Accio municipal - Bloc d'en Sergi Baulida

Pels qui els interessa el món municipal (funcionaris, polítics, periodistes, gent d'entitats,...). Idees, opinions i experiències per a la defensa del municipalisme.

19 de març de 2007
Sense categoria
0 comentaris

El “30 minuts” pot fer molt mal

El ?30 minuts? d?ahir al vespre a TV3 va ser especialment interessant, es parlava de la bombolla inmobiliària. Lo millor va ser la frase final del professor Gonzalo Bernardos, un crack de qui vaig tenir l’honor de ser alumne allà per l’any 92. En Bernardos va dir que "la pujada de preus del sector inmobiliari ha arribat a l’Everest, que ara es situarà als 6.000 metres, però que encara és una alçada que fa inabastable l’accés a l’habitatge de la gent jove d’aquest país"… clavat Gonzalo!

Durant el reportatge van tornar a dir allò que em sobta tant que, no sé exactament quin dels darrers anys, es va construir més a Andalusia que a tot el Regne Unit? una bogeria. Que a "l’Al-Andalus" es posin més totxos que al Brittish Empire és una cosa que no es menja de cap  manera. Lamento repetir-me, com l?all, però això no s?aguanta per enlloc.

 

També va ser curiosa una subhasta organitzada per un particular americà per vendre la seva casa, desesperat perquè no podia vendre-la a través de cap inmobiliària. És ben bé que els americans fan "show" fins i tot d’això. Curiós també els preus en dòlars d’alguna caseta molt ben parida. De fet, la de la subhasta se la van quedar per 175.000 dòlars, uns 135.000 euros, uns 22 kilos i mig de les antigues pessetes… Per aquest preu a Girona i rodalies, tens un pis infame, petit i per reformar… No ho vaig acabar d’entendre això.

 

Dic que el reportatge d’ahir pot fer molt mal, perquè pot generar un efecte pànic al mercat, m’explico. Si jo sóc un comprador que estic a punt de comprar un habitatge, i veig el reportatge d’ahir i me’l crec, m’esperaré a que baixi més el preu i en tot cas apretaré a qui me’l vulgui vendre. Si jo sóc un venedor, l’input que rebo és que van mal dades al sector, que si no m’espavilo encara m’enganxaré. Ambdues situacions porten a baixar preus, però no en plan "aterratge suau" que diuen ara, sino que pot haver-hi una baixada contundent; en cap cas però un "dijous negre de Wall Street del 29".

En contrapartida també va ser bona l’intervenció del promotor el sr. Reyna (era president del Barça, no?), que volia marxar del concepte de "bombolla inmobiliària", dient que la bombolla quan explota no hi ha res al darrera, en canvi el totxo és allà… val menys, però no passarà a valdre no res. En contraposició claríssima al crack de les punto.com que va haver-hi a principis dels 2000s.

Però el que em preocupa més d’aquest assumpte, és l’impacte que tindrà la frenada sobre les finances dels municipis, quan caiguin en picat els ICIOs i les Plusvàlues. Encara és més preocupant l’impacte social, perquè hi ha molts paletes, pintors, lampistes, guixaires,… i un etc llarguíssim que viuen d’això. I la frenada o desacceleració, farà mal. El frenasso de la demanda combinat, amb el que sembla ser que diuen que hi ha un excés d’oferta, portarà sí o sí a una disminució de l’activitat constructivo-inmobiliària i a una baixada de preus. Només cal saber si parlarem de clavada de frens i desplome de preus, o … d’aterratge suau… Esperem que acabem tots aplaudint al pilot de l’avió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!