DIETARI DE LA MARXA DEL LLOBREGAT 1978 (24) per Jordi Moners

Dissabte, 26 d’agost Gironella – Puig-reig

Sortim cap a dos quars d’onze. A mig camí se’ns afegeixen dos biciclistes. Avui arribem a ser trenta vuit. Cap a dos quarts d’una, arribada a Puig-reig. Rebuda pel poble fins a la plaça de les tendes. A l’arribada, he deixat el cap de la Marxa i des de la reraguarda estant crido amb el megàfon els eslògans habituals, que la colla reprodueix:

“Sí, sí, sí, la Marxa ja és aquí!

No, no, no, a la contaminació!

Veïns al carrer, el problema és de tots!

Ens ofereixen, a més dels aplaudiments, fruita fresca i càntirs d’aigua. La Maria Antònia i jo mateix llegim el manifest.

Dinem al col·legi. A les cinc, cercavila amb cuca i capgrossos. Després titelles. Llavors arriba el Salvador. Abans n’havien arribat cinc o sis del Prat, la colla de Sant Boi, uns de Sabadell, etc.

Assemblea. Alguns participants anarquistes em critiquen, tot acusant-me de paternalista i autoritari, i de monopolitzar el megàfon. Em defenso. Dic que si els el dono no saben què dir. Proposo fer grups responsables de diferents temes. Però alguns prefereixen de deixar-ho per al dilluns a Manresa.

Sembla clar que sense el independentistes i ecologistes del Prat de Llobregat a la Marxa li hauria mancat empenta i contingut.

Sopem al col·legi i després anem a la plaça de les tendes, on es passa l’audiovisual del Congrés de Cultura Catalana. En acabar es fa un foc de camp. Després, a dormir tots a l’altre col·legi. Som ben bé una setantena.

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en LA MARXA DEL LLOBREGAT. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a DIETARI DE LA MARXA DEL LLOBREGAT 1978 (24) per Jordi Moners

  1. ribesgs diu:
    Estic seguint amb interès el Diatari de la Marxa, soc un de la colla de Sabadell que ens vam incorporar a Puig-reig i ja no la vàrem deixar fins al final.
    Salut
    Sebastià Ribes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*