30 de març de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Visitem els nostres productors. La UMAC: Històries de la resistència a l’Alt Maresme

La història de la Unió de Maduxaires de Calella és una de les moltes cròniques dels atzars passats aquests darrers anys per la pagesia del Maresme. Un sector obligat a una reconversió constant i arraconat per la pressió urbanística. Uns factors que l’han convertit en molts casos en el baluard de la defensa del territori davant d’un model de creixement especulatiu i immediatista, moltes vegades promogut per les mateixes institucions públiques. Així, sovint, sobretot durant els anys vuitanta i noranta, la gent que es mobilitzava davant el descontrol urbanístic a la comarca compartiren mobiltizacions i marxes amb la presència encoratjadora de tractors i pagesos.

Fundada el 1977 com a societat agrària de transformació, compta amb 25 socis fundadors i 150 col·laboradors que aporten els seus productes per a la seva posterior distribució. La UMAC comercialitza entre altres productes les maduixes del Maresme: conreu en expansió durant la dècada dels 70 que va arribar a tenir un volum d’uns 30 milions de quilos anuals i representava el 5% de la producció de tot l’Estat. Ara mateix, però, aquests valors han disminuït fins a arribar només a un milió de quilos anual.
Les causes d’aquesta davallada en la producció són d’una banda la guerra de preus oberta pels productors de Huelva amb conreus molt mecanitzats, salaris baixos i sovint comptant amb ajuts autonòmics i, d’altra banda, la falta d’un relleu generacional en les explotacions familiars de la comarca.
Sobre el terreny visitem uns dels nostres proveïdors de maduixes: en Joaquim, la seva dona Carme i el seu fill Albert a Calella acompanyats del responsable de compres de la UMAC, en Jaume. Coincidim amb ells sobre la importància de mantenir qualitat davant de quantitat en el conreu de la maduixa, així com saber explicar al consumidor la feina gairebé artesana que es fa cada dia perquè això sigui possible. Aquesta sembla l’única solució per aturar la lenta agonia del sector maduxaire al Maresme.
Qualitat i una distribució que sigui conscient dels esforços que es fan per aconseguir-la i no deixi de fer la gran labor didàctica que demana saber explicar al consumidor final les virtuts d’una maduixa de les millors varietats, recollida poques hores abans de ser adquirida. Fent-ho garantim la pervivència dels nostres pagesos i del nostre paisatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!