DIETARI DE LA MARXA DEL LLOBREGAT 1978 (21) per Jordi Moners

Dimecres, 23 d’agost Guardiola de Berguedà – Berga

Al matí, cap a les onze, sortim amb pancartes cap a l’interior de Guardiola. S’hauran de canviar les piles del megàfon. Quan, al mig del poble comencem a cridar propaganda de la Marxa veiem uns guàrdies civils que han sortit d’un bar corrent cap al jeep. Què passa?. Els diaris ja han donat la bona notícia i ells, els verds, ni piu. Havien parlat amb els companys del poble però no els havien descobert res. Imbècils! Amb megàfons al vent i les pancartes a l’aire sortim de Guardiola cap a Berga. Ens aturem a la Font Gran de Cercs a dinar. Se’ns afegeixen dues noies del Lluïsos de Gràcia. Una vindrà només fins a Berga, l’altra continuarà. Vénen també gent de la Pobla de Lillet i Bagà. Marxem uns quinze o vint.

No podem acabar de dinar pel gran temporal que espetega. Aigua a ramats, trons i llamps. Ens aixopluguem a la fonda i a la tarda, entre clars i xim-xims, arribem a Berga cap a les set. Fem l’entrada amb pancartes i banderes mig cargolades perquè no s’hi vegi l’estel. Ara anem uns vint-i-cinc (amb els amics de Berga), les pancartes de la Pobla de Lillet i una cançó improvisada.

Diu així:

Ja arriba la Marxa del Llobregat,

lluitem per un riu no contaminat.

L’equilibri ecològic ja s’ha trencat,

pels molts interessos que s’hi han creat.

Visca la Marxa del Llobregat,

lluitem per un riu no contaminat.

Els peixos no poden ni respirar,

de tanta brutícia com hi han llançat.

A Berga ja arriba molt embrutat,

les mines de Fígols hi han col·laborat.

Visca la Marxa del Llobregat,

lluitem per un riu no contaminat.

La Marxa ja arriba a l’Alt Berguedà,

vine amb nosaltres al Baix Llobregat.


Arribada a Berga. Jordi Moners amb el megàfon 

Em processó, sota un xim-xim de pluja, arribem, cantant, a la plaça de la Patum i fem una crida al poble. Continuem pel carrer Major fins a la plaça de Sant Joan. Allí es llegeixen els manifests, de Berga i de la Marxa. Venem molts adhesius.

El Salvador l’hem trobat quan arribàvem pel carrer Major. Ens i el felicitem. Ha dut samarretes, però les té al cotxe. Dificultats per sopar. El cau de Sant Pere no és gens hospitalari, però paciència. Xerrem fins tard amb els amics de Berga i de Puig-reig a les escales de l’església i després a dormir. En Lluís, de Berga, vé a dormir amb nosaltres.

Al cau hem tingut la primera discussió. Uns anarquistes no accepten que es venguin adhesius de l’Assemblea de Catalunya ni que es duguin banderes estelades. Jo defenso l’Assemblea de Catalunya con a organisme unitari, però finalment ens posem d’acord a seguir només amb les pancartes i adhesius ecologistes.

Avui els guàrdies civils eren entre la multitud. Els hem endossat alguns adhesius. Ens han donat l’enhorabona per la legalització. El més petit ja ha dit alguns mots en català.

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en LA MARXA DEL LLOBREGAT. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*