DIETARI DE LA MARXA DEL LLOBREGAT 1978 (26) per Jordi Moners

Dilluns 28 d’agost   Manresa

Arribem tard a la cita del matí. Havíem de ser-hi a les nou i hem arribat a tres quarts d’onze. No té massa importància. Ens hem llevat tard i encara hem romancejat una mica. A la plaça Sant Domènec els artistes manresans del Cercle Artístic fan set murals de diferents estils al·lusius al riu i al medi ambient del Llobregat. En honor i solidaritat amb la Marxa. Les filles del pintor Vila Closes, un dels artistes més destacats, es belluguen molt. Venem material i adhesius descontaminants… fem la primera pela.

Anem a dinar tard. A les cinc de la tarda, assemblea. Els temes que tractem: 1. Assistència a la inauguració de la llar de vells al Xup (finançada per la Caixa de Manresa) dimarts a les set. 2. Anada simbòlica de la Marxa a Cabrianes. 3. Sortida del dimecres cap a Sant Vicenç de Castellet. 4. Organització interna.

Es tracten els tres primers temes, però el quart, malgrat que el forcem, la gent més “crítica” no vol entrar-hi i s’acontenta creant una “comissió” per comprar menges per a un ressopó comunitari després del concert de les bandes municipals de Manresa i Sabadell.

Anem a sopar i després al concert. Escoltem i no ens agrada gaire. Dolent de contingut i d’interpretació per part dels sabadellencs; també ens en fotem d’un guàrdia urbà encarcarat que fa parar uns marxaires que ballaven la mar de bé, creativament i irònica, al compàs de la música.

Ressopó al carrer. Balls, jocs i cants. És Festa Major, però l’urbà de torn arriba i em diu que uns veïns s’han queixat… Acabem. Són prop de la una. L’endemà, la ‘Gazeta de Manresa’ esmentarà aquest fet. Com ho ha sabut? Potser ens van denunciar ells?!

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en LA MARXA DEL LLOBREGAT. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*