Ramon Tremosa

Torre de Guaita

7 de febrer de 2014
4 comentaris

Balanç de legislatura 2009-2014: activitat parlamentària global

Aprofito que en Miquel Català acaba d’actualitzar i modernitzar el seu web www.mepranking.eu per passar comptes sobre la meva activitat parlamentària global, ara que som a dos mesos escassos del final de legislatura, que es tancarà el proper dijous Sant 18 d’abril a Estrasburg (tot just a quatre setmanes de les eleccions del 25 de maig, per cert!). Miquel Català es va donar a conèixer al 2008 quan va catalanitzar el web del Parlament Europeu www.europarl.cat, tot fent una versió que replicava el web oficial amb una gran perfecció. El seu web MEPranking de valoració d’activitat parlamentària s’actualitza cada setmana tot agafant les dades oficials del web del Parlament Europeu, amb l’avantatge de presentar la informació d’una manera molt visual i ràpida. Un cop més vull agrair a tot el meu equip la seva part essencial en la meva feina, sense els quals no hauria pogut arribar on som a aquestes alçades: Aleix Sarri, que m’assisteix a la Comissió d’Economia, de la que en sóc titular, una comissió molt carregada de feina i on hi tinc més dedicació. Albert Farré, que m’assisteix a la Comissió d’Agricultura (tot i que no en sóc membre hi ha hagut aquesta legislatura el llarg procés de la reforma de la PAC, Política Agrària Comuna). Marga Payola, que m’assisteix a l’oficina de Barcelona, de les reunions que hi tinc i de la coordinació parlamentària amb els diputats al Congrés i al Parlament de Catalunya. I finalment Umberto Gambini, que m’assisteix a la Comissió de Transports que ha debatut el corredor mediterrani, de la que en sóc diputat suplent, i s’ocupa també de tota l’activitat parlamentària relativa als drets humans i drets fonamentals (tant universals com de defensa dels catalanoparlants).

En primer lloc us adjunto dos quadres globals d’activitat, desglossada per àmbits geogràfics (Brussel·les i Estrasburg d’una banda i Catalunya de l’altra) i per anys.

 

 

ACTIVITAT  PARLAMENTÀRIA  A  BRUSSEL·LES  I  ESTRASBURG

 

2009

2010

2011

2012

2013

2014

TOTAL

Rànking 754 MEPs

www.votewatch.eu

Normatives de la Comissió Europea*: Ponent PE

1

1

1

3 *

Normatives de la Comissió Europea**: Ponent Grup

1

3

4

3

11**

Esmenes a normatives

32

67

54

79

21

3

256

Preguntes parlamentàries

61

171

201

249

277

53

1012

Propostes de resolució

35

75

86

59

67

13

335

Intervencions a Plenari

18

27

29

43

34

1

152

*Normatives de la Comissió Europea – Ponent del Parlament Europeu:


     
1. Informe Anual sobre Polítiques de Competència (2013).

     
 2. Informe Anual BCE 2010 (2011).

      
3. Informe sobre la Proposta de Reglament del Consell pel qual es confia al BCE funcions específiques en relació al funcionament de la Junta Europea de Risc Sistèmic (2010).

 

**Normatives de la Comissió Europea – Ponent del Grup Liberal-Demòcrata (ALDE):

1.    Informe sobre la proposta de Directiva del Consell sobre cooperació reforçada a l’àmbit de l’Impost sobre Transaccions Financeres (2013).

2.    Informe Anual sobre Fiscalitat: com alliberar el potencial de la UE pel creixement econòmic (2013).

3.    Informe Anual 2011 sobre el BCE (2013).

4.    Informe Anual sobre Finançament Públic a la UEM – 2011 i 2012 (2012).

5.    Recomanació sobre el projecte de Decisió del Consell pel que s’autoritza cooperació reforçada a l’àmbit de l’Impost sobre Transaccions Financeres (2012).

6.    Informe sobre la proposta de Reglament del Parlament Europeu i el Consell sobre la introducció i restriccions operatives relacionades amb el soroll als aeroports de la UE (2012).

7.    Informe sobre la proposta de Reglament del Parlament Europeu i el Consell sobre seguiment i avaluació dels plans pressupostaris i per la correcció del dèficit excessiu dels Estats Membres a la zona euro (2012).

8.    Informe sobre la proposta de Directiva del Parlament Europeu i el Consell sobre espai ferroviari únic europeu (2011).

9.    Informe sobre Governança econòmica mundial (2011).

10. Informe Anual 2009 del Banc d’Inversions Europeu (2011).

11. Informe sobre la proposta de Reglament del Parlament Europeu i el Consell sobre la relació estadística del transport marítim de mercaderies i passatgers (Modificació Directiva 2009/42/CE) (2010).     

 

 

ACTIVITAT   A   CATALUNYA

 

2009

2010

2011

2012

2013

2014

TOTAL

Reunions al despatx

24

79

65

59

58

8

293

Dinars- sopars col·loqui

10

23

18

18

15

0

84

Conferències i mítings

6

13

16

19

19

0

73

Debats i presentació de llibres

4

10

13

12

36

1

76

TOTAL

44

125

112

108

128

9

526

 

 

 

Transparència és qualitat democràtica: hi ha diverses webs que faciliten molt el seguiment de l’activitat parlamentària d’un diputat al Parlament Europeu per part dels seus votants i dels ciutadans en general, aquí les teniu:

 

 

1.- El primer web és la pàgina oficial del PE; a la secció MEPs (Member of European Parliament) podeu cercar dins de cada país el vostre diputat i fiscalitzar la seva feina. Aquí teniu la meva pàgina:

 

http://www.europarl.europa.eu/meps/en/97203/RAMON_TREMOSA%20I%20BALCELLS_activities.html

 

Aquest web, però, no distingeix entre les intervencions orals en debats a plenari i les intervencions escrites (curtes explicacions de vot per escrit que fan els diputats per justificar algun dels seus vots, ja que no tots poden intervenir al plenari per explicar una justificació de vot), però sí que aporta tota la informació sobre els informes parlamentaris en els quals un diputat ha estat ponent a del Parlament o ponent del seu grup en una normativa europea. Cada informe que la Comissió Europea envia al Parlament per a la seva tramitació comporta que cada grup nomeni un diputat que el representi en les negociacions abans del vot, un dels quals (el ponent del parlament) és el que redacta el primer text (“draft report”) que serveix de base per a que els altres diputats presentin les seves esmenes.

 

Finalment, aquest web tampoc no recull els esmenes presentades a directives i reglaments pels diputats en el seu pas pel PE, un dels indicadors més valorats als països nòrdics i centre-europeus. Si una esmena presentada és aprovada, llavors has estat plenament efectiu en la teva tasca!

 

 

2.- Una web que sí que recull les esmenes presentades, i presenta també comparacions i rànkings entre diputats, és el VoteWatch. Feta a Londres, és potser el web més complet i exhaustiu a l’hora d’informar sobre l’activitat parlamentària. Aquest web és molt útil realment: pots veure el text de cada esmena presentada per cada diputat i pots comparar les esmenes de cada diputat amb les esmenes que les empreses i els lobbies presenten a cada directiva i a cada reglament! Això fa que siguis molt curós quan entres una esmena. Aquí teniu la meva pàgina:

 

http://www.votewatch.eu/en/ramon-tremosa-i-balcells.html

 

Segons aquesta pàgina, que s’alimenta i s’actualitza directament de les dades oficials del web del PE, a data d’avui sóc el 6è diputat en preguntes parlamentàries a la Comissió Europea, el 5è en esmenes presentades a directives i reglaments en la seva tramitació parlamentària, el 7è en mocions de resolució presentades a votació al plenari. Moltes preguntes parlamentàries i esmenes a directives són resultat de quasi 300 reunions al despatx de Barcelona, així com també de moltes visites al territori. Ho torno a dir i a repetir: sense el meu equip i la seva feina, aquestes bones marques no haurien estat possibles.

 

 

3.- Finalment, hi ha també el web MEPRanking, fet a Catalunya pel jove enginyer informàtic Miquel Català. El web presenta amb una gran facilitat visual un resum a primera vista de l’activitat parlamentària i mostra els diputats dels Països Catalans com si ja fóssim un país normal. Aquí teniu l’adreça a la pàgina:

 

http://www.mepranking.eu

 

 

Tot seguit us detallo la feina feta a les dues comissions parlamentàries de les què en sóc membre. Aquesta feina és la que llueix menys perquè no es veu, i és la que costa més, perquè representes el parlament o el grup en les negociacions abans i després dels vots a comissió i plenari. Són moltes hores de feina, però són també les més gratificants: coneixes de tu a tu a comissaris i alts funcionaris de la Comissió Europea i el Consell, així com els altres diputats, ja que moltes reunions acaben tard, amb sopar i copes de vegades. Aquí és on un diputat ha de demostrar capacitat de treball, empatia, coneixement de llengües i facilitat per a arribar a acords. Els millors records que m’enduc del Parlament Europeu provenen d’una feina que a Catalunya quasi ningú no coneix i que ningú tampoc no et demana.

 

També és molt interessant de ser actiu en comissions com a ponent del grup pels debats i per les conferències públiques que s’organitzen al Parlament amb la indústria i amb els sectors econòmics afectats: juntament amb experts de la Comissió Europea, els diputats ponents debaten públicament les diferents esmenes i gràcies a aquets debats coneixes figures rellevants del món empresarial i econòmic europeu en aquell àmbit concret.

 

En el meu cas a la comissió d’Economia s’han organitzen debats amb ministres com Schäuble o amb els presidents de l’FMI Strauss-Kahn i Lagarde. Al juny de 2011, pel fet de ser ponent del parlament de l’ECB report, vaig tenir una reunió de dues hores amb Jean Claude Trichet, que es va interessar per com redactava el meu informe al 2011 (al 2010 el BCE va comprar deute públic de Grècia per primera vegada i volia saber quin tractament en feia a l’informe abans del debat a la comissió d’Economia).

 

A la comissió de Transports he pogut conèixer els CEO de les principals companyies ferroviàries europees (Deutsche Bahn, SNCF i Ferrovie dello Stato: Rudiger Grube, Guillaume Peppy i Mauro Moretti), que són molt actius al parlament organitzant debats. No cal dir que hem parlat, entre una cosa i una altra, del corredor mediterrani i del port de Barcelona… Deutsche Bahn, per exemple, m’ha convidat tres anys seguit a ser un dels presentadors del seu tradicional “Competition Report” al Parlament Europeu.

 

La feina feta en aquest camp és la que apareix a sota del primer quadre que us he penjat. Tot esperant que aquesta informació us hagi estat d’utilitat, us desitjo un bon cap de setmana!

 

 1. T’has guanyat el meu respecte per l’intensitat del teu treball, tot i que al principi, no em queies gaire bé, pero aquesta percepció ha canviat en veure que no anaves a Europa de vacances, tal com he anat veient. Espero que repeteixis.
  Necessitem gent inteligent i treballadora com tú.
  M’agradaria veure aquests mateixos quadres de la resta de diputats dels altres partits, sobre tot PP i Socialistes, dons em fa l’efecte que la majoria s’hi gronjen i hi son sols com premi als serveis per disfrutar d’una jubilació politica daurada.
  La feina teva, d’en Junqueres i d’en Romeva a la EU te sentit de pais. A veure que passa en les properes eleccions per mantenir aquest nivell en els catalans.
  Gràcies per esforçart’hi.

 2. Gràcies per informar-nos de forma tan detallada. Un es reconforta de saber que el vot serveix per disposar de representants polítics dignes.
  Salutacions,
  Oriol Ortín  
    
 3. Benvolgut Ramon,

  Un goig poder veure aquesta anàlisi global de la feina ben feta. Felicitats per a tu i al teu equip, de manera especial per proximitat, a l’Aleix i l’Albert.

  T’esperem de nou a Bxl per a la nova legislatura i que puguis continuar fent una activitat tan activa com visible entre les institucions com també entre el col.lectiu català a la capital d’Europa.

  Cordialment,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!