ThinkForest: oportunitat europea per als boscos de Catalunya

Ahir al Parlament Europeu es va fer la presentació d’un Think Tank sobre polítiques forestals: el “ThinkForest” és una inciativa de l’European Forest Institute, presidit per Göran Persson (a la foto al meu costat: sempre porta corbata blau-grana!), ex primer ministre suec, home de reputació internacional perquè va liderar la ràpida sortida de la greu crisi financera i immobiliària sueca dels primers anys noranta (avui és a Grècia per a explicar la seva experència). El “ThinkForest” és una inciativa de l’European Forest Institute ww.efi.int amb participació de la Comissió Europea i de diferents diputats del Parlament Europeu (un servidor inclòs), que ara fa un any va obrir la seva seu mediterrània a Barcelona, ocupant tot un pavelló remodelat a l’Hospital de Sant Pau. Gràcies al català Marc Palahí (director adjunt de l’EFI per l’Oficina de Polítiques Globals), que fa de coordinador del ThinkForest, des de Catalunya hi ha l’oportunitat d’estar en primera línia de les propostes i de les iniciatives que han de fer rendibles els nostros boscos en el futur, ja que sense rendibilitat serà molt difícil de garantir la sostenibilitat futura dels boscos. A la sessió inaugural d’ahir investigadors i científics d’una banda i “stakeholders” per l’altra (grups d’interès: empreses del sector i propietaris de boscos) van estar durant tot el dia debatent la situació i intercanviant idees. Us faig tot seguit a mans una més d’informació sobre aquest oportunitat europea, tant de bones pràctiques a imitar com de recursos europeus que poden venir. Possiblement la propera trobada del ThinkForest serà a Barcelona, amb possible visita al Montseny inclosa.


1.- Vivim en un entorn amb relacions complexes entre els boscos, el clima, altres ecosistemes i diferents sectors, la societat i l’economia. Aquestes relacions són, en part, d’una naturalesa global, regional o local, i plantejen reptes per tal d’assolir les exigències multifuncionals en recursos forestals, així com per garantitzar una gestió forestal sostenible. Donat que aquestes relacions són de carácter altament transversal, cal trobar solucions concretes amb altres sectors: energia, medi ambient, comerç, canvi climàtic, agricultura i aigua.

 

Hi ha un entorn de política i estratègia extremadament divers que afecta tot allò relacionat amb matèria forestal, així com exigències creixents en el món forestal per part d’altres sectors i de la societat en general. Per aquests motius hi ha una necessitat creixent d’enfortir la comunicació entre la comunitat científica i els legisladors de la Unió Europea. És per això que el European Forest Institute, l’EFI, després de consultar-ho amb experts líders en política forestal a Europa, està recolzant i facilitant la creació d’un Fòrum amb gran capacitat pel debat i per compartir informació: el “ThinkForest.” Això obrirà la porta a una superfície de contacte científico-política activa i eficient, a la vegada que promourà un diàleg científic i econòmic, que vol ser dinàmic i inspirador en temes d’estratègia forestal.

 

 

2.- El Fòrum pretén fer:

 

§         Establir mecanismes per regular i interactivar la comunicació i compartir informació entre la comunitat científica i membres relevants del Parlament Europeu, experts líders de la Comisió Europea dels Estats Membres de la UE i altres estats europeus, i líders de grups d’accionistes clau.

§         Identificar les necessitats d’informació relacionades amb qüestions de política forestal i forjar una comprensió col·lectiva del problemes actuals.

§         Ajudar els legisladors a navegar a través de la riquesa d’informació que hi ha a l’abast, així com proporcionar-los-hi amb el millor col·lectiu de coneixements disponible i les últimes notícies basades en la recerca per part de l’EFI, per tal de portar a terme decisions informades.

§         Mantenir debats en processos polítics existents, així com en nous instruments polítics que es poden aplicar a Europa.

 

 

3.- Composició del Gabinet d’Assessors

 

 

País / Organització Internacional

Nom

Afiliació

Posició Actual

Àustria

Dipl.-Ing. Ingwald Gschwandtl

Ministeri Federal d’Agricultura, Silvicultura, Medi Ambient i Gestió d’Aigües

Cap de la Divisió, Política Forestal i Informació Forestal

Finlàndia

Sr. Heikki Granholm

Ministeri Federal d’Agricultura i Silvicultura

Conseller de Silvicultura

França

Sr. Jacques Andrieu

Ministeri Federal d’Agricultura i Pesca

Subdirector de Boscos i Fusta

Alemanya

Sr. Matthias Schwoerer

Ministeri Federal d’Alimentació, Agricultura i Protecció al Consumidor

Cap – Divisió de Política Forestal europea i internacional

Letònia

Sr. Arvids Ozols

 

Ministeri d’Agricultura
Republikas Laukums

Sub-Secretari d’Estat

Espanya

Sr. José M. Solano

Ministeri d’Asumptes del Medi Ambient, Rural i Marineria

Cap de Gestió Forestal i Àrea de Planificació a la Directiva General per la Natura i Silvicultura

Suècia

Sra. Ingeborg Bromée

Ministeri d’Assumptes Rurals

Subdirector, Divisió d’Agricultura i Silvicultura

Parlament Europeu

Sr. Kriton Arsenis

S&D

Membre, Comité de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària (ENVI)

Parlament Europeu

Sr. Bas Eickhout

Greens

Membre, Comité ENVI

Parlament Europeu

Sr. Gaston Franco

Grup EPP

– President del sub-grup “Forests”

– Membre, Comité d’Indústria, Recerca i Energia

– Membre Substitut, Comité ENVI

Parlament Europeu

Sr. Jo Leinen

S&D

President, Comité ENVI

Parlament Europeu

Sra. Riikka Manner

ALDE

– Membre, Comité en Desenvolupament Regional

– Membre Substitut, Commité ENVI

Parlament Europeu

Sr. Wojciech Micha? Olejniczak

S&D

– Membre, Comité REGI

– Membre, Comité de Desenvolupament Rural i en Agricultura (AGRI)

Parlament Europeu

Sr. Ramon Tremosa

ALDE

– Membre, Comité d’Assumptes Econòmics i Monetaris

– Membre Substitut, Comité de Transport i Turisme

Comisió Europea

Sr. Ernst Schulte

DG Medi Ambient

Cap de Sector, Silvicultura: protecció i monitorització. Unitat B 1: Agricultura, Silvicultura i Sòl.

Comisió Europea

Nom per confirmer

DG Agricultura i Desenvolupament Rural

Unitat H.4: Bioenergia, Biomassa, Silvicultura i Canvi Climàtic

Membres Associats de l’EFI

Dr. Peter Mayer

Centre Federal de Recerca Forestal, Àustria

Director

Expert en Política Forestal i Recerca

 

 

L’administració i gestió del Fòrum l’organitzarà l’European Forest Institute. L’EFI, com a xarxa internacional i políticament independent de recerca i coneixements, acul el Fòrum amb la intenció d’enfortir la interacció i pràctica científico-política i el diàleg. L’EFI aporta un equip de Secretaria per planejar i organitzar el treball del Gabinet d’Assessors, així com per implementar les activitats proposades. L’equip de Secretaria serà liderat per Marc Palahí, Director Adjunt de l’EFI per l’Oficina de Polítiques Globals.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *