Ramon Tremosa

Torre de Guaita

18 de setembre de 2013
30 comentaris

Catalunya a Europa després de l?èxit de la Via Catalana

El passat 11 de setembre passarà a la història de Catalunya com la diada que va registrar la manifestació pacífica més gran d’Europa en les darreres dècades. La foto adjunta és la de la portada de La Vanguardia de la Via Catalana al seu pas pel Passeig de Gràcia: el que havia de ser una única fila… va esdevenir una gran manifestació festiva que omplia tot el passeig com l’any passat!! I així a tants i tants llocs on la via ha estat duplicada o triplicada durant 400 km! La Via Catalana per la independència ha estat un èxit organitzatiu, logístic i mediàtic a escala global, tal com fins i tot ha reconegut el ministre espanyol García-Margallo. El fet que els mitjans espanyols hagin oblidat totalment Gibraltar i Bárcenas, per a concentrar-se cada cop més agressivament contra el procés sobiranista que vivim, demostra fins quin punt a Madrid ja constaten el creixement dels partidaris de l’Estat català. La cadena Ser feia pública una enquesta on donava un 54% a favor del Sí (un 51% l’any passat) contra un 22% a favor del NO (un 24% fa un any) i ni tant sols una possible expulsió de la UE o un possible concert econòmic no alterava aquesta proporció. La Via Catalana que evocava la via bàltica de 1989 ha estat tan impactant que fins i tot els primers ministres de Letònia i Lituània han fet declaracions a favor de reconèixer un estat català si el procés era impecablement pacífic i democràtic: encara no tenim ni data ni pregunta i ja hi ha països amb bona predisposició per la nostra causa!! Els bàltics van estar quasi dos mesos a la intempèrie i saben de què va això: un cop proclamada la independència van passar llargues setmanes sense cap reconeixement (“living in the clouds”), aguantant les amenaces de rebuig de totes bandes (“no entrareu mai a la UE” els deien Miterrand o Thatcher) i amb els tancs russos a la porta. Al final se’n van acabar sortint, perquè Islàndia els va reconèixer i no va passar res. Després Dinamarca, altres països escandinaus, Alemanya… i avui Lituània presideix la UE.

La Via Catalana serà i esdevindrà una referència al món de com un país occidental pot guanyar la seva llibertat pacíficament i democràticament. Aquest dilluns vaig enviar a tots els diputats del PE, als seus assistents i a tots els grups polítics (unes 7000 persones en total) un email amb vídeos aeris de la Via Catalana, així com també un resum de premsa dels principals mitjans internacionals. He rebut correus, així com també molts comentaris al passadís, d’admiració i felicitació en aquest sentit. Quin contrast amb l’agressió feixista impune del mateix dia 11, que també ha tingut ressò a l’Europa política, a la seu de la Generalitat a Madrid!

 

 

En aquest sentit, percebo que les amenaces d’expulsió de la UE que des de Madrid fan a una possible Catalunya independent cada dia són més primes: l’euroescepticisme creix sostingudament a tot el continent, especialment als països del nord d’Europa i, segons com vagin les properes eleccions europees del 2014, és possible que la UE entri en una crisi molt forta a partir de l’any vinent. Avui hi ha països que fins i tot en volen sortir, com és el cas del referèndum que vol plantejar la Gran Bretanya.

 

 

Avui les perspectives electorals per a les eleccions europees del 2014 són molt preocupants: a Anglaterra el partit anti-UE UKIP lidera els sondejos d’opinió; a França la filla de Le Pen pot esdevenir la segona força; el grillisme pot ressuscitar a Itàlia si hi ha una nova crisi de govern; a Holanda la crisi econòmica desgasta els dos grans partits al govern (liberals i social-demòcrates) i les enquestes les lidera clarament el partit anti-europeu de De Wilders; a Espanya el mapa electoral espanyol es fragmentarà per reflectir la fractura econòmica i social que ja s’ha produït… el populars i els socialistes europeus, així com liberals i verds, perdran diputats en totes direccions, fins al punt que els europeïstes… poden quedar en minoria al proper parlament? Aquest és el fantasma que avui corre per Brussel.les.

 

 

El que és segur és que aquesta UE, on els països del sud només volen anar a recollir diners però que en contrapartida no volen fer les reformes que els permetin d’imitar les bones pràctiques dels països del nord, cada dia té menys adeptes a Europa, fins i tot en els partits europeïstes convencionals del centre i del nord d’Europa. És per això que el govern espanyol s’ha quedat sol en les seves amenaces d’expulsió de tot als catalans (de la UE, de la zona euro, de la lliure circulació que proporciona l’espai econòmic europeu, fins i tot de la retirada dels títols universitaris als catalans…): cap govern ni cap institució europea ha volgut repetir aquestes consignes irreals i irrealitzables i el seu silenci és absolutament clamorós, tal com escrivia ahir Salvador Cardús al diari Ara: no es pot prendre la moneda a 7,5 milions d’habitants, de la mateixa manera que no es pot prohibir d’un dia per l’altre la lliure circulació de persones i mercaderies que avui en dia entren i surten al nostre país!

 

 

En cas que la Catalunya independent hagués de sortir de la UE el més probable és que hi tornés a entrar molt ràpidament: a Catalunya hi ha 4000 multinacionals que no es deixaran expulsar de la moneda única ni de la lliure circulació. La Volkswagen, per exemple, avui primera empresa automobilística del món, amb grans inversions i plans d’expansió a la planta de Martorell, trucaria al govern alemany per impedir una bestiesa com aquesta! La mateixa Unió Europea ha finançat durant anys l’expansió del port de Barcelona i el té com a gran primera porta del comerç Àsia-Europa de la Mediterrània: se’m fa difícil de creure que no farà res per evitar una possible expulsió de la UE si Catalunya esdevé independent.

 

 

Espanya, d’altra banda, és un país rescatat, desacreditat i fracassat, exemple de moltes de les pitjors pràctiques i polítiques de la UE. Llegiu per exemple l’article del professor madrileny Ignacio Molina publicat al març d’aquest any a l’Instituto Elcano de Madrid (dependent del govern espanyol) sobre la decadència i els errors clamorosos d’Espanya a Europa des del 2000 ençà: Espanya perd totes les cadires importants que ocupava perquè menteix en les seves estadístiques públiques i ja acompanya Bulgària i Grècia a la cua de països influents de la UE. I així aquest any, per exemple, al Parlament Europeu els diputats espanyols de PP i PSOE es queden molt sovint sols i han perdut gloriosament votacions sobre la patent única europea, el reconeixement de Kosovo, el corredor central ferroviari del Pirineu aragonès…

 

 

Com va publicar ara fa un any The Economist, el diari més influent del món, sobre les possibilitats d’un veto espanyol a una Escòcia independent, tot mirant de reüll a Catalunya, “una Espanya arruïnada i cada cop més dependent del diner del BCE no podrà vetar res”.

 

 

A la UE el lideratge no el dóna la dimensió sinó les bones pràctiques que els altres poden imitar. A Europa volen països que funcionin i cada cop hi ha menys paciència i comprensió pels països on els problemes afloren per totes bandes: atur desbocat, manca de seguretat jurídica, hostilitat depredadora contra els inversors, fracàs escolar, infraestructures arruïnades, bunyols energètics,… la recent pèrdua dels Jocs Olímpics de Madrid, caiguda en primera ronda davant d’Istanbul, demostra fins a quin punt la Marca Espanya està avui desacreditada al món.

 

 

A Estrasburg dijous passat els diputats espanyols em miraven amb una altra cara, una cara ben diferent de la condescendència habitual: estupor, incredulitat, astorament, sorpresa… si l’Estat espanyol no ofereix aviat una reforma creïble fortament federalitzant a Catalunya, tal com demanen els editorials dels mitjans més influents del món (Financial Times, per exemple), el xoc de trens està servit. Aquesta possibilitat, però, em sembla molt difícil per no dir impossible, en el context del proper cicle electoral que s’acosta (2014 europees i 2015 municipals al març): no em puc imaginar el PP anant-hi fent concessions als catalans!

 

En qualsevol cas cal que els catalans ens mantinguem tranquils, serens, sobretot festius i pacífics, sabent fer pinya quan calgui i anant junts cadascú des de la seva posició quan convingui… Keep calm, celebrem l’èxit de la Via Catalana i endavant!

  1. Benvolgut eurodiputat,

    Moltes gràcies per l’article, ben aclaridor de la situació.
    Únicament comentar-vos que jo i, suposo que molts d’altres catalans, no esperem cap oferta fortament federiltzant d’Espanya, ni la volem.
    Volem ser catalans a Europa, res més.

    Finalment, gràcies també per la magnífica feina feta al Parlament.
    Un es recomforta de saber que el vot serveix per a disposar de representants polítics dignes i intel·ligents.

    Josep

  2. Ens convé molt de llegir informacions com la teva. Sentir aquesta colla de tertulians de les cadenes espanyoles del vespre pot ser divertit, però toca una mica!!!! 
    Gràcies per l’optimisme i…bona Europa.

    Confiem en ambaixadors com tu per a fer entendre què és Catalunya.

    Assumpció 

  3. Un article fantàstic!!!
    Ben argumentat i raonat… Felicitats.
    Ens convé molt conèixer de primera ma que passa al Parlament europeu. Aixo de la cara d’astorament i sorpresa no m’estranya gens. Per la meva feina estic molt fora de Catalunya i és cert que ARA S’HO CREUEN… ara si que veuen que n’anem… i es divideixen entre aquells que diuen que HI TENIM TOT EL DRET i aquells altres que segueixen les consignes del PPSOE. M’ha estranyat que he trobat molta gent, sorpresa, però comprensiva amb que vulguem decidir el nostre futur.
    Si el President i el nostre govern aguanten les embranzides, que en tindrem, aquesta vegada guanyarem..
  4. Apreciat Sr Tremosa: És just dir-li que hi ha qüestions en les que em costa coincidir amb vostè i bàsicament es circumscriuen a la vessant econòmica, doncs haver estat sota el paraigües d´un avi anarco i un pare social-comunista, és quelcom que marca prou com per entendre i veure el món des de posicions diferents a les que vostè com d´altres tècnics als que llegeixo per admiració de la seva franquesa i coneixements, estan adscrits, però de ben segur que els canvis econòmico-socials que li calen a aquest (ara) malanomenat primer món, ens faran coincidir amb força dels plantejaments que s´hauran d´anar fent en un temps breu, no gaire llarg.
    Pel que fa a la redacció d´aquest article, he de dir que fa molt de temps que no llegia en uns 10 paràgrafs, tantes veritats juntes  i tan ben exposades, però esclar, vostè viu de primera mà i en directe, totes aquestes obvietats dels partidaris de l´unionisme forçat d´aquest estado español que s´enfonsa per moments i més i més, cada dia que passa.
    Jo tinc molt clar i el meu “entorage” també, que participar a una UE que ens nega el pa i la sal, no té gaire sentit; ens sentim força oblidats quan en públic i oficialment no s´ha emès opinió des de la UE sobre l´agressió feixista a Blanquerna, doncs aquests han dit que és un primer avís del que vindrà. Que potser haurem de corre tots quan hi hagi la primera desgràcia personal? perquè estic convençut que del tot tranquil, no ho serà aquest procés.
    L indefinició europea és calculada donades les diferents qüestions nacionals existents al cor d´alguns països de la Unió, però aquest càlcul no pot mai ser l´excusa per tapar les vergonyes d´un estado español que no respecta res i és tan així, que cau en els ridículs més espantosos en totes les institucions internes i externes a les que participa, doncs ara mateix està immers com tots sabem en tapar els infinits escàndols que embruten cada una de les Institucions de l´Estado.
    Sr Tremosa, ara mateix molts catalans ja són conscients que no han d´esperar que la solució vingui de fora Catalunya; els que duem un temps implicats en organitzacions socials o polítiques (el meu cas a ERC des de 1990) estem a l´aguaït de les persones que tenim al voltant per fer-los entendre que tot, repeteixo, tot depèn de nosaltre i només de nosaltres. Hi ha força ciutadans que ja són conscients que no els mou cap organització política, sinó un instint ciutadà (per cert, un sentiment força català) guiat o conduit per l´ANC i que l´ha fet demostrar a tothom que la nostra força, valor, organització, logística, captació i d´altres fortaleses són fortes, pròpies, fermes, … i això ha dut aquesta ciutadania finalment a creure en que ella mateixa és la que ha de liderar el procés, en el ben entès que les formes polítiques a la fi són representades per mitjà dels partits. Arribats a aquest punt, li voldria demanar que impregni si pot ser la seva decisió i fermesa a les línies més decisives del partit que representa amb tot honor al PE, doncs alguns de nosaltres ens temem per allò de la història viscuda, que hi pugui haver un defalliment i no parlo pas del President, però li demano si li plau, que faci aquesta acció de refermament de la posició dins CDC, perquè com tots sabem és clau. Jo li asseguro per la meva banda que a ERC sdom molts i moltes que estem suportant les neures dels nostres capdavanters donant tot el suport i els ànims en moments com aquests que són prou decisius.
    Li agraeixo la seva atenció i reitero que les idees expressades al comentari, són Sàvies Paraules.
  5. Els països bàltics van sentir durant més d’un any les amenaces de les mateixes institucions europees que no serien reconeguts ni admesos a la UE. Delors es va manifestar totalment en contra. Nosaltres no només no hem rebut cap rebuig; és gairebé tot un reconeixement i una actitud favorable.

    I al final, que va valdre? Com se’n van sortir? No per les cadenes humanes, el fet decissiu va ser que simplement ho van fer, van declarar la independència.

    Urgeix la Data i la Pregunta. I la voluntat explícita de fer la DUI immediatament després. Sense més dilacions. És l’únic pas que mereix l’atenció política de les cancelleries europees i mundials. El folklore aixeca admiració, només la Data, Pregunta i DUI provocaran reaccions polítiques, les que necessitem per ser independents.

  6. El que està clar és que la Unió Europea no farà res… I és absolutament normal… Ens ho haurem de guanyar nosaltres… Un cop ens ho hàgim guanyat, després serà un altre assumpte…
    És absolutament lògic que la Unió Europea no vulgui crear problemes: no pot animar ningú a independitzar-se perquè hi apareixerien 50.000 nans… No pot aparèixer com el detonant de conflictes històrics i el seu solucionador… La Unió Europea, agradi o no, es un club d’Estats i no hi ha cap club que vagi contra els seus associats… Però si Catalunya esdevé Estat estarem parlant d’una altra cosa… N’hi ha prou amb que Europa no admeti l’ús de la violència armada…
  7. Senyor Tremosa, li vull transmetre el meu sincer agraïment per la feina tan important que feu pel país, i aquest realisme que ens aporteu quan som sotmesos diariament a una allau d’informacions tergiversades és veritablement encoratjador.Endavant i sort.  
     
     
  8. Home, doncs aquesta setmana hem anat ben servits de representants de la Comissió Eurpea dient a l’uníson que quedarem fora de la UE si ens independitzem. Quina explicació li dones si no és una qüestió de pressió de l’Estat espayol?
  9. Sr.R.Tremosa, moltes mercès per a la seva feina a l,UE, moltes gràcies pels seus articles i els seus continguts.
    Són molt clarificadors i en aquests moments, molt necessaris.

  10. Feu molt bona feina Ramón, tu y el Romeva, no em perdo cap noticia que expliqueu, menys mal que us tenim a Europa !!! Felicitats. Jo tampoc em crec que ens deixim fora de la unió europea.
  11. Ramon

    Llegia entusiasmat el teu post fins arribar a la reforma creïble fortament federalitzant.

    Allà m’ha caigut l’ànima als peus, perquè m’ha recordat allò que part de la societat avui dia mobilitzada pel sí tem: que CDC, arribat el moment i amb la corda ben tibada, l’afluixi a canvi de poca cosa.

    Realment creus que una proposta fortament federalitzant ens aillaria del caràcter espanyol, en general tolerant amb l’extrema dreta (no només per l’atac de Madrid, la història recent a València ho demostra), de la caspa, de la Marca Espanya, del descrèdit internacional? i que no trobarien la manera de tornar a viure a costa dels nostres impostos, en definitiva de maltractar-nos deliberadament pel fet de ser un poble diferent?

    Desitjo que no afluixeu, jo no veig solució a tots aquests problemes per molta federalització que ens ofereixin. 

  12.  Ramon, explicaré als meus néts que vaig anar a la via catalana i que a les europees votava en Tremosa! 
     Refonoll, quin article, quina dosi de vitamines que ens acabes d’injectar
     Gràcies!
  13. Sr. Tremosa, el felicito per la exposició clara i contundent i pel pragmatisme que desti.la. Es clar que en aquests moments, els països de la UE no estan per posar-li pals a les rodes a un nou Estat com Catalunya, ben al contrari. Amb la que cau a Europa i amb la situació desastrosa d´Espanya, el millor que podrán fer es acollir-nos amb els braços oberts.Més ben dit, NO DEIXARNOS ANAR ni de broma.

    Estic d´acord amb la actitud que hem de tenir els catalans.Keep calm, serens, pacífics i sobre tot, i fer pinya quan s´escaigui. Guanyarem. 

  14. A los uropedos, Catalonia les importa un pimiento. Lo que les importa es que Espanya devuelva la deuda. Y si hace falta tener Espanya unida con los tanques, so be it. Asi que epic fail para los separatistas.

  15. Benvolgut Ramon,
    em veig personalment obligat a escriure’t aquest comentari en reconeixement a tú i als teus companys eurodiputats que feu que la realitat catalana salti per sobre del mur de sords que és Espanya.
    Ens convé, i és imprescindible que, malgrat els pals a les rodes que us deuen posar des de determinats cercles, seguiu explicant  a Europa qui som, què volem i, sobretot els perquès, doncs són aquests perquès els que legitimen la nostra demanda.
    Gràcies una vegada més per la feina ben feta!
     
  16. Benvolgut sr. Tremosa. L’article és realment molt interessant i revelador, i ajuda a marcar el camí a seguir. Només voldria afegir a les gràcies que ja han manifestat els altres lectors, que trobo la seva feina al Parlament Europeu absolutament IMPAGABLE.  Segur que això li està suposant grans esforços i renúncies a nivell personal. Només dir-li que segur que, pel que fa al país, aquests paguen molt i molt la pena, i que des de Catalunya valorem moltíssim la seva feina al PE. Moltes gràcies per ser la nostra veu, amb algun altre diputat, al Parlament Europeu, i per donar-nos aquesta visió intel.ligent i clarificadora del què hi passa. Gràcies, doncs, un cop més.   
  17. Felicitats, anims i coratge per la bona feina feta i a fer.   Dos suggeriments: 
    1) Decidir entenem que volem ser examinadors, no examinats.   2) Que tot l´acord surti barato per a les dues parts, tant per Catalunya com per l´Espana. Cal lluitar que tothom tingui seny i sigui racional.    I costarà ……
  18. Sembla que fan falta articles com aquest, per que, davan tot l’atac que s’està produïnt ara mateix, i els que de ben segur s’aniran produint en un futur inmediat, en contra de les nostres legìtimes aspiracions de sobirania nacional per Catalunya, no es desinflin sota cap mena de parany que ens possin ni des de Espanya, ni des de l’UE…
    Sr. Tremosa, vosté i els altres catalans que estan destinats a güarir els nostres interessos nacionals, no defalleixin en cap moment….El poble, o quasi tot el poble català, està al darrera de la VIA CATALANA, del passat 11 de Setembre.
    Junts ho aconseguirem… !!!!!…no deixem de donar-nos les mans….i la propera VIA CATALANA, fins a Madrizzzz… que se n’enterin ben bé de com som els catalans…
  19. Gràcies per portar tants de casos, el del Carles Baly i altres, a la Unió. Bona feina. 
    Ens vam fer una feina amb vostè, la meva dona i jo, a Igualada el dia de l’Estelada Humana. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!