SAÓ

col.lectiu de reflexió rural

“La seguretat alimentària a la Unió Europea. Bases per a la confiança”

2 de juny de 2010

El document “La seguretat Alimentària a la Unió Europea. Bases per a la confiança”, editat per la Fundació Triptolemos, ha estat presentat a la seu de la AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició). Aquesta investigació presenta de manera esquemàtica tota la legislació existent que s’encarrega de la protecció dels consumidors pel que fa a

Llegir més

1r Informe Avançat de la Indústria Agroalimentària de Catalunya 2009

23 de maig de 2010

El divendres 21 de maig es va presentar el 1r Informe Avançat de la Indústria Agroalimentària de Catalunya, impulsat i coordinat per la Fundació del Món Rural juntament elaborat per l’empresa Horwath Management Accelera. Aquest estudi pretén oferir una eina que doni a conèixer a nivell estatal de la indústria agroalimentària catalana.  Algunes de les conclusions que

Llegir més

Seminari Internacional sobre la volatilitat dels preus agrícoles

19 de maig de 2010

                              El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) juntament amb la Universitat de Barcelona, The International Centre for Trade and Sustainable Development (IPC) i The International Food & Agricultural Trade Policy Council (ICTSD) organitzen un seminari internacional sobre la volatilitat dels preus agrícoles on hi participaran experts internacionals. El seminari es celebrarà durant els

Llegir més

“Els pobles que es quedaran sense pagesos”

17 de maig de 2010

                                       Aquest és el títol de l’article publicat al Diario de Tarragona que esmenta la situació en què es trobaran en un futur proper alguns dels pobles de la zona de l’Ebre. Tal i com es coneix, des de fa dècades la població activa al sector agrícola, en aquest cas, ha disminuit considerablement; per aquest

Llegir més

La producció de formatges a Catalunya

17 de maig de 2010

En la publicació Dossier Tècnic número 42, editada pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, s’ha dedicat a tractar la producció de formatges a Catalunya. Els aspectes que s’han presentat són: – La producció de llet per a l’elaboració de formatges i la tecnologia emprada; la higiene en el procés de producció; i finalment, la comercialització de

Llegir més

“L’energia solar a casa serà competitiva”

12 de maig de 2010

            El titular d’aquest reportatge, publica al País, ens ofereix una entrevista a Nabuko Tanaka, director de l’Agència Mundial de l’Energia (AIE) La idea clau que presenta és la possibilitat que en un termini de cinc anys, l’energia solar a casa serà competitiva. Segons el seu parer, feia uns anys segurament no s’apostava per al potenciament

Llegir més

Producció i consum de productes agràris. Estudi

3 de maig de 2010

United States Departament of Agriculture  ha publicat un informe de caire mensual sobre la producció i consum de productes agraris interessant de presentar. Algunes dades a ressaltar són:– Blat: a nivell mundial la producció esperada l’any 2009/10 és de 678 milions de tones, 5 milions menys que a l’anterior campanya. – A EEUU, la producció

Llegir més

Invitació al debat públic del futur de la PAC

3 de maig de 2010

                           Des de la Comissió Europea, s’ha presentat una invitació oberta a tot el sector ramader i agricultor per tal de fer una consulta pública sobre el futur de la PAC a partir de 2013. La idea clau d’aquesta iniciativa és recollir el màxim de respostes i opinions referents al futur de la PAC; per

Llegir més

Transhumància a Catalunya

3 de maig de 2010

En el següent article d’opinió, publicat al diari Segre per Anna Vilaseca i Eduart Trepat, tècnics de la Fundació del Món Rural de l’àrea de sociologia, es presenta el tema de la transhumància al territori català relacionat amb la poca informació que es disposa sobre aquest tema. Al territori català es practica des de fa

Llegir més

“Plazasenred” primer xarxa social del món rural

29 d'abril de 2010

                                  La nova xarxa social del món rural que s’ha creat com a iniciativa del Govern d’Espanya en matèria de desenvolupament rural. Així l’objectiu d’aquesta xarxa social és fomentar i permetre la comunicació entre tots els membres del món rural. L’eina d’internet s’ha convertit en un espai d’intercanvi d’informació i de difusió de noves idees o pràctiques;

Llegir més

Cooperatives de servei de menjar a domicili

29 d'abril de 2010

Aquesta setmana s’està celebrant el Fòrum Europeu “Les dones en el Desenvolupament Sostenible del Medi Rural” i en un dels seus actes s’ha presentat l’esmentat projecte sobre Cooperatives de servei de menjar a domicili, que es durà a terme a cinc comunitats autònomes. En cada una d’elles, entre les quals es troba Catalunya, pretén impulsar

Llegir més

Gestió de mercats i presidència de la UE

27 d'abril de 2010

En el número del mes de març de la Revista Rural, Jordi Rosell, professor d’economia aplicada i membre del col·lectiu SAÓ, ens presenta un article d’opinió sobre la Política Agrària Comuna (PAC) i la reflexió sobre la reforma que s’ha de dur a terme respecte l’esmentada política. En aquest debat es plantegen els futurs reptes

Llegir més

Economia bàsica de la protecció medioambiental

26 d'abril de 2010

A continuació us presentem un reportatge interessant sobre com construir una economia verda. L’autor de l’article de reflexió, Paul Krugman, premi Nobel de Economia 2008, ens permet reflexionar i valorar com construir una política que permeti millorar les condicions medioambientals del nostre planeta. Tot i que l’article no estigui directament encarat amb el món rural, evidentment, el

Llegir més

Entrevista al Martí Boada

20 d'abril de 2010

En la publicació del darrer número de la Revista Rural, s’ha publicat una entrevista al Martí Boada, membre del grup de SAÓ. Martí Boada Juncà és Doctor en Ciències Ambientals i Llicenciat en Geografia per la UAB i en Estudis Catalans per la Universitat de Perpinyà. La seva tasca professional el situa en un reconegut

Llegir més