Els Ponts de Sant Boi

Sobre allò que l'Home ha aixecat i ha aterrat

Publicat el 30 d'agost de 2008

Què esteu fent amb…?

Aquesta setmana, el diari Avui ha venut amb la seva edició diària un llibre titulat “Què esteu fent amb Barcelona?”, escrit pel senyor Joaquim Roglan, i editat per l’Ara Llibres el 2005 dintre de la col.lecció ESCACC. La seva faixa blava porta el reclam de ser “un al.legat sarcàstic contra la Barcelona del Fem-ho B…”. Es tracta, per tant, d’un llibre que vol buscar la polèmica i encetar un debat. Però l’infern és ple de bones intencions, ja que la crítica política i social justa està devaluada amb la demagògia i un treball de documentació matusser no contrastat.


No tenia gaires coses per escriure, ja que de vegades hom no sap què dir o expressar quan altres ja ho fan millor. Però el fet de trobar-me entre les mans aquest llibre del senyor Joaquim Roglan, m’ha donat l’oportunitat de posar-me davant de l’ordinador. És com en aquella escena del tinent O’Calaghan interpretada per Clint Eastwood a punta de pistola encanonant un delinqüent que està robant, i li diu, irònicament: Au va, bellugat una mica, que et podré disparar i m’animaràs el dia!.
I avui, el senyor Roglan m’ha animat el dia, i dispararé. Dispararé contra aquest senyor i els que han tingut la gosadia de publicar un llibre que perd el seu valor de denúncia fins a convertir-lo en un pamflet polític. Sent una mica condescendent, qualificaria el llibre de llarga “carta als lectors o al director”, com es diu. Però si el valor d’una carta als lectors rau en la manifestació d’una opinió, en la seva brevetat i en el testimoni de la persona que el signa, no és el cas d’aquest lllibre. De fet, tot el llibre sembla que estigui bastit sobre tot un recull de cartes als lectors publicades pels diaris respecte als fets polítics i socials que s’han esdevingut a Barcelona els darrers anys.
Entre els fets que destaca, i debat, aproximadament un terç del llibre, està dedicada a la política de mobilitat i els seus eslògans. Com s’enceta l’apartat amb un ben trobat “Bon cop de pedal, defensors de la terra…” , faré honor a ell, i com a bon segador, tallaré arran la manipulació informativa i la manca d’informació contrastada. Venint de qualsevol altre persona, encara és disculpable, però no venint d’un reconegut periodista, llicenciat en la carrera, i professor de la universitat Ramon Llull. No puc quedar-me quiet veient que el seu escrit “sarcàstic” provoca víctimes innocents. No tant per les crítiques als polítics, totalment comprensibles, sinó perquè deixa als ciutadans que anem en bicicleta per terra. Si algunes actituds incíviques són denunciables, fer-ho extensiu a tot el col.lectiu vulnera les normes bàsiques del codi deontològic dels periodistes. Com antic soci d’Amics de la Bici, i actual de Bicibaix, no puc quedar-me quiet veient com es perpetra aquest robatori de tantes il.lusions i esforços abocats a aconseguir no un ideal, sinó una cosa real i tangible com el dret a circular. A més, la construcció del discurs narratiu ha estat manipulat grollerament, i sense fer cap contrastació de les dades que presenta o publica. No només es donen errors en alguns fets esdevinguts, altres han estat silenciats i d’altres s’han distorsionat de tal manera en el temps que esdevenen incomprensibles per a qualsevol persona aliena a aquest camp.
Em sap greu que la crítica justa es transformi en un pamflet demagògic, i que la crítica a un pensament polític “políticament correcte” sigui d’un nivell tan baix, com el dels que l’escriptor crítica precisament! També em sap greu que al darrera d’aquest llibre estigui la fundació Escacc, ja que el conformen persones de reconegut prestigi, i que amb l’edició d’aquest pamflet no compleixi amb rigor els objectius que pregona a primera plana de la seva web.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mobilitat per Els Ponts de Sant Boi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent