Accio municipal - Bloc d'en Sergi Baulida

Pels qui els interessa el món municipal (funcionaris, polítics, periodistes, gent d'entitats,...). Idees, opinions i experiències per a la defensa del municipalisme.

13 de febrer de 2007
Sense categoria
0 comentaris

La gestió de subvencions als ajuntaments, regals enverinats?

O com s’arriben a dilapidar recursos, econòmics i humans, en la sol.licitud, preparació de bases, valoració, aprovació, justificació… de les subvencions. No valdria la pena que les tranferències guanyessin terreny a les subvencions, i deixem que els ajuntaments s’autogestionin? És necessari "l’exèrcit" de tècnics i administratius a les administracions locals i superiors que es dediquen exclusivament a enviar papers amunt i avall per fer una gestió del diner públic que podria ser molt més simple i eficient?

 Realment em desespera i m’indigna veure com hem anat a parar a una "subvenciocràcia" dilapidadora de recursos humans; que fa que un ajuntament hagi d’esmerçar una pila de recursos humans i econòmics en la localització de subvencions, tramitació de sol.licituds, elaboració dels projectes que demanen, buscar les factures per justificar les despeses, tramitar tota la justificació, demanar pròrrogues… I que una altra administració (Estat, Generalitat, Diputació, Consell Comarcal) també hagi "cremat" recursos en elaboracions de bases, tramitar sol.licituds, resoldre, comunicar, rebre justificacions, validar-les… Un "amunt i avall" de papers deseperant (… bé ara comencem a que sigui un "amunt i avall" de formularis web). M’agradaria comptar les hores que dediquen personal tècnic i administratiu de les diferents administracions a tot aquest moviment,… i valorar-ho econòmicament… segur que em quedaria esparverat!

Per no dir les hores que malgasten molts polítics en gestions, reunions, i àpats varis; amb d’altres polítics o tècnics; per anar a buscar més subvencions, aconseguir pròrrogues per justificar, per executar… vaja, molt de temps de massa gent. Per no parlar de les situacions d’haver de rendir pleitesia al polític o tècnic de torn, perquè ja tens una inversió en marxa i et bloqueja el finançament per qualsevol collonada relacionada amb la sol.licitud o justificació de la subvenció.

Per més inri, molts ajuntaments acaben fent coses per a les que tenen subvenció, en lloc de fer el que toca o és més necessari en aquell moment. S’arriba a autèntics absurds de fer per fer, perquè hi ha subvenció, tot i que moltes vegades no arribi al 50% de subvenció. És com anar de rebaixes a comprar coses que no necessites… però com que té un 40% de descompte… o de subvenció, doncs em compro una camisa que no me la posaré.

Crec que s’hauria de reformar el sistema de finançament municipal, és un tema que aniré tocant al bloc, i perquè no començar amb les subvencions. Crec que la Generalitat i Diputacions haurien d’augmentar les transferències, per a què l’ajuntament decideixi què vol fer amb els diners, disminuint les subvencions. Els municipis tindríem més llibertat, i totes les administracions menys costos de personal, o aquest seria més productiu fent altres coses.

Això no vol dir erradicar totalment el concepte de subvenció, que en determinats casos pot tenir molt sentit. Quan la Generalitat o una Diputació volen potenciar una determinada acció sí que val la pena. Però ni l’una ni l’altre han de ser el germà gran que ens diu el que hem de fer, i ens dona xavalla, prèvia súplica i rendiment de pleitesia, per finançar-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!