Des de la Plana

Josep Usó

21 de gener de 2016
2 comentaris

Informació i propaganda.

Ja fa temps que els mitjans de comunicació espanyols confonen la informació amb la propaganda. Especialment, quan aquesta propaganda afecta a Catalunya. Només cal que recordem l’allau d’informacions sobre corrupció lligades a la família Pujol, al temps que es callava tot el relatiu als escàndols que sacsegen als patricis de tot tipus i condició de tota Espanya.

O les notícies sobre el presumpte racisme dels catalans al mateix temps que es permeten, toleren, emparen i es difonen tota mena de manifestacions feixistes a tot arreu. Des de l’assalt al Blanquerna fins el lamentable sainet de Canals d’aquesta mateixa setmana.

O les acusacions envers els dirigents de Veneçuela al temps que no es piula en contra de cap personatge del règim s’Aràbia Saudí (en aquest cas es pot justificar gràcies als grans negocis que mantenen empreses espanyoles amb el règim de Riyad).

O l’intent de manipulació de la informació dels atemptats de l’11 M a Madrid, pel qual encara és l’hora que ningú dels implicats haja demanat ni tan sols disculpes.

Ens podríem estendre més, però tant és. El resultat seria el mateix. Qualsevol persona que nomes tinga accés als mitjans d’informació espanyols està condemnat a estar molt desinformat de la realitat que l’envolta. El més probable és que no sàpiga res del que passa prop seu. En qualsevol cas, mai l’informaran de res que li permeta relacionar els seus problemes amb els qui de veritat li’ls han originat.

Per exemple, en el cas de l’estafa perpetrada pels bancs a partir de la crisi del 2008 amb la complicitat dels governants, només es van veure públicament acusats els membres de la cúpula de Bankia. I tot fou per l’assumpte de les targetes de crèdit, que era només una mínima part de l’estafa. O en el cas Noos, sistemàticament es pretén que la gent pense que l’únic lladre és el marit de la infanta Cristina. I s’obvia que el principal mèrit principal que presentava aquesta persona per establir els seus negocis, era estar casat amb la filla del Rei.

No és d’estranyar que tots aquests mitjans estiguen en crisi. I més que en tindran. Des de l’aparició d’internet, han perdut el monopoli de la informació. I ara, tot just comencen a adonar-se’n que els seus intents de manipulació i desinformació són, en gran part, inútils. La població accedeix a la informació a través d’altres mitjans; cada vegada més. Ells són el passat i encara no ho saben.

Des de fa uns anys, comencen a tastar en carn pròpia aquella dita popular que afirma que “s’agafa abans a un mentider que a un coix”.

    1. Disculpeu. Era una errada. Ja l’he rectificada. De tota manera, sembla ser que en aquell ara misteriós projecte “Ayre” per a participar en el desafiament Copa Amèrica, l’altra infanta també tenia algun càrrec previst.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!