DIETARI DE LA MARXA DEL LLOBREGAT 1978 (28) per Jordi Moners

Dimecres 30 d’agost   Manresa – Sant Vicenç de Castellet

Al matí, després d’esmorzar, el Miquel, de Sant Vicenç, passa a recollir-me per anar al poble a preparar quatre coses per la rebuda de la Marxa. Passant per la carretera vella -del Pont de Vilomara- es veu l’horrible connurbació de la Balconada i un abocador d’escombraries. El paisatge, malgrat tot és bonic. A Sant Vicenç qui més ha treballat és la gent del PSAN i d’ERC. Tornat a Manresa, a quarts de cinc concentració de marxaires a Sant Domènec. S’ennuvola fort, però hem d’esperar a muntar el servei de cotxes. A un quart de sis, quan som a punt de marxa, comença a gotellar. Al Pont Vell, amb pluja, som quaranta quatre. Al cap de poc se’ns afegeix el pintor Josep Vila Closes amb un amic. Fins a Sant Vicenç, dos xàfecs en prop de dues hores. Passejada agradable a partir del pont d’entrada (del Llobregat). Ens rep una bona acollida de vicentins. Tots plegats fem una processó de més de cent persones. La gent surt al carrer, ens segueix i acompanya. Ens concentrem a la plaça, davant de l’Ajuntament.

Mentre els locals cerquen el manifest, que no apareix, arengo la gent, megàfon a la ma, sobre temes com la repressió capitalista i l’alliberament ecologista. Finalment ha aparegut i el llegeixen. Després, comença una ballada de sardanes amb cobla. La Santa Espina és corejada per tot el poble. Unes quatre-centes persones sóm a la plaça ballant o badoquejant.

Després de sopar i xerrar animadament, a dormir al cau, damunt l’encimentat.

Molts no dormirem o ens despertarem molt d’hora. Som al costat de la carretera, tocant a un revolt molt pronunciat. Els camions fan un escàndol constant.

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en LA MARXA DEL LLOBREGAT. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*