LA PALA ALTA DEL MONT-ROIG – COLLA D’AMICS GR

El Mont-roig és una serra prepirinenca que s’aixeca al sud del Montsec, a la comarca de la Noguera. Un bon nombre de membres de la Colla hi va anar aquest passat cap de setmana. Després de fer nit a Balaguer i d’arribar-nos fins Vilanova de la Sal, abans de començar l’excursió vam fer una aturada als roures monumentals de Fontanelles.
La caminada la vàrem començar al santuari de Montalegre, tot prenent un corriol que ressegueix la línia carenera. Després de passar un parell de colls vam arribar al cim culminant del Mont-roig, la Pala Alta (950 m). Les vistes són espectaculars, només entelades diumenge per la boirina persistent. Les aigües blavenques dels embassaments contrastaven amb els verticals estimballs rogencs que ens envoltaven per tot arreu.
Seguint pel senderó vam fer un ràpid i pendent descens fins el coll de Porta. Aquí la Colla es va separar, i mentre els més agosarats van seguir carenejant enmig de carrasques i garrics esgarrinxosos, alguns altres van preferir seguir la pista, més planera, que s’endinsa pel vessant nord, fina arribar al refugi de l’Extrem on es van retrobar els dos grups, Aquí vam dinar.
El retorn el vam fer tot per pista, a estones flanquejant la cinglera per sota d’imponents parets, amb signes evidents de passats despreniments. Un espectacle natural de primera categoria.

Cementiri de Vilanova de la Sal

Petit cementiri de Vilanova de la Sal

Detall del roure de Fontanelles

Detall del roure de Fontanelles

Rètol  al santuari de Montalegre

Rètol i vista des del santuari de Montalegre

Al cim de la Pala Alta

Al cim de la Pala Alta

Tot carenant camí del coll de Porta

Tot carenant camí del coll de Porta

Els embassaments a vista d'ocell

Els embassaments a vista d’ocell

Estralls de la processionària

Estralls de la processionària del pi

La Colla al refugi d'Extrem

La Colla al refugi d’Extrem

El pantà de Camarasa des del Mont-roig

El pantà de Camarasa des del Mont-roig

de tornada al peu dels verticals estimballs rogencs

Camí de tornada, al peu de verticals estimballs rogencs

A Balaguer, després de la caminada

A Balaguer, després de la caminada

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en GRAN RECORREGUT. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*