Ramon Tremosa

Torre de Guaita

13 de març de 2013
23 comentaris

Cal fer coincidir eleccions europees i consulta?

Les properes eleccions europees se celebraran el diumenge 25 de maig de 2014 i, atès que fa temps que alguns dels més destacats polítics i intel.lectuals catalans proposen de fer coincidir la consulta sobre el futur de Catalunya amb aquests comicis al Parlament Europeu, cal que estudiem i valorem molt bé aquesta opció. Voldria contribuir a aquest debat amb les quatre reflexions següents, tot exposant al final de l’article la que és la meva opinió a hores d’ara (susceptible, és clar, de ser canviada).

1.- Els catalans ens vàrem guanyar clarament a les passades eleccions catalanes el “dret a ser consultats”. Això és prou clar per a la major part de l’Europa política democràtica i també per als grans mitjans de comunicació internacionals: fins i tot el diari Financial Times va titular així la portada del dia després de les eleccions (els partits catalans guanyen un radical mandat per al referèndum: “Catalan pro-independence parties win a sweeping mandate for referendum”).

 

Espanya és qui, negant a ultrança qualsevol possibilitat de consulta, internacionalment sembla reconèixer que no té cap “better together” a oferir als catalans. En aquest sentit David Cameron va dir a Holanda fa dos mesos, en el discurs en què va proposar el referèndum per a que el Regne Unit surti o no de la UE, que “aquells que ens neguen el referèndum han de valorar si estan donant més opcions als partidaris de sortir de la UE”.

 

Fins i tot el PSC s’ha vist obligat a moure’s desmarcant-se del PSOE per primera vegada en una votació al Congrés dels diputats a Madrid, essent aquesta per a mi la primera victòria política del president Mas després de les eleccions (un vot, per cert, que deixa Carme Chacón en terra de ningú: ni prou espanyola per votar en contra de la consulta ni prou catalana per estar dins de la nova centralitat catalana).

 

 

2.- Fer coincidir eleccions europees i consulta pot ser vist internacionalment com un signe de debilitat dels catalans. Per què els catalans, que s’han guanyat durament i clarament el dret a ser consultats, voldrien camuflar i barrejar una cosa tan important com un referèndum amb unes eleccions europeus molt complicades, pel delicat moment en què viu el projecte de construcció europea? Molts polítics i funcionaris europeus pro-europeistes, que simpatitzen més o menys explícitament amb la causa catalana (i que reconeixen la guerra bruta electoral de l’Estat espanyol en campanya, que va maquillar però no pas capgirar el resultat electoral), poden predisposar-se en contra nostra si fem coincidir la consulta amb les eleccions europees.

 

D’altra banda, l’actual moment polític europeu és molt delicat: els erros de molts governs a escala nacional se solen imputar a la Unió Europea i a “l’austeritat que imposa” (Espanya porta quatre anys amb déficits públics superiors al 10% del PIB!!), tot culpant a la UE de mals locals tal com a Madrid es culpa les autonomies de la ruïna d’Espanya. En aquest context, un escenari força probable és que el proper parlament europeu sigui molt més atomitzat que l’actual, on les principals famílies polítiques (conservadors, socialistes i liberals), tradicionalment pro-europeistes, perdin representació en favor de tot tipus de grups euroescèptics i eurofòbics de tota mena i condició. Que pugui ser imputada a un referèndum català una part d’aquesta atomització europea penso que ens hauria de fer reflexionar.

 

 

3.- Atès que la Unió Europea encara no té poders fiscals (no hi ha encara unió fiscal, ni bancària, ni Tresor europeu, ni eurobons…) i atès que la Comissió Europea no té encara legitimitat democràtica per imposar-se a governs europeus ineficients que perseveren en pràctiques ineficaces, les eleccions europees segueixen essent unes eleccions básicament nacionals, vistes com a primàries en clau de política nacional, amb una mica d’aroma europeu (“national elections with European flavour”).

 

Si fem coincidir consulta i eleccions europees els principals partits catalans que impulsen el dret a decidir potser s’exposaran a ser assimilats molt fàcilment per PP i PSOE als partits populistes de tot color que floreixen arreu del continent. En aquest sentit, potser el PP espera aquesta coincidència: si Catalunya votés aquell mateix dia això permetria al PP (i també al PSOE) afagar la bandera espanyola i apartar del debat polític tota referència a la crisi econòmica, a la seva gestació i gestió per part dels governs Rajoy i ZP.

 

Sense consulta el 25 de maig de 2014, possiblement el dia següent el mapa espanyol estigui molt més fragmentat i els dos grans partits espanyols estiguin possiblemente molt més debilitats. Això, en opinió meva, reforçaria la causa catalana.

 

Com diu el president Jordi Pujol “Espanya ha perdut una guerra econòmica contra ella mateixa”. El fracàs econòmic del centralisme madrileny que ja està fragmentant socialment la societat espanyola, tindrà la seva traducció política en forma d’atomització electoral, com ja anticipen les darreres enquestes. Barrejar consulta i eleccions podria camuflar i endarrerir aquesta fragmentació electoral espanyola, en favor dels interessos pro-statu quo del centralisme madirleny que avui defensen PP i PSOE.

 

 

4.- Sir Graham Watson, president del partit liberal europeu, eurodiputat britànic des de 1994 i que ha donat suport públic al dret a decidir dels catalans (entrevista diari ARA, 16.09.2012), recomana que els “catalans votem el mateix dia que Escòcia”. D’aquesta manera serà visible a tot el món, a plena llum del dia, la baixa qualitat democràtica de l’actual Estat espanyol, ja que a Europa molta gent es pregunta “per què Rajoy no fa de Cameron?”. Aquest argument és inapelable pel centralisme madrileny.

 

David Cameron va anar a Escòcia i va signar la transferència de competències al Parlament escocès, tot dient que és partidari de la unió però que “el partit escocès SNP es va presentar a unes eleccions demanant un referèndum i les va guanyar. Jo he vingut a atorgar al seu parlament la possibilitat de fer-lo”. Penso que poques vegades Catalunya ha tingut una conjunció astral tan favorable com aquesta coincidència temporal amb Escòcia!

 

Escòcia ha anunciat el seu referèndum per al mes d’octubre de 2014 i fer coincidir totes dues consultes donaria a Catalunya una associació internacional amb l’impecable procés democràtic escocès, un procés pactat admirablement entre Londres i Edimburg que deixa en clamorosa evidència l’autoritarisme madrileny. A hores d’ara i a data d’avui, jo m’inclino per aquesta darrera opció.

  1. Fer-lo coincidir amb Escòcia vol dir resistir un any i mig més. Seríem capaços de resistir el setge econòmic de l’Estat Espanyol durant un any i mig?
  2. Ramón, em sembla que no abordes el principal problema del referèdum. Dius que fer-ho en conjució amb les eleccions europees donaria ales als partits espanyols però la pregunta és: és aquest el principal problema? ens preocupa gaire això? Fes un cop d’ull als números: El 54% votaria “sí” i només el 20% votaria “no”. El resultat ja està decidit, si és això el que et preocupa.

    Jo visc a l’aera metropolitana de Barcelona i t’asseguro que el principal problema no serà el “no” ni la baixa participació sinó la tensió a Santa Coloma, Badalona i altres llocs amb aquestes majories. Poso la mà al foc que hi ha gent disposada a agafar les urnes i sortir corrent, o calar-hi foc, o posar mà al recompte. I si a algun lloc hi haurà policia nacional per assegurar-se que això passi, serà a aquestes ciutats.

    L’estrategia d’Espanya no serà defensar el “no” ni l’abstenció sinó crear un sarau tant gran que el resultat sigui el menys important i penso que necessitem que tot el món estigui mirant, sense coincidir amb cap altre referèndum ni amb cap eleccions.

  3. Jo crec que el temps juga a favor del PP. Quan més esperem més sabotatge polític,  social i econòmic faran. Podem esperar-nos un any i mig i trobar-nos que la consulta no es pot fer. Poden posar multes a la gent de les meses electorals, movilitzar la policia o manipular el cens. Quan més temps triguem més preparada tindrà la resposta el govern del PP. Si després d’esperar tant fan fracassar la consulta pot ser un cop mortal. Jo diria que és millor fer-la coincidir amb les europees per dificultar el sabotatge, el govern espanyol hauria de prohibir les eleccions europees per poder prohibir la consulta? Això no agradaria gaire a Europa. A més l’organització seria més senzilla. Hem de ser prudents però crec que els beneficis d’allargar l’actual situació son molt dubtosos i els perills son molt reals.
  4. Molt ben argumentat i coincideixo amb els arguments que fer-ho coincidir amb les eleccions europees afavoriria la minoria espanyolista contra la independencia ja que tot l’estat estaria mobilitzat en contra de Catalunya.
    Fer-ho juntament amb Escocia estaria molt be ja que destaparia arreu del mon com d’anti democratics son els nostres veins espanyols. Tanmateix, hi ha un petit pero. Amb l’estat d’agonia i ofeg que pateix Catalunya per part d’Espanya (en tots els ambits), dubte que els catalans poguem aguantar fins a l’octubre del 2014. Ens cal un Estat propi l’abans possible.
  5. Estic completament d’acord amb el vostre article i, si em permeteu, hi afegiria que la coincidència amb el referèndum escocès, evitaria que qualsevol resultat advers a Escòcia pogués influir en la moral col·lectiva a Catalunya – i donar arguments a Madrid – en el supòsit que el nostre referèndum fos celebrat posteriorment.

    Aprofito per a felicitar-vos i encoratjar-vos per la vostra tasca en el Parlament Europeu.

    Ben cordialment

    Isidre Llucià      

  6. Molts centenars de catalans de tot orígen, milers doncs, ens hem compromés amb l’ANC a fer campanya cada dia i al marge dels programes oficials, per al SI en la consulta referendària catalana. Per l’atzar del lloc de la nostra residència i de les relacions socials de tot ordre, a alguns ens toca fer-la prop de la població més tèbia degut a les seves vivències socials pròpies de poblacions i barris on de fet es produí, i en bona part es manté tot i les eines potents de l’immersió lingüística i l’existència de canals d’informació catalans competitius, una separació per raons d’origen immigratori i per tant nacional. És un repte apassionant i tenim éxits impensats i reconfortants, però a la vista de l’existència de bosses de centenars de milers de votants poc permeables a les nostres raons i molt influenciables pels discursos espanyols, ens preguntem com podem fer més eficient la nostra empresa i quin és l’horitzó temporal en el qual ens movem. Són qüestions claus perquè no podem perdre la votació sinó volem que tota la crueltat espanyola s’acarnissi sobre nosaltres fins a lìmits insospitats on el dolor agut no hi serà desgraciadament exempt.

    A títol personal dono testimoni que en tres mesos he canviat el meu discurs. Primer era fonamentalment democràtic, i això volia dir que dibuixava l’adquisició d’un escenari d’un nou estat on lliurament els catalans podríem decidir moltes de les qüestions que preocupen a la gent i que avui són furtades no solament del debat sinó de les possibilitats reals del govern del poble: política industrial, estímul del crèdit, estabilització del mercat laboral, manteniment i recuperació de prestacions socials, sistema electoral on l’electe es degués als electors i no al partit, etc. Però davant del coneixement de la situació que viuen moltes famílies, perquè al fer campanya i escoltar l’opinió dels interpel·lats aflora la crua realitat, no és possible sense caure en la inoperància del propi sistema borbònic a enderrocar mantenir la promesa d’un nou marc en el que es resoldran problemes d’urgència. En la mesura de les meves possibilitats i les dels meus companys, mirem no solament d’establir les bases del contingut polític del nou estat, qüestió en principi que desborda l’ANC però resulta imprescindible abordar sense falta perquè les institucions no donen respostes de cap classe i nosaltres tenim la voluntat d’oferir-ne, sinó que mirem de sumar les sinergies existents per pal·liar mínimament el sofriment de les persones.

    Dic tot això perquè la decisió de la data de la celebració de la votació resulta molt difícil i complexa, però alhora urgent. No solament hi han d’haver en consideració les encertades aportacions d’ordre internacional del Sr. Tremosa, i el ritme propi de la tasca política del Parlament que s’hi ha compromès, sinó el temps necessari per arribar a tothom i donar temps per a la maduració d’idees que trenquen els esquemes mentals profunds de molts dels nostres veïns, i a la vegada ser conscients que el temps no ens va a favor perquè cada dia el mal espanyol creix, s’agreuja en la vida dels catalans que en el dolor no ho tenen fàcil per mantenir la capacitat de comprensió a nivells prou alts per ser lliures, i per tant la contaminació del soroll de la caverna madrilenya, contra tota lògica, es veu afavorida per l’exasperació de la mala governança espanyola.

    Penso que és necessari un debat ampli amb la intervenció de polítics naturalment, però també de sociòlegs, d’economistes i psicòlegs socials.

    Per altra banda la fixació de la data seria un gran pas perquè tot el moviment s’acceleraria a les envistes de la fita ja concretada. 

  7. Hi estic d’cord, sí… però l’octubre del 2014, el veig tan lluny..!!!   Serem vius, encara…??   Haurem sobreviscut a tanta malesa..??   Tant de bó aquest maravellós mes d’octubre, fos demà passat…!!!   Una abraçada i gràcies per tot el que feu!!!       glòria
  8. Tot això que dius està molt bé, però falla en un detall clau: no podem triar la data del referendum: l’estat espanyol no deixarà fer el referendum a Catalunya.
  9. Molt bon article, senyor Tremosa. Estic d’acord amb vosté sobre que no s’ha de fer el mateix dia que les eleccions europees. Coincidir amb el d’Escòcia podria estar molt bé, però la situació actual no permet esperar tant. Hem de fer la consulta a poguer ser avans de 2014. La situació i guerra bruta és insostenible.
  10. ESTIC AMB EN RAMON TREMOSA. FER COINCIDIR LA DATA AMB LES ELECCIONS EUROPEES ES PODRIA TRADUIR EN UNA MOSTRA DE FEBLESA I A L’HORA CONFUSIÓ PER A MOLTS CATALANS.
    UNA DATA ADIENT PER  LA CONSULTA PODRIA SER L’ONZE DE SETEMBRE DE 2014. 
    UNA JORNADA REINVINDICATIVA I FESTIVA ON TOTHOM ANIRIA A VOTAR AMB COR I SENY.
  11. Però podrem aguantar fins llavors ??
    Econòmicament anem ràpidament cap a la ruïna de Catalunya i com més temps passi més merda ens tiraran des de Madrid.
    No seria millor una declaració unilateral d’independència del Parlament de Catalunya el dia 12 de setembre d’enguany, deprs de convocar la manifestació de la diada perquè es doni suport a això.
  12. Acostumo a coincidir amb el que escriviu però no aquest cop.
    Quand vaig sentir parlar d’aquesta idea de fer coincidir el referèndum amb les eleccions europees vaig pensar que potser a Europa no agradaria que “utilitzessim” les eleccions europees per al nostre referèndum, però ara ho veig d’una altra manera:

    No estic d’acord en voler fer coincidir el referèndum amb el d’Escòcia per dos motius: el primer és de no barrejar el fet de decidir el nostre futur amb el que facin a Escòcia, al Québec, al País Basc, etc.  El segon és pensar que volent fer el referèndum coincidint amb l’escocès deixaria en evidència l’Estat espanyol i la seva manca de democràcia, i no creure que volent-lo fer en un altre moment deixaria igualment l’Estat espanyol en evidència.

    Però deixar en evidència l’Estat espanyol no és suficient. Si volem un estat propi per Catalunya. I aquí enllaço amb el tema de les eleccions europees: Catalunya està seguint un camí impecable i continuarà fent-ho quan demanarà al govern espanyol de fer el referèndum. Espany s’hi oposarà com tothom sap, i allí s’obriran dues portes: o bé decidir unilateralment de fer un referèndum o bé declarar unilateralment la independència.

    Si decidim de fer un referèndum unilateralment i Espanya no ens deixa hi podria haver una declaració unilateral d’independència (apelant a la declaració de sobirania). La pregunta és saber quina seria la reacció de la UE i altres països. Sabem que tot podria acabar bé (seguint el cas de Kosovo) però també que podria ser llarg perquè la UE també podria respondre que vol un referendum i mentre tot es discuteix podrien passar anys, uns anys que Catalunya i sobretot els seus ciutadans no es poden permetre.

    Per tant Catalunya s’asseguraria un bon punt si pugués preguntar abans als ciutadans de Catalunya sobre el futur del país. Partint del punt en què deia que Espanya podria no permetre el referèndum encara que intentéssim fer-lo de manera unilateral (per més en evidència que pugués estar Espanya), abans d’una declaració unilateral d’independència, Catalunya tindria dues opcions per a preguntar als catalans: en unes eleccions catalanes que també poden ser reprimidies per Espanya (intervenció i cancel.lació de l’autonomia, i repeteixo tot i que Espnay quedés en evidència, però no n’hi ha prou), o bé fer-ho en unes eleccions que no pot control.lar com les europees. Amb una coalició dels partits per declarar la independència, seria una proba més que irrefutable que una declaració d’independència posterior tindria tota credibilitat democràtica, i que no es necessitària un altre procés de referèndum posterior.

    Que a Europa no agradaria? Bé, a Europa potser no agrada ja que Catalunya sigui independent, però el dia que arribi, no hi podrà dir no. Sí estem en el problema que estem de no poder votar, no és només per Espanya sinó també per Europa. No cal arribar a deixar Espanya en evidència amb un no-referèndum paral.lel al referèndum escocès. A Espanya ja se la deixa en evidència abans (i ja està passant) i si Europa vulgués ja podria dir que els drets democràtics com el de decidir el futur del nostre país han de ser garantits. Per què no ho fa ara o d’aquí uns mesos i ho sí que ho faria amb aquest no-referèndum paral.lel amb el referèndum escocès?

    Europa no ens ajuda ni ens ajudarà, però ens haurà d’acceptar. Doncs bé, fem el que cal i el que vulgui una majoria del poble de Catalunya. Si la manera més fàcil i més democràtica (i de fet potser la única manera) és preguntant alhora de les eleccions europees per després fer una declaració unilateral en cas de victòria del sí, doncs això, i a qui no li agradi que s’hi posi fulles.

  13. Sr. Tremosa, i el cens electoral, què? El govern espanyol no cedirà les dades censals. N’hi ha que diuen d’utilitzar el padró municipal. Però, i els 150.000 catalans que estem empadronats al registre d’estrangers, on votarem? Ja vam tenir prou problemes a les últimes eleccions, on hi havia molta gent que es va quedar sense votar. El cens em preocupa…. i molt!
  14. Hola

    els arguments són raonables però la urgencia es clamorosa.
    No sé si aquest mes la Generalitat podrà pagar tots els compromisos.
    Si no es flexibilitza el déficit ja (que depén del govern central) la Generalitat pot ser intervinguda.

    En la situació que tenim caldria valorar una Declaració Unilateral de Independència.

    Amb la declaració es pot obligar a moure fitxa als governs europeus i posicionar-se a favor o en contra.
    Adicionalment caldria establir un protocol d’actuació des de la UE/UN i si fos necesari establir un periode transitori de supervisió internacional.

    De fet aquests punts en tot cas caldran ser afrontats tant en una DUI com després de unes eleccions prlebiscitaries (el referendum/consulta no la veig possible en cas cas) , pel que millor que es serpari de les eleccions europees. 
     

  15. Sí, jo tampoc he vist mai clara l’opció de fer-ho coincidir amb les europees. És massa trascendental com per a descafeinar-ho d’aquesta manera. Necessitem que tot el mon tingui periodistes disponibles per venir a Catalunya i ser testimonis del que passi, i estaria bé que es pogués comparar amb el que passa al mateix temps a Escocia. Per altra banda tinc la sensacio que si a Escòcia guanya el NO, això ens afeblirà la negociació internacional. Per això no seria millor fer la consulta abans? D’aquesta manera sembla que es dificultaria que la comunitat internacional passés del tema donat que si la Gran Bretanya ha donat el vist-i-plau al procés els demés estats no podrien dir que passen del tema perque mai se sap si a Escocia podria sortir el SI. També crec que el tema català ja serà prou conegut al mon com per que fent la consulta nosaltres sols tinguem aquell dia gran part de la atenció mediàtica mundial. No ho tinc clar, però jo crec que faria l’intent de fer la consulta i en cas que no la deixin fer o que surti SI, llavors fer declaració unilateral al Parlament. Tot això abans que es fagi el referèndum escocès.
  16. Entenc els arguments per no coincidir amb les eleccions europees del 2014, però és que jo faria el referèndum molt abans. De fet, no crec que arribem a poder-lo fer, i s’haurà de fer mitjançant eleccions i declaració, ratificada per un referèndum després. I tot això ha de ser abans que la Generalitat es trobi que no pot pagar, no ja els proveïdors, sinó els sous de tots els seus funcionaris i que s’hagi d’endeutar amb interessos per poder passar el dia a dia. I això ja està passant avui, dia en el qual el Conseller Mas-Colell ha signat un crèdit par poder pagar el 30% del deute amb les farmàcies. Cosa que vol dir que entre tots pagarem més pel fet de no tenir els diners a la caixa. Com si no estiguessim prou escurats!
  17. Interessantíssima reflexió.
    Però la meva pregunta, senyor Tremosa, és si el referèndum, coincidint amb l’escocès, hauria de ser abans o després d’una Declaració Unilateral d’Independència del Parlament de Catalunya, atès que no podrem celebrar un referèndum amb les mateixes condicions que a Escòcia. Si abans, en els programes -o programa- electoral dels catalans a les eleccions europees figurés d’alguna manera no impugnable aquesta via.

  18. Sr Tremosa, el seu punt de vista és potser molt polític, però podrien pensar en el patiment que tenim la gent normal? comerciants, petits empresaris, nous emprenedors, funcionaris, aturats, joves… NO podem aguantar aquest ritme, no hi ha estalvis ni res de res. Des de les cúpules, els que guanyen sous potser desorbitats, poden resistir un any, però li ben asseguro que la classe mitjana catalana ja no.  A part, encara creu que podrem fer consulta o res que se li assembli? Com finalment serà una DUI, cal fer-la el més aviat possible.
  19. Primer cal fer coincidir la consulta

    amb l’11 de setembre 2.013

    o en el seu defecte 

    convocar-la a través d’unes eleccions oficals al Parlament.

    Per a després ratificar-la en les eleccions europees de maig

    del 2.014 a nivell europeu.

    Després dels ‘no acords’ amb l’estat espanyol

    I fer un altra cadena humana el dia de la independència.

  20. Primer pas una consulta o eleccions plebiscitàries al Parlarment

    el 11 de setembre de 2.013 per encetar el meló de les europees

    el maig del 2.014 en la que és pot fer la ratificació defenitiva

    a nivell europeu.

    I després dels suposats ‘no acords’ amb l’estat espanyol

    un altra cadena humana el dia de la independència.

    .

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!