Ramon Tremosa

Torre de Guaita

27 de gener de 2012
14 comentaris

Guardiola: ?Un dia prendrem mal?. No retiro la pregunta a la Comissió Europea

Avui en Raül Romeva ha decidit retirar la seva signatura de la pregunta “Valors de l’esport” que vàrem presentar conjuntament a la Comissió Europea (CE) el dimecres passat. En ella preguntàvem a la CE què li semblava la  inhibició del Comitè de Competició espanyol en el cas de la trepitjada de Pepe a Messi. En Raül és un gran eurodiputat, jo he après molt fixant-ne com treballa, com parla en els plens; l’escolto sempre amb atenció i li dic sovint que és una llàstima que no vulgui seguir fent vida parlamentària o política activa, atès el gran capital polític que està acumulant. En Raül és un molt bon parlamentari i el seu prestigi és reconegut al Parlament Europeu, si més en el meu grup liberal-demòcrata, amb molts diputats del qual treballa des fa temps. Només cal que mireu els webs www.votewacht.eu o www.mepranking.eu per veure que és un dels eurodiputats més actius del parlament i a mi em sembla que tots aquells que ahir l’acusaven de no treballar o de dedicar-se a coses banals fan populisme de la pitjor espècie. El fet és que el seu escrit d’avui (impecable com sempre, però del qual m’hi sobra completament el to de penediment que desprèn) exigeix que jo en faci avui un altre, atès que va ser meva la iniciativa de la pregunta parlamentària, i és per això que vull expressar el següent.

1.- Acostumo a rumiar, pensar i considerar les preguntes que presento a la CE, ho he fet en les 410 preguntes que he fet fins avui. En aquest cas, sabent el potencial mediàtic de la mateixa i com faig altres vegades, la vaig consultar prèviament amb la direcció de CDC, que hi va donar el seu vist-i-plau. En el meu escrit en aquest blog d’abans d’ahir hi vaig adjuntar el text complet de la pregunta “Valors de l’esport”, en la qual citem el Llibre Blanc de l’Esport de la CE i un parell de resolucions de la pròpia CE i del Consell referida al gran impacte social de l’esport de masses, on s’analitza la influència dels valors i de l’actitud de l’esport sobre la formació del jovent.

 

 

2.- El propi Pep Guardiola ho va dir després del dit de Mou a l’ull de Tito Vilanova: un dia prendrem mal. Aquest clima creixent d’agressivitat i de pressió del Madrid i del seu entorn sobre els estaments suposadament neutrals del futbol (arbitres, comitès…) s’escaparà un dia de les mans i potser ens trobarem una desgràcia a les graderies o als carrers. Malauradament, en els últims partits entre el Barça i el Madrid des de llavors ençà el joc molt dur (per no dir-ho d’una altra manera) ha seguit in crescendo i només s’aturarà quan doni fruit; és a dir, quan amb altres arts a més del futbol el Madrid desplaci el Barça en els títols aconseguits.

 

Només cal veure com Mourinho avui ja està acusant directament l’àrbitre del partit (que no va expulsar cap jugador fins al minut 89!!!) de complicitat blau-grana, amb el mantell protector de la premsa i del seu club. Cal no oblidar que el Madrid en aquesta lliga ja porta 9 penals a favor, penals que han suposat guanyar partits complicats que anava empatant com ara els dies del Getafe o del Bilbao. I encara es queixen… Potser hem d’esperar alguna lesió greu d’alguns dels nostres grans jugadors per a començar a reaccionar? Cal recordar que el senyor Plaza (president dels àrbitres no fa pas massa anys) deia públicament que mentre ell fos president el Barça no guanyaria mai cap lliga. El meu avi deia “El Madrid sempre ha practicat la violència institucionalitzada”. Avui això ja no és així, oi?

 

 

3.- Avui Pilar Rahola fa un escrit memorable a www.lavanguardia.es parlant precisament d’aquest tema, de la violència en l’esport professional i de la inhibició del comitè espanyol en l’agressió de Pepe: l’inefable madridista que presideix el comitè inhibit diu que “si a Messi li haguessin trencat dos dits sí que hauria actuat”. Rahola es pregunta si hem d’esperar a que uns dits siguin trencats per actuar i recorda que aquest mateix comitè no va fer res quan Figo va trencar la cama a un jugador professional del Saragossa, que va haver d’abandonar el futbol. La premsa europea però, com ara el Corriere della Sera, abans d’ahir denunciaven a la seva web que Pepe jugués el partit de tornada.

 

 

4.- El populisme mediàtic precedeix el populisme polític, diuen al meu grup molts diputats. Com era d’esperar, ràdios i diaris de Madrid (molts dels que ahir demanaven la retirada de la pregunta) van trucar-me la tarda del dimecres per a entrar en directe al seu programa: La Ventana de la Ser, Cope,… jo vaig declinar la invitació, convidant-los a llegir literalment la pregunta i a citar i llegir el Llibre Blanc de l’esport de la CE. No he aprofitat aquesta pregunta parlamentària per a passejar-me pels mitjans tot el dia, perquè altra feina (parlamentària) tenia i ho hagués pogut fer perfectament.

 

Vaig convidar aquests mitjans, en canvi, a què em truquessin per parlar del corredor mediterrani o de la feina que estic fent a la comissió d’economia del Parlament Europeu, seguint ara les actuacions del Banc Central Europeu o analitzant el nou tractat fiscal de la UE. Però això no interessa a tots aquests suposats vetlladors de l’interès públic i de les bones pràctiques parlamentàries.

 

Fins i tot alguns dels opinadors que pontifiquen cada matí, en alguna de les ràdios que he escoltat, quan han parlat d’aquesta pregunta ni tant sols s’han preocupat a comprovar si una pregunta a la Comissió Europea es discuteix a plenari, com han dit pomposament. Les preguntes parlamentàries no es debateixen al plenari, només demanen l’opinió i el posicionament de la CE, però és l’instrument per excel·lència dels diputats per denunciar fets o per fer propostes a la Comissió Europea.

 

De fet, van ser alguns dels diputats nòrdics amb qui vaig veure el partit d’anada els qui, indignats, em van suggerir de fer la pregunta en cas d’inhibició, astorats com estaven per la violència del Madrid (i que hagués acabat amb 11 jugadors el partit d’anada) i encara més astorats quan els vaig dir que, pels antecedents que jo coneixia, no era d’esperar una sanció del comitè de competició espanyol. Els vaig fer cas i, atès que en campanya vaig dir que el meu model eren els diputats nòrdics, vaig fer de nòrdic entrant la pregunta a la CE.

 

 

5.- Europa és un espai de molt bones pràctiques que voldríem que a casa nostra fossin imitades: a la UE es paguen les factures a 30 dies, l’atur és baix, la formació i l’educació alta, les exportacions creixents i el respecte per l’altre impregnen la vida social, econòmica i política… i també allà els comitès esportius actuen d’ofici, com hem vist a Anglaterra tot just la setmana passada en una trepitjada no intencionada d’un jugador a un altre. Com en tants altres àmbits, em sembla que només si aconseguim la intervenció de la CE també en aquest àmbit aconseguirem desincentivar “conductes de risc excessiu” d’alguns jugadors de la lliga espanyola, que potser juguen sempre al límit o més enllà del reglament perquè potser se saben emparats i protegits pel sistema.

  1. Futbol femeníun pas més cap a la igualtat d’oportunitats? Potenciar el futbol femení que és més tècnic i menys violent, ajudaria a reforçar aquests valors que defenseu. La gran resposta sempre que ho proposem és: “No és rendible”. No, no és rendible promoure valors. Tampoc és rendible lluitar contra la violència de gènere: cinc dones mortes en els primers dies de l’any i com si rés. Que hauria passat si un grup terrorista hagués assassinat a cinc persones en vint dies? Bé, proposem què és destini el 0,7% de la nòmina del primer equip masculí a finançar un salari i/o una promoció decent per a l’equip femení. L’equip de Xavi Llorens està tenint un comportament comparable al de Guardiola, sense anar més lluny, al darrer partit van fer com ells: un 1- 4, van primeres a la lliga i porten disset partits sense perdre, tot això compaginant estudis i feina amb uns sous que no les permeten viure amb dignitat, i sense cap reconeixement. La tolerància a la violència ha de ser zero i per això és oportuna la pregunta. Barcelona ha d’aprofitar la seva marca de ciutat oberta per lluitar contra la violència en general i contra la violència de gènere en particular 

  2. Sr. Tremosa,

    M’aixeco el sombrer davant la seva gallardia davant dels toros espanyolistes. Vosté es de les poques persones que practiquen els seus valors i que ademés els defensen encara que tothom es giri en contra. Estem habituats a que “el peix gran es menja el peix petit”, però si el peix petit es prou hàgil sabra torejar i fins i tot guanyar un parell d’orelles.

    Si defensem els valors mai ens equivoquem, encara que ningú ens recolzi. Enhorabona i gràciues per la seva actuació.

  3. Poseu-los en evidència davant del món!! A tot arreu on els cogui. Sense escrúpols. Que ells no en tenen ni en tindran. Prou d’anar amb el lliri a la mà!!!
    Falta, Ramon, que a més CiU sàpiga què vol ser quan sigui gran. Que faci el pas que sap que ha de fer, i que els ciutadans esperem que faci. Mentre esperem que això es produeixi, el vot a casa.
  4. No entenc per què se cedeix amb tanta facilitat davant dels llanuts de sempre.  Davant de la poca gent que només fent soroll aconsegueix les coses.  No hauria de ser al contrari?.  Dedueixo que el Sr. Romeva ho deu haver fet per una mera qüestió de màrqueting polític.  Això és, el gros dels seus votants es deu incloure dins del grup dels llanuts…  Altrament, estem farts de veure recular i demanar perdó davant d’uns que són uns manats.
    [Escric en aquest espai, perquè no he trobat la manera de fer-ho en el del Sr. Romerva.  Tampoc no passa res, ni vull fer mal a ningú]
  5. Benvolgut diputat,
    Moltes gràcies per la feina que fa al Parlament i coratge per enfrontar-se al feixisme existent en els mitjans de comunicació espanyols.
    No el vaig votar, però  li asseguro que en les properes eleccions al Parlament Europeu el votaré.
    Salut i força
    Quim Cucurull i Coll
    Arenys de Mar 
  6. Eso de que el futbol sea política y religión en cada casa forma parte de la vertiente más garrula de la cultura española, espero que el nacionalismo catalán tenga mejores políticos, realmente representantes de la cultura catalana y empleen el dinero de los contribuyentes correctamente.
  7. Benvolgut i valorat Dr. Tremosa,
    el segueixo tant com puc i gairebé sempre coincideixo amb vosté amb els seus postulats i agraeixo especialment per la claredat expositiva, aquests escrits tan contundents.
    Per la mateixa part, no entenc com en Romeva, també un altre eurodiputat com il faut, pot haver-se desentés de la proposta, m’ha decepcionat.
    Primer he llegit en Raül i quan he vist a vilaweb que al costat hi era vosté he anat ‘ corrents’ a obrir el seu link per no quedar-me decebut del tot. L’alegria que m’ha suposat veure com encara hi ha coherència i fermesa en alguns ha sigut estupenda!, i sobretot quan se sap que et recolza la raó i la veritat objectiva en la demanda.
    Des del més que poc intencionat garbuix expositiu, la més càlida abraçada i els ànims més mediterranis d’un altre que també s’emmiralla en el nord enllà!
    Lluís Mª Bassas
  8. Diu Johan Cruyff que, quan guanyava, els seguidors catalans no només el felicitaven sinó que, a més, li donaven les gràcies.

    Gràcies, sr. Tremosa per representar la nostra dignitat de persones.

  9. De fet, van ser alguns dels diputats nòrdics amb qui vaig veure el partit d’anada els qui, indignats, em van suggerir de fer la pregunta en cas d’inhibició, astorats com estaven per la violència del Madrid (i que hagués acabat amb 11 jugadors el partit d’anada) i encara més astorats quan els vaig dir que, pels antecedents que jo coneixia, no era d’esperar una sanció del comitè de competició espanyol. Els vaig fer cas i, atès que en campanya vaig dir que el meu model eren els diputats nòrdics, vaig fer de nòrdic entrant la pregunta a la CE.

    airport towncar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!