EFECTES DIFERENTS DE LES CRISIS ECONÒMIQUES

Les crisis econòmiques, habituals en el desenvolupament del sistema capitalista, sempre han tingut responsables i víctimes, aquestes darreres en nombre ingent.
Tanmateix, fora d’alguns casos molt concrets i localitzats en la història, no acostumen a barrejar-se els uns amb les altres. O ets responsable o ets víctima.
Així, els que han provocat les crisis sovint encara en treuen profit, començant per banquers i especuladors.
Però la majoria dels que les pateixen, enganyats o estafats, acostumen a quedar-se sense res, literalment.  I amb la pobresa i l’atur proliferen desnonaments, malalties mentals i suïcidis.
Malgrat aquestes evidències, que són a l’abast de tothom, amb motiu de la darrera crisi no hem vist pràcticament cap responsable a la presó ni cap banquer llançant-se al buit des d’un gratacels, tal com va passar amb motiu de la gran depressió de 1929.
Com és que les coses han canviat d’aquesta manera? 
La única explicació que li trobo és que avui dia el poder de la banca i de les multinacionals està per sobre del poder dels Estats.
O encara més greu: Que els Estats estan al seu servei.
Només així s’explica que es destinin quantitats enormes de diner públic a salvar els bancs amb problemes.
Amb tot això, on queda la democràcia?
 

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en CALAIX DE SASTRE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.