Els Ponts de Sant Boi

Sobre allò que l'Home ha aixecat i ha aterrat

Publicat el 27 d'agost de 2008

Fa 75 anys a Barcelona- III amb Colom Català

A l’anuari de Barcelona del 1933 apareix un article titulat “Colom y Barcelona” escrit per Ramon Carreres Valls en castellà. En ell reivindica la catalanitat de Cristofor Colom, o Salvador Colom, ja fa 75 anys. Els arguments que exposava aleshores es reprenen avui dia, amb millor que pitjor fortuna, per en Jordi Bilbeny. La documentació que recolza la catalanitat de Colom a partir de la signatura, del fet que era Almirall i que ja tenia escut, i per tant era noble, i que aleshores ja esmenta l’estudiòs peruà Luís de Ulloa com a referent en la reivindicació de l’origen català del navegant i descobridor.
La persistència dels fets farà que algun dia surti a la llum la veritat amagada per interessos aliens, i d’algunes persones d’aquí que no volen alterar l’actual “status quo històric”.  Altres exemples de les falsificacions històriques comeses pels estats nacionalistes, com el frau de la troballa de la Dama d’Elx.

Esperem que algun dia es pugui veure editat el treball que va fer l’historiador del Baix Llobregat, amb la documentació original trobada a l’Arxiu Parroquial de Sant Boi, sobre el testament fet en salut d’en Salvador Colom l’any 1462. Aquesta persona i les seves circumstàncies coincideixen plenament amb les que va viure Cristòfol Colom. No oblidem que Cristòfol és el nom en grec del llatí Salvador, i que la primera illa que va trobar Colom en el seu viatge va ser la de Guanahaní, batajada amb el nom de Sant Salvador. D’aquesta manera, Sant Boi i el seu terme, que comprenia el Prat de Llobregat, van formar part de la vida del famós descobridor.



  1. Cristofol Colom era valencià naixcut a Ènova d’orige genovés establerts a territori valencià des dels regnats mossàrabs molt abans de l’arribada de Jaume I.

    I la història diu que des de Jaume I els territoris valencians van romandre jurica i judicialment independents de Catalunya. I per tant els territoris valencians mai han segut ni han estat depenents de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Història per Els Ponts de Sant Boi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent