IMATGES DEL FESTIVAL NEBUTA D’AOMORI

Aomori es la ciutat más septentrional de l’illa de Honshu i limita al nord amb l’illa de Hokkaido. La ciutat fou reconstruida, prácticamente sencera, després de ser bombardejada pels americans durant la Segona Guerra Mundial.
Cada any, del 3 al 7 d’agost, se celebra a Aomori el Festival Nebuta.
La principal atracció d’aquest festival es la desfilada pels carrers de la ciutat d’immenses figures de paper-maché representant guerrers samurais, peixos, ocells o animals fantàstics, portades a pes o amb l’ajut de rodes per grups de joves. Tot acompanyat per música de flautes de bambú i tambors, juntament amb el cantar rítmic dels participants que van cridant “Rase! Rase!”.
L’orígen de la festa és molt antic. Una llegenda diu que cap a l’any 800, per defensar-se, van tenir la idea de construir amb paper pintat grans guerrers flotants i irats, amb llums a dintre, que en ser elevats a l’aire en plena nit semblaven gegants a punt d’atacar.
Altres versions diuen que té a veure amb el festival xinès de Tanabata, on es deixen anar al riu figures de fusta i paper amb llums a l’interior, per tal de purificar-se i enviar els dimonis al mar. De fet, la nit del 6 de agosto, fins la matinada del 7, les millors figures es porten en processó pel mar, a dalt de barques.

 

Quant a sbalcells

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946) ha estat llibreter durant vint anys i vinculat al món de la premsa en català i de la gestió cultural durant vint anys més. També és militant independentista del de l'any 1976 i amb vinculacions amb el moviment ecologista català. És autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). A l'editorial Meteora ha publicat les novel·les La taca negra (2007), El vi fa sang (2010),Dur de pair (2012), Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Amb l'editorial Gregal ha publicat la novel·la Els crims del convent (2017). També en el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009), Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013) i Assassins del Camp (Llibres del Delicte, 2018). 
Aquesta entrada ha esta publicada en JAPÓ. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*