DIETARI DE LA MARXA DEL LLOBREGAT 1978 (22) per Jordi Moners

Dijous, 24 d’agost     Berga

Al matí, podem dutxar-nos en cases particulars de simpatitzants. Després d’esmorzar, excursió al santuari de Queralt. Passem pel trencacames, l’obaga de Queralt, la font de Mossèn Guiu i amunt. Dalt, reposem i xerrem. Arriba la TVE que ens vol filmar. La “moquem” i deixem com un drap brut. Filma tanmateix una petita escena i ens demana de “posar” una neteja de la Font Negra. No acceptem la comèdia i continuem avall. A mig camí encara ens demanen de filmar la Marxa i la parada de la tarda. Els diem que en aquest moment no és oportú; molta gent s’ha quedat a Berga i som la meitat, uns quinze. Encara ens faria quedar malament, la TVE. Com el diari AVUI de dimarts: “Quatre gats, quatre excursionistes i un petit partit independentista amb bona voluntat…”. Ens volen fer avançar l’hora de plantar la parada amb samarretes, cartells, mapes, adhesius, etc. Diuen que si és massa tard no els anirà bé la llum. Ens hi oposem. Perquè no havien vingut a filmar-nos quan érem il·legals? Aleshores ho necessitàvem. Ara se’n volen aprofitar ells. No hi volem passar!

Volem fer paradeta a les set a la plaça de Sant Joan. Mitja hora abans esclata un temporal d’aigua. Malgrat tot, a dos quarts de vuit obrim parada en un porxo de la plaça i més tard sortim al carrer. Amb el megàfon anunciem la mercaderia i fem propaganda de la Marxa.

A les deu, conferència d’en Castelló: unes seixanta persones. Col·loqui llarg, intens i interessant. En Castelló, fluixet. Es nota que és funcionari de la Diputació. És un tècnic, però de polític res.

Xerrem en un cafè i allí coneixem un altre company que demà s’afegirà a la Marxa. L’estada a Berga, malgrat la pluja, ha anat bastant bé. Les samarretes surten com bolets… amb l’ajuda del megàfon.

Una noia que ha arribat avui ens ajuda a la parada. S’ha ofert per tot i en tot. Se’n va avui mateix i tornarà dissabte.

A Queralt se’ns han afegit quatre nois de la UEC de Molins de Rei. Un d’ells, el David, estudia medicina. Ha fet tercer i té interès a conèixer la medicina natural. També un xicot gran de Sabadell vol saber coses de vegetarianisme. Jo n’hi faig cinc cèntims. El Jordi tímid de les cançons també és vegetarià i un de la CNT que se n’ha anat avui també ho era a mitges. El xicot gran de Manresa ha marxat al matí. Ha dit que tornarà demà.

Els guàrdies civils ens han visitat a la paradeta. No han volgut comprar les samarretes que els oferíem. Ens han preguntat programa i itinerari. També han vingut un moment abans de començar la conferència i poc abans d’acabar.

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en LA MARXA DEL LLOBREGAT. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*