Transició energètica

d'on partim, cap on anem i com ho fem?

29 d'abril de 2014
0 comentaris

Presentació del Col·lectiu Tesla a Olot en acte d’ERC

Pep, el dia 26 d’Abril has participat a la sessió amb el títol “Política Energètica a la Catalunya Independent” organitzada per ERC-Garrotxa a Olot, on s’ha presentat en societat el Col·lectiu Tesla. Pots comentar quina era l’audiència de lacte?

L’acta va ser a l’Orfeó Popular Olotí i estava ben ple. Hi ha havia una barreja entre ciutadans de totes edats interessats per la qüestió energètica, amb empresaris de la zona que responien a la crida específica que havien fet els organitzadors.

Consideres que has tingut l’oportunitat de transmetre els objectius del Col·lectiu?

Sí, efectivament. Em va tocar aportar visions sobre escenaris de futur en clau de transició nacional. Aquest és un dels temes que més hem treballat dins el Col·lectiu Tesla i que queden recollits en diferents articles. El fet que els membres del col·lectiu vivim dia a dia la relalitat del mercat energètic i elèctric ens permet aportar un seguit de reflexions molt sòlides i pragmàtiques. 

Ens els pots recordar?

El Col·lectiu Tesla pretén participar i influir en el debat públic amb dades i arguments per donar fonament i solidesa al model energètic català abans, durant i després d’exercir el “dret a decidir”.   En aquesta ocasió vàrem poder compartir una bona vetllada amb ERC i esperem també fer-ho amb la resta de grups socials i polítics del país.

Penses que hi ha algun fet diferencial respecte qualsevol altre grup que ara mateix estigui treballant a Catalunya al voltant de l’energia?

Sí, de fet, tenim molt clar que no volem repetir la feina que ja s’estigui fent, sinó sumar. Hi ha molt a fer i el nostre rol es centra més en influir obertament en clau de transició nacional. Per això cal col·laboració amb d’altres iniciatives, com el 2n Congrés Català de l’Energia, per contribuir a crear la dinàmica social necessària per afrontar la doble cruïlla energètica i nacional que ens enfrontem a curt i mig termini.

Al llarg de la sessió, o del sopar posterior, has pogut recollir alguna impressió?

I tant. Va haver-hi un alt nivell i ritme intens de preguntes entre els assistents. Això ja és un bon senyal de per sí. Detectes que la qüestió energètica interpel·la al conjunt de la ciutadania i que sovint es tenyeix d’un llenguatge molt tècnic que en dificulta la comprensió i, per tant, la participació en el debat. Això fa que en general fa molt de respecte saber com repercutirà el procés nacional sobre, per exemple, la seguretat de subministrament o el preu de l’energia. Quan ho expliques bé, te n’adones que la gent ha entès que no cal patir, que tenim aspectes crítics que cal gestionar, però, alhora, moltes potencialitats que hem de posar en joc. Aquesta informació sòlida i documentada és molt ben rebuda i apreciada per la gent. I així t’ho fan saber. És molt reconfortant perquè veus el sentit de la feina que estem fent.

Posteriorment, amb la confiança que dóna la distància curta al voltant de la taula, veus que la gestió política te moltes cares i que sovint cal aquesta col·laboració entre la societat civil i els propis partits polítics per poder retroalimentar-se mútuament. Ningú pot, ni sap de tot i el procés de transformació del país i del model energètic ha de comptar amb la col·laboració estreta de tothom que, des del seu àmbit d’actuació i influència, aporti el seu esforç i coneixement.
La impressió final és, doncs, que cal multiplicar aquest tipus de debats arreu del País i amb el màxim nombre d’interlocutors possibles.

En Marcel Coderch també ha fet una ponència. Què en ressaltaries ?

Sí, en Marcel ha pogut explicar amb claredat (i ja és difícil) què està passant amb la factura de la “llum”. Els darrers canvis en la Llei ens afectaran com a consumidors i, de nou, es posa de relleu la manca total de transparència i claredat. De fet, els darrers dies han aparegut noves informacions sobre les tarifes a un preu fix del kWh que algunes companyies oferiran i que impliquen un escenari de preus incremental. Va ser molt interessant.

Hi ha punts en comú?

Sí. Hi ha uns fets molt objectius en el model energètic actual tant a nivell global (encariment del petroli, contaminació, etc) com a nivell estatal (falta de seguretat jurídica, discrecionalitat en les lleis, encariment no justificat de la factura, entre d’altres) que forgen un relat comú de major transparència, eficiència i energies renovables. Destacaria en concret la coincidència en la importànica d’un bon sistema legal (la regulació) del sector energètic que està en la base de fer possible el canvi de model. Una segona idea és que la transició nacional ha de veure’s com una oportunitat per deixar el model energètic fòssil contaminant espanyol i aliniar-nos amb els països més capdavanters d’Europa cap a la descarbonització de l’energia a mig i llarg termini.

I per acabar, pots dir-nos si hi ha algun altre acte previst?

Sumat a la tasca d’anar escribint articles i intervenir en els debats en els mitjans de comunicació, ens agradaria poder participar en més actes d’aquesta naturalesa i, qui sap, si fins i tot impulsar-ne un per fer coincidir els nostres representants polítics en una confrontació d’idees sobre el model energètic. La feina és molta i els recursos (com passa a la natura) finits i limitats. Així que hem de ser molt eficients!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.