Una vida de lluita

Jo també vull un estat propi

29 de setembre de 2006
1 comentari

La HOAC– “Missió impossible”

Guillem Rovirosa.Intent de crear un Sindicalisme Catòlic durant el franquisme

Aniria a fer exercicis espirituals. Una setmana de reflexió i oració i silenci, segons l’estricta regla de Sant Ignasi. Em feia il.lusió l’anar-hi per diferents raons, principalment perque era una manera de sortir de la rutina diaria de la vida a Tàrrega els primers anys cinquanta. Tambér perque els dirigiria el bisbe Tarancón, persona que em simpatitzava molt desde que l’any 1946, recent nombrat bisbe de Solsona, li vaig ajudar missa i em va invitar a esmortzar amb ell a la rectoria de Tàrrega. Llavors es va iniciar una relació  , que, malgrat la difderència d’edat i de rang, sempre va ser amable i fluida.  Era una persona d’una gran humanitat i energia. Sempre emprava el català en els seus sermons i converses, i per ell no hi havia dubte de la identitat idiomàtica entre Valencia i Catalunya.

Els exercicis tingueren lloc a l’Espluga de Francolí i allí, trencant la regla del silenci, el Dr. Tarancon em va presentar a en Gullem Rovirosa, que havia emprés la difícil tasca de fer anar un sidicat obrer catòlic, a l’estil de la JOC belga.

En lloc d’exercicis espirituals, a un grup d’assistents ens iniciarem en el "mètode" de la HOAC i en els objectius propossats. Era una mena de "misión imposible". Malgrat la bona voluntat i la valúa de les persones que impulsaven la inciativa, era una utopia somniar que el Govern franquista permetria quelcom més que fer volar coloms, a aquell sindicat al marge del sindicalisme oficial.

En Rovirosa aviat ho va veure clar i, com que es va negar a claudicar, la Jerarquia carca dels bisbes espanyols, el va destituir i es va tenir que refugiar a Monrtserrat perque inclús hi havia el risc real d’empresonament…

No es perdeu el proper episodi, on faig cap a la presó…

                                                                                                                                 

  1. He sentit parlar del moviment De Colores. M’ agradaria que li dediquessis un bon articlet, més que res per fer-nos-ho entendre. Que feien? Quins actes organitzaven?
    perquè els organitzadors del "moviment" van tenir de marxar a Suïssa?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!