SALVADOR BALCELLS

El bloc del Doctor Livingston

Govern de la República Catalana 2014

El mes de març de 1988 va aparèixer el número zero de la revista d’humor EL DRALL, promoguda i dirigida per Ramon Barnils. La revista no va durar gaire, un any escàs, però va esdevenir una de les darreres experiències de premsa humorística i satírica al nostre país. El primer número va comptar amb la col·laboració d’un misteriós Doctor Livingston que feia una expedició a 1992, l’any de les meravelles, i n’explicava les barbaritats que havia vist.
Ara es tracta de fer el mateix, però seriosament, i arribar-nos fins l’any 2014 per veure les persones que podrien formar el primer govern de la república catalana independent. Aquí en teniu la llista i els mèrits:

President de la República: Valentí Fuster i Carulla
Primer ministre: Salvador Cardús i Ros
Ministra d’Economia i Finançes: Elisenda Paluzie i Hernàndez
Ministre de Defensa: Miquel Sellarès i Perelló
Ministre d’Afers Exteriors: Alfred Bosch i Pascual
Ministra de Relacions amb Espanya: Pilar Rahola i Martínez
Ministre de Relacions amb Europa: Ramon Tremosa i Balcells
Ministre d’Interior: Joan Carretero i Grau
Ministre de Governació i Administracions Públiques: Xavier Sala-i-Martin
Ministre de Justícia: Alfons López i Tena
Ministra d’Ensenyament: Muriel Casals i Couturier
Ministre d’Indústria i Energia: Josep Puig i Boix
Ministre de Territori i Sostenibilitat: Ramon Folch i Guillèn
Ministra d’Habitatge i Urbanisme: Patricia Gabancho i Ghielmetti
Ministra de Comerç, Consum i Turisme: Mònica Terribas i Sala
Ministre d’Agricultura i Alimentació: Josep Maria Vila d’Abadal i Serra
Ministre de Cultura: Víctor Alexandre i Benet
Ministre de Salut i Esports:  Josep Guardiola i Sala
Ministre de Solidaritat i Assistència Social: Francesc de Dalmases i Thió
Ministra de Treball i Seguretat Social: Rut Carandell i Rieradevall
Ministre de la Perifèria Catalana: Josep Guia i Marín
Ministre Sense Cartera i Portaveu del Govern: Vicent Partal i Montesinos

Es tracta un govern d’ampli espectre format per personalitats de reconegut prestigi, amb una àmplia representació d’economistes, amb la missió d’encetar un nou període històric al nostre país. No cal dir que si algun nom no us fa el pes, sou a temps de suggerir-ne un altre.

A continuació trobareu un resum dels mèrits i raons d’aquesta selecció:

Valentí Fuster: Cardiòleg de fama mundial, ha destacat per les seves recomanacions envers una vida més saludable. La presidència de la república és un càrrec gairebé cerimonial, no executiu, exercit per una persona que no ha de ser necessàriament un polític, però de reconegut prestigi arreu del món.
Salvador Cardús: Doctor en ciències econòmiques, professor de sociologia, periodista i escriptor. Persona polifacètica i suficientment preparada, res no li és aliè. El seu compromís amb Catalunya i la seva capacitat de treball el fan la persona ideal per al càrrec de cap del govern.
Elisenda Paluzie: Professora d’economia, master per la Yale University i doctorada per la UB, amb estades de postdoctorat a la London School of Economics i a París. Ha publicat articles sobre economia en les revistes més prestigioses d’arreu del món. Vinculada a la majoria de moviments per la independència.
Miquel Sellarès: Un històric del nacionalisme català, expert en seguretat i comunicació. Les forces armades de Catalunya han de ser bàsicament d’autodefensa, una mena de guàrdia nacional. Sellarès té el prestigi i, sobretot, l’autoritat, per exercir aquest càrrec sense defallences.
Alfred Bosch: Doctor en història i escriptor de notable vocació viatgera, ha estat professor a la Universitat de Chicago i testimoni directe en diferents zones conflictives del món. Especialista en política internacional.
Pilar Rahola: Licenciada en filologia hispànica i en filologia catalana, periodista, escriptora i lluitadora aferrissada i mediàtica en favor dels drets humans. Pel seu tarannà i entusiasme és la persona més adequada per afrontar la difícil tasca negociadora amb Espanya. Haurà de fer front al previsible boicot espanyol dels primers temps de la nostra independència.
Ramón Tremosa: Professor de teoria econòmica i investigador. Com a diputat al Parlament Europeu ha desenvolupat una tasca ingent en favor dels interessos de Catalunya, però també en favor d’una millor governança europea.  La seva visió de com ha d’actuar Catalunya a Europa ha estat sempre la de tocar de peus a terra, aprofitar l’impuls de les noves dinàmiques econòmiques i fugir de la marginalitat.
Joan Carretero: Polític i metge, ha demostrat sempre ser un home de caràcter i conviccions fermes, requisits indispensables per al càrrec de responsable de la seguretat interior.
Xavier Sala: Catedràtic d’economia a la Columbia University, amb doble nacionalitat catalana i nord-americana, ha estat membre de la Junta del FCB. Liberalista llibertari, especialitzat en macroeconomia, la seva funció al govern hauria de ser la de racionalitzar les administracions públiques per fer-les més competitives.
Alfons López: Notari i polític, amb un currículum molt extens en el món jurídic, va fundar el Cercle d’Estudis Sobiranistes i Solidaritat Catalana per la Independència. Autor de nombroses publicacions i conferències sobre temes jurídics i processos d’independència.
Muriel Casals: Professora d’economia i presidenta d’Òmnium Cultural. Amb vocació docent, sempre li ha interessat transmetre coses i educar als joves. Amb capacitat autocrítica i tarannà dialogant.
Josep Puig: Enginyer industrial especialitzat en tècniques energètiques. Professor de la UAB. Amb una llarga i extensa trajectòria política i ecologista, ha exercit, entre altres càrrecs, de president de l’associació europea “Energie-Cités”, reconeguda per la Comissió Europea com interlocutor de les ciutats en el tema de l’energia. Autor d’innombrables treballs sobre energies netes, noves tecnologies i sostenibilitat.
Ramon Folch: Doctor en biologia i consultor ambiental de la Unesco. Expert en gestió territorial i urbanística des de la sostenibilitat. Gran comunicador i impulsor de grups de treball. Autor de nombrosos llibres i treballs sobre territori i natura.
Patricia Gabancho: Periodista i escriptora d’orígen argentí, es traslladà a Catalunya de molt jove atreta per Barcelona i la comprensió d’una nació sense estat. Ha publicat llibres sobre temes culturals, història i urbanisme. Estudiosa del fet urbà, especialment de l’àrea metroplitana de Barcelona.
Mònica Terribas: Periodista, professora de la UPF i doctora en filosofia per la universitat de Stirling (Escòcia). Com a presentadora i directora de Televisió de Catalunya ha demostrat fermesa, dedicació, responsabilitat i vocació de servei. I també habilitat en la gestió d’organitzacions grans i complexes.
Josep Maria Vila d’Abadal: Alcalde de Vic, llicenciat en enginyeria agrícola i empresari ramader. President del Consorci Forestal de Catalunya. Promotor i fundador de Municipis per la Independència.
Víctor Alexandre: Escriptor i periodista. El seu lema és: Quan la legalitat no és justa, és de justícia transgredir la legalitat. D’un patriotisme de pedra picada, té dues passions: escriure i els Països Catalans.
Josep Guardiola: Exfutbolista i entrenador del FCB. Ha demostrat una gran capacitat per traslladar a la gent valors com el treball en equip, l’esforç, la superació personal, el respecte, el seny i la humilitat. El fet d’unificar en un sol ministeri la salut i l’esport, sota la batuta d’en Pep Guardiola, està relacionat amb el nomenament de Valentí Fuster com a president de la República: la pràctica equilibrada de l’esport ajuda a mantenir una bona salut física i mental. En aquest sentit, els esports professionals serien més aviat matèria d’altres ministeris, com ara el de Comerç i Consum.
Francesc de Dalmases: Periodista, president d’Igman-Acció Solidària, director de les revistes ONGC i Catalan International Wiev, ha treballat en la cooperació i l’educació per al desenvolupament a partir del reconeixement dels drets humans, individuals i col·lectius.
Rut Carandell: Advocada i mediadora, professora de dret administratiu a la UAB. Especialista en administració pública. Vetllarà especialment per la igualtat d’oportunitats entre homes i dones al món del treball.
Josep Guia: Doctor en matemàtiques, professor d’àlgebra a la Universitat de València i investigador literari. Històric militant independentista català nascut a València, ha treballat incansablement per la unitat nacional dels Països Catalans sota la denominació genèrica de Catalunya, basada en la interacció entre centre i perifèria.
Vicent Partal: Periodista, escriptor i professor. Director de Vilaweb i pioner d’Internet als Països Catalans. Especialista en temes de política internacional. Guadonat amb diversos premis de periodisme.

  1. Ja sap, dr. Livingston, què passa amb el govern dels intel·lectuals. Ho dic pel Cardús…

    (Discrepo, perquè vosté m’hi convidava en el seu primer post, que consti).

    Salut, i llarga vida al seu blog! 

  2. Desitjo sincerament que el primer Govern de la República Catalana estigui format pels millors en els seus respectius llocs i no és precisament el que vostè fa en aquesta proposta. No fan falta noms de primera línia política sinó noms de reconeguda vàlua encara que sigui fora de la política.

    Força i endavant.

    Albert

  3. Benvolgut Salvador, primer de tot felicitar-te per la idea, ja és hora que treballem pel demà de la independència, GRÀCIES.
    Tot i així, des del meu humil punt de vista, crec que entre tots els noms que surten a la llista el de més prestigi interncional és el d’en Pep Guardiola, jo el situaria de cap de cartell com a president, alhora que separaria els departaments de salut i el d’esports, a salut hi posaria en V. Serra i aL d’esports en Laporta, ja sé que no és precisament una persona que inspiri la màxima confiança a tothom però pel què fa al món dels esports i també sobre justícia en sap un niu.
    He trobat a faltar noms com el de l’Emili Valdero, professor d’economia a la UAB i gran didàctic i orador clarament independentista, actualment vinculat a SI.
    També en Matthew Tree (comunicació) i en Mikimoto (relacions exteriors), també hi he trobat a faltar la Isabel Clara Simó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.