Les pintures rupestres del Cogul. Colla d’Amics GR

El diumenge 16 de març, la Colla ha anat fins la comarca de les Garrigues, a tocar del Segrià. Ha estat una caminada d’uns dotze quilòmetres que ens ha portat d’Aspa fins l’Albagès, passant pel poble del Cogul per tal visitar les seves famoses pintures rupestres, les més importants de Catalunya.
Al començament de l’excursió hi havia alguns dubtes sobre el camí a seguir, cosa que ens va fer recular un parell de cops. Però com que feia un dia esplèndid, la gent s’ho va prendre bé.
És una llàstima que el Centre d’Interpretació de les pintures, un magnífic edifici integrat al paisatge, no estigui acabat del tot a conseqüència de la crisi econòmica. Sobta, per exemple, l’absència de llum elèctrica, tot i que la instal·lació estigui feta. Encara gràcies que alguns veïns voluntaris del poble s’encarreguen d’obrir-lo i de fer de guies de manera gratuïta (s’accepten aportacions).
Des del Centre d’Interpretació s’accedeia a la Roca del Moro, una petita cova d’uns tres metres on es troben les pintures originals, d’entre 3000 i 5000 anys abans de Crist. 
Aquesta és una zona on, a més de l’agricultura, destaca la ramaderia porcina, com vam poder comprovar al llarg del camí.
L’excursió va acabar amb un refrigeri a la plaça de l’Albagès. El cos ho va agraïr, doncs fou un dia que semblava d’estiu.


En Ricard fent de guia


Creuant un rierol


Tornant a creuar. Ens hem confós de camí


El Centre d’Interpretació del Cogul


La Roca del Moro i la cova


Detall de les pintures rupestres


Un altre detall de les pintures


La plaça del Cogul, on hem dinat


Porcs en una granja


L’esclat de la primavera


Tota la colla a la plaça de l’Albagès 

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en GRAN RECORREGUT. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Les pintures rupestres del Cogul. Colla d’Amics GR

  1. Anna diu:
    Quines fotos més maques! Sóc la guia que us va atendre 😉
    Va ser un plaer tenir-vos pel poble.
    Records a tots!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*