Ramon Tremosa

Torre de Guaita

11 de desembre de 2013
0 comentaris

Aprovat avui el meu Informe de Política de Competència al plenari del Parlament Europeu

Avui el Parlament Europeu ha aprovat l’informe sobre Política de Competència de 2012, del qual enguany jo n’he estat el diputat ponent. El vot a plenari ha estat molt clar: 604 vots a favor, 48 en contra i 41 abstencions i, com passa gairebé sempre, ja es podia anticipar pel també molt clar resultat obtingut en la votació al comitè d’Economia ara fa dos mesos: 32 vots a favor i només 1 en contra. Tots els grups de la cambra excepte l’esquerra post-comunista i la ultradreta més anti-europea, que voten sempre en contra de tot, hi han donat suport. Aquesta ha estat una experiència molt bona de negociació a vàries bandes, ja que com a ponent que cerca un ampli consens has de mirar de garantir el vot final positiu del màxim de grups sabent que en moltes esmenes hi ha geometries variables entre ells, d’acord amb els interessos diferents que cadascú legítimament defensa. Un vot tan clar del Parlament en aquest informe anual reforça molt el mandat democràtic que s’envia a la Direcció General de Competència, en el sentit de marcar-li unes directrius també molt clares de fiscalització i control a les males pràctiques d’alguns Estats Membres: per bé que aquest no és un informe legislatiu, és un dels informes més importants que es fan cada any al Parlament Europeu, per les línies de treball que es marquen a la direcció general més important i amb més competències de la UE, la DG Competition. Pel que fa al contingut concret de l’informe, en diferents àmbits hi ha una crítica contundent a diverses males pràctiques de l’Estat espanyol, tant pel que fa al seus rescats bancaris, a la seva política aeroportuària, energètica, futbolística i finalment a la descarada no-independència dels poders polítics dels diferents òrgans de defensa de la competència a nivell espanyol. Aquí en teniu un resum i al final de tot hi teniu el text original en anglès que avui hem aprovat.

1.- Esmena a la totalitat a les males pràctiques d’Espanya amb el rescat bancari

 

L’informe demana que “els bancs que rebin diner públic no incrementin les seves compres de deute públic de l’Estat mentre redueixin el crèdit a PIMEs i particulars”. Aquesta situació és precisament la que es viu a l’Estat espanyol, en què les compres de deute públic dels bancs rescatats han augmentat durant el 2012 i 2013 arribant fins a 300.000 milions d’euros, mentre els bancs nacionalitzats deneguen el 80% dels crèdits a PIMEs.

 

Remarca també que les noves ajudes al sector bancari no han de significar un augment del deute públic que posteriorment paguen tots els contribuents, i que ha de tenir condicions estrictes pel que fa al sistema de bonus i incentius dels directius dels bancs rescatats.

 

L’informe de Ramon Tremosa demana que abans de donar ajudes públiques es tingui molt en compte el valor de les participacions de grans empreses que tinguin els bancs rescatats al seu balanç. Aquesta és una reclamació que Ramon Tremosa ja ha manifestat en diverses ocasions en el cas de Bankia, i que considera fonamental per reduir els costos dels rescats per als ciutadans.

 

També es demana que es redueixin les facilitats que tenen les multinacionals per refinançar els seus deutes multimilionaris, i que siguin obligades a liquidar actius. Actualment diversos bancs prefereixen seguir refinançant crèdits de gran volum abans que donar nou crèdit a petites empreses i particulars.

 

Pel que fa als “bancs dolents” com la Sareb, l’informe Tremosa reclama que hi hagi el màxim nombre possible d’inversors externs per tal d’evitar conflictes d’interessos. Actualment, la Sareb només compta amb un 1% d’inversió estrangera i la gran majoria dels accionistes locals tenen molts interessos propis en el sector immobiliari.

 

 

2.- Investigar els Tractats bilaterals que beneficien alguns aeroports per sobre d’altres

 

L’informe Tremosa denuncia l’existència de més de 1000 tractats bilaterals a nivell europeu entre països que posen traves a la mobilitat aèria i demana a la Comissió que els investigui.  En el cas espanyol, el govern central ha signat en les darreres dècades desenes de tractats bilaterals amb tercers països que obliguen a que tots els vols hagin de passar per Barajas a l’entrar o sortir de l’Estat espanyol.

 

 

3.- Investigar “l’efecte dilluns”

 

Els parlamentaris han tornat a demanar en aquest informe que s’investiguin a fons les conseqüències de “l’efecte dilluns”. La Comissió Europea ja va fer algunes investigacions per sorpresa durant l’estiu, però encara no han aparegut a la llum pública els seus resultats.

 

L’efecte “dilluns” ha estat motiu de preocupació de eurodiputats d’arreu d’Europa i el proper mes de novembre Ramon Tremosa organitzarà un seminari amb experts al Parlament Europeu sobre aquesta qüestió.

 

 

4.- Investigar el futbol

 

L’informe Tremosa reclama que la Comissió investigui si els bancs rescatats estan donant crèdits milionaris als clubs de futbol amb interessos per sota del que paguen les PIMEs i els particulars.

 

Els eurodiputats demanen també a la Comissió que investigui el deute dels clubs de futbol amb Hisenda i la Seguretat Social. L’impagament d’aquests deutes resulta a la pràctica una ajuda d’Estat indirecta que perjudica la competència.

 

Finalment, també ha estat aprovat que s’investigui els efectes de les clàusules de rescissió sobre la competència entre els equips de futbol.

 

 

5.- Independència del Organismes Reguladors de la Competència

 

El Parlament Europeu ha reclamat també que les persones que encapçalin els organismes reguladors de la Competència en els Estats Membres, siguin independents del poder polític. Precisament, la Comissió ha donat recentment diversos tocs d’alerta a Espanya en aquest sentit.

 

Tremosa s’ha mostrat satisfet per la votació i ha demanat a la Comissió que actuï i faci cas de les reclamacions del Parlament Europeu: “La Comissió Europea és un àrbitre que pot fer canviar les males pràctiques de competència dels Estats, que com Espanya avantposen interessos privats als del ciutadà

 

 

 

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A7-2013-0357+0+DOC+PDF+V0//EN

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!