La Fira de Bandolers d’Alcover

Aquest cap de setmana s’ha celebrat l’onzena edició de la Fira de Bandolers de la vila d’Alcover (Alt Camp).
Es tracta d’un exemple reeixit d’esdeveniment creat del no res i que ja sembla ancestral.
Al poble es volia donar contingut a una Fira decadent i algú va tenir la pensada de dedicar-la al bandolerisme dels segles XV, XVI i XVII, molt estès per la zona.
Les primeres edicions foren més aviat ensopides, però ha anat quallant i ara ja és una fira popular arreu. La prova n’és la gran quantitat de forasters que omplen el poble aquests dos dies.
Una bona troballa són els esquetxos teatrals que els espectadors es troben per diferents indrets del casc antic. Són peces curtes interpretades per actors locals i que representen escenes d’època relacionades amb el bandolerisme , en alguns casos amb connotacions d’actualitat, com la d’aquest any titulada La pesta borbònica.
Altres esdeveniments d’èxit són la fira d’artesants, cada cop més nombrosa i variada, la trobada de gegants i el sopar de bandolers, realment multitudinari.
I aquest any s’hi ha afegit l’encesa d’una gran estelada, per iniciativa de l’Assemblea Nacional Catalana d’Alcover.

 

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en CALAIX DE SASTRE. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*