Ramon Tremosa

Torre de Guaita

16 de gener de 2013
0 comentaris

El Parlament Europeu vota que les regions es financiïn amb recursos propis

Avui el Parlament Europeu ha aprovat per àmplia majoria l’informe Pallone sobre Finances Públiques a la UE amb i el suport explícit dels quatres grans grups: popular, socialista, liberal-demòcrata i verd. La resolució aprovada, com tots els informes del Parlament Europeu, només té caràcter consultiu i no és vinculant (com tampoc no ho són les directives que llença la Comissió Europea) però té un elevat valor polític. De fet, Espanya ignora sistemàticament recomanacions de bones pràctiques europees de directives i d’informes, recomanacions que en altres països esdevenen lleis d’obligat compliment, però així va Espanya: això a fora cada vegada ho veu més gent i a Catalunya ens hauria de carregar de més raó moral i argumental per a convèncer els catalans encara no convençuts que no canviar l’actual statu quo és una ruïna per a nosaltres. En aquest cas concret l’informe de Finances Públiques té com a objectiu definir quines són les millors accions a prendre en l’àmbit esmentat, per tal d’assegurar-ne la sostenibilitat. En aquest sentit, el Parlament Europeu ha votat clarament per retallades en despesa no productiva i per l’increment dels ingressos sense pujades d’impostos, tot posant èmfasi en la lluita contra el frau fiscal (molt, massa important a l’Estat espanyol). Al final d’aquest article trobareu el vídeo de la meva intervenció al plenari en el debat d’ahir al vespre, així com tot el text finalment aprovat de l’informe de Finances Públiques corresponent al 2012.

El Parlament Europeu ha aprovat diverses esmenes rellevants que fan referència a Catalunya dins de l’Estat espanyol, esmenes que vaig presentar en tant que ponent-representant del grup liberal-demòcrata en aquest informe. Sense citar explícitament ni Catalunya ni Espanya, és prou evident que s’hi fa referència: us adjunto el text literal en anglès (llengua de treball que faig servir des del primer dia) a sota dels quatre punts següents, relatius a les principals esmenes presentades en aquest sentit.

 

 

1. El Parlament Europeu ha votat que, si una regió és finançada amb transferències des del govern central, és més difícil que sigui capaç de dur a terme un procés de consolidació fiscal que ajusti despesa a ingressos.

 

26. Is concerned by the risk that the set-up of the relationship between central and subnational governments can harm the implementation of fiscal consolidation, particularly when decentralisation is financed predominantly through transfers from the central government and is not matched by sub-national responsibility on the revenue side;”

 

 

 

2. El Parlament Europeu vota eliminar ministeris inútils i sense competències. L’existència d’aquests ministeris no té sentit i representen una despesa que podria ser utilitzada per reduir el volum del dèficit sense un impacte tan dur sobre la cohesió social com els ajustaments en sanitat i educació.

 

27. Is concerned that in some Member States, sub-sectors of government and ministries may exist without concrete powers and tasks; these sub-sectors of government make the general administration more inefficient and profligate and should therefore be eliminated as part of fiscal consolidation efforts;”

 

 

 

3. El Parlament Europeu també ha votat prioritzar que l’ajustament en la despesa pública recaigui també en la despesa militar, especialment pel que fa a la compra de nou armament.

 

30. Calls on Member States with budgetary problems to give priority to fiscal consolidation measures aimed at reducing unnecessary defence expenditures such as purchases of new and expensive military equipment;”

 

 

 

4. Finalment, el Parlament Europeu també ha votat que que la càrrega de l’ajustament es divideixi de manera justa entre totes les administracions, tenint en compte els serveis que presten als ciutadans. Aquest és el cavall de batalla del Conseller Mas-Colell i del govern de la Generalitat per reclamar que l’objectiu de dèficit per al 2013 sigui de l’1,5% del PIB i no pas del 0,7%.

 

“28. Notes that fiscal consolidation efforts should be shared between the different

administrations in a fair way, taking into account the services they provide;”

 


Europa no farà la feina que els catalans hem de fer a casa nostra
. Saber però, que a la UE les males pràctiques del govern central espanyol no troben suport, sinó més aviat la reprovació, ens hauria d’animar encara més a perserverar en l’esforç de convèncer els catalans que encara no veuen que fem un mal negoci amb l’statu quo espanyol actual.


 

Aquí trobareu el text complet de la resolució i seguidament el vídeo de la meva intervenció al plenari del Parlament Europeu.

 

 

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A7-2012-0425+0+DOC+PDF+V0//EN

 

http://www.youtube.com/watch?v=wUYSwefMWh4&feature=youtu.be

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!