REPÚBLICA I NO MONARQUIA

No crec que tots els espanyols siguin tan estúpids com els que estem sentint aquests dies dient bajanades i apelant a la por sobre la viabilitat de la Catalunya independent. Segur que n’hi ha que ja estan preparant propostes noves i imaginatives per a després del 25N, propostes que vagin més enllà de les rucades que s’han dit fins ara. 
Una d’aquestes propostes pot ser la de proposar la derogació el Decret de Nova Planta.
Abans de la Guerra de Successió i del Decret esmentat, Catalunya i la resta de territoris de l’anomenada Corona d’Aragó teníem totes les estructures d’estats independents. Només compartíem amb la Corona de Castella, des del Compromís de Casp, la figura del rei.
Probablement, la majoria de catalans haurien acceptat encantats aquesta proposta fa només uns quants mesos. Però ara es queda curta. Després dels escàndols recents i del darrer pronunciament de la Casa Reial, ho tenim clar: la futura Catalunya inependent ha de ser una república.

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en CADA TERRA FA SA GUERRA. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.