VPO, 50% inversió en reurbanització de carrers o infraestructures de serveis.

L’altre tema és el del lloguer o la propietat. I jo crec que aquí la discusió és més de filosofia i justícia. Jo sóc un gran defensor del l’HPP de lloguer, perquè crec que tothom ha de tenir dret a una vivenda. El que no crec que calgui és que l’administració hagi de satisfer la necessitat obsessiva dels llatins per la Propietat, que a la resta d’Europa molta gent viu de lloguer i no passa res.
Em sembla també injust, casos que he conegut amb un bon amic meu, de guanyar un pis per sorteig de VPO a una bona zona de Barcelona (fa uns 5 o 8 anys, això sí) i que d’aquí a relativament poc se’l pugui vendre, i faci una plusvàlua acollonant amb un pis de VPO, home, no fotem, no és això tampoc.
O sigui que és fàcil arribar a que el lloguer és lo millor. Que un ajuntament directa o indirectament, crei edificis amb pisos de lloguer, a preus molt econòmics, sobretot per a joves de menys de 30 anys que s’estant inserint al mercat laboral, i que hi hagi rotació. El que critica tothom del lloguer són els problemes de gestió que comporta, a l’ajuntament en qüestió… però com que en el fons és un problema de volum de feina, axiò es sol.luciona amb augments de productivitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!