Carreró de les comèdies

Na Valora i jo

6 de març de 2012
Sense categoria
1 comentari

De Tras Os Montes a la Marina Alta

Va mamprendre carrer avall amb la roba neta feta un pilot, tremolós i amb ganes d’enganxar pel coll aquell miserable que els havia humiliat però, no ho podia fer, era un xicon educat en la obediència i la resignació. Caminava de presa i va pensar que el primer que hauria de fer seria mudar-se; Amb la roba de treballar, tota a borrellons, no el deixarien ni pujar-hi a l’autobús. S’aturà al bar de l’estació on els dissabtes en acabant la feina, s’espolsaven uns vermuts sense contemplacions ni hora d’acabar. Dos grapats d’aigua a la cara i un passar el batidor pel cap el relaxà, i amb la roba neta s’adreçà cap a la parada malgrat saber que encara no era hora de que passés la Contestana. Ja en la cantonada, d’enfront de la vovera on pertocava pujar al bus direcció a Alcoi, s’hi encantà una mica tot mirant el teler d’arpillera que tanta gràcia li feia. Era un teler que feia l’efecte d’ésser molt antic, de fusta i corriola de corretges amplíssimes. La llançadora li causava una sensació entre hipnòtica i relaxant amb el continu anar i tornar, no debades havia vingut al món en un piset que fitava amb una fàbrica de telers, el soroll dels quals, només notaven a casa quan s’aturaven les màquines.

La casualitat va voler que passara, just en aquell moment, l’autobús en direcció contraria a la que l’hauria portat a casa. Acabava d’ésser acomiadat i amençat de no poder treballar mai més en el sector però, un impuls d’innocent rebelió el va empènyer a pujar sense saber on el portaria, volia allunyar-s’hi, deixar de pensar en els moments que havia viscut. Després de preguntar-li al xofer on arribava la linea, pagà el bitllet fins a Pego, poble que no sabia on era, ni on tampoc coneixia a ningú. Ja assegut en un dels darrers seients i mentre mirava per la finestra va poder pensar què faria. Tenia pocs diners i ningú a qui poder acudir per demanar-li ajuda. En això que recordà la coneixença que havia fet dies enrere quan un jove acompanyat d’un amic de confiança, els explicava com era de Gata i treballava en un bar que son pare tenia. Havien passejat per Cocentaina i s’havien fet dues cerveses, poca cosa era, però, l’única que li va venir al cap. Ho va decidir així, aniria a cercar-lo confiant que potser el podria ajudar a trobar una eixida a la delicada situació en la qual s’hi trobava. Hi arribà primer a Pego i després enfilà cap a Gata on efectivament, preguntant anà a parar al bar del qual li havien parlat. No va trobar en Llorens, la persona que cercava, sinó a son pare que interessant-s’hi molt pel jove que acabava d’arribar demanant pel seu fill, va voler saber, a traves d’ell, on podria trobar-lo car feia setmanes que no el veia.

Entre desencantat i frisós perquè s’acabava el dia, decidí tornar cap a Pego des d’on podria tornar-se’n a Alcoi, així que pujà de nou a l’autobús decidit a fer el viatge de tornada. Una vegada pagat el bitllet volguè trobar un seient buit cap a la part de darrere i el trobà al costat de dos joves que tenien aspecte de sobrepassar-lo en anys però, tampoc no gaires. De seguida, en sentir-los parlar, coneguè que no eren del país, eren portuguesos, i entre tafaner i encuriosit per tal de passar l’estona, anava parant l’orella pel gust de saber fins on podia entendre-ls. Aquells dos que no havien caigut de la figuereta se’n adonaren de l’interès que despertaven en aquell noi més jove que ells i, a poc a poc,  fent-li ara una pregunta i després una altra, averiguaren que si bé no era del mateix poble, si que era de la zona o almenys parlava igual quan s’adreçava a qualsevol veí. Li digueren que els havien parlat de la possibilitat de treballar en la collita de la taronja i que amb aquest propòsit pensaven baixar a Pego. El noi, al seu torn, també els hi diguè que cercava feina, qualsevol feina i que per tant podien fer-se costat uns en altres, provar sort al dia següent i així ho decidiren. Aquella nit freda de novembre la passaren arrecerats a un obra oberta a les afores del poble. Tingueren temps de parlar i de conèixer-s i així sabé el noi que venien d’Angola on havien guerrejat en la guerra d’independència d’aquell país. En parlar d’això en Lluís va notar que baixaven el to i l’ànim, com si volguessen evitar-ho sobre tot en Celso, que tot mirant cap al seu company l’Elias deixava anar uns gestos com de conmisseració.

Quan eren ben tocades les sis del matí començà el poble a deixondir-se, ara s’escoltava una porta ací i al moment una altra enllà i véien un home caminar pel carrer en direcció a la plaça. Cap allà anaven ells també car havien preguntat la vespra on devien dirigir-se per tal de llogar-s’hi de collidors, i bé els ho havien explicat. La plaça era la de l’església amb un petit jardí amb palmeres, un sortidor i tres bars que en aquelles hores començaven a omplir-se. Prengueren cafè els portuguesos i en Lluís demanà un timonet, el caràcter obert de l’alcoià li permetia acostar-s’hi als homes sense generar malfiançes, el fet de parlar la mateixa llengua també l’ajudà a guanyar-se la confiança d’un d’ells que feia d’encarregat d’ajuntar colles i distribuir-les pels camps i ho aconseguiren. Els llogaren per treballar a estall a tant la caixa, i els portaren en camió fins el bancal on havien de collir. Els tres junts atacant els arbres per qualsevol flanc ompliren tantes caixes que no bastaren les que els havien posat a la vora del marge. Sense quasi parlar, cadascú amb les tisores que els havien deixat, collien taronjes com si no haguessin fet altra cosa en tota sa vida. Entre unes coses i altres començaren a treballar cap a les deu del matí, ja els havien dit que convenia deixar eixugar el ruixim de la matinada, les taronjes no devien collir-se mullades. Allà les cinc de l’hora baixa ho deixaren estar, l’encarregat havia tornat al bancal i s’havia mostrat ben satisfet de la feina feta, els ho pagaria tot seguit de pesar les caixes al magatzem.  Havien guanyat un bon jornal i podrien fer-se un sopar com calia per tal de recuperar forçes i tornar-hi al sant demà.

  1. Is’hi encantà una mica tot mirant el teler d’arpillera que tanta gràcia li feia. Era un teler que feia l’efecte d’ésser molt antic, de fusta i corriola de corretges amplíssimes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!