Ramon Tremosa

Torre de Guaita

20 de novembre de 2009
3 comentaris

Generalitat arruïnada: vergonya final del tripartit

ERC diu que està construint un Estat propi i que perdonem les molèsties. Certament, el darrer pressupost suposa la ruïna de la Generalitat per a molts anys, amb un endeutament que limitarà moltíssim la capacitat inversora del govern català en el futur. I mentre Montilla no fa res i ERC mira cap a una altra banda, l’Estat espanyol es disposa a desmantellar el model català de caixes d’estalvi aprofitant la nul·la influència del govern de la Generalitat a Madrid. Els tripartits van ser fets per a que Catalunya fes un salt endavant en l’autogovern, però cada dia ens assemblen a una comunitat autònoma espanyola (i no pas de les més dinàmiques).

 

Quan CiU governava la Generalitat el PSC l’acusava d’endeutar-se en excés per finançar les seves polítiques. I els tres partits que avui governen quan eren a l’oposició acusaven CiU d’estirar més el braç que la màniga. La tàctica del peix al cove (l’única que fins ara ha fet avançar de manera real l’autogovern) era una pèssima manera de negociar que, al capdavall, sortia molt cara als catalans perquè generava un deute públic creixent a la Generalitat.

 

L’any 2003 el govern tripartit va trobar un deute de la Generalitat de 9.400 milions d’euros i, en el seu primer pressupost presentat, el conseller Castells va parlar de les bondats de mantenir l’equilibri pressupostari. Per al proper any electoral, però, la Generalitat preveu un dèficit públic de… 8.000 milions d’euros!!! Si a l’any passat es van presentar com a excepcionals els quasi 5.000 milions d’euros de dèficit públic, ara se superen totes les marques. Fins al 2007 el tripartit mai no havia superat els 1.000 milions d’euros de dèficit l’any i per al 2010 se’ns presenta una previsió de nou deute públic de 9.418 milions d’euros. En el power point de la conselleria d’Economia i Finances s’afirma que hi ha una previsió de deute viu a finals de 2009 de 21.290 milions i que, a finals de 2010, aquest deute serà de… 29.051 milions!!! (el deute públic és el resultat de l’acumulació de dèficits públics).

 

El propi tripartit deu molt tenir poques perspectives de seguir al govern, perquè aquesta immensa bola de deute acumulada no deixarà fer res al proper govern de la Generalitat: aquests 9.418 milions d’euros de dèficit en un any, previst per al 2010, equival al deute viu que va rebre el tripartit l’any 2004 del govern anterior, generat entre 1980 i 2003, és a dir, en 23 anys!!!!

 

En només un exercici el volum de deute creix un 30%!! Tot un rècord i una medalla que el conseller Castells portarà penjada tota la vida. Catalunya serà molts anys un país tercermundista: el pagament d’interessos superarà per molt de temps la inversió real en infraestructures. No sap el conseller Castells que Europa es disposa a partir de l’any vinent a augmentar els tipus d’interès? No sap que el Banc Central Europeu l’any vinent començarà a tancar la barra lliure de liquiditat als bancs i a les caixes, que són els que compren ara per ara més de la meitat del deute públic emès? No era tan bo el nou finançament aconseguit a Madrid, presentat amb bombo i platerets a la ciutadania? La desafecció augmenta a mesura que creix la distància entre la mentida oficial i la veritat real. Vergonya, tripartit, vergonya!!

 

  1. La informació que ens dones, afegida a les males perspectives de l’economia catalana i estatal els propers dos anys, dibuixen un escenari esfereïdor. La gestió socialista i Tripartita només haurà servit perquè durant 7 anys uns milers de socialistes, comunistes i republicans hagin viscut la mar de bé, ingressant mesualment unes quantitats que mai haguéssin pogut imaginar…El preu que pagarem és la ruïna del País, com bé dius…
    Però els que hem signat un contracte indefinit amb el nostre país no ens quedarem amb els braços creuats..Com deia ahir l’Artur Mas durant el seu discurs en l’acte inaugural del Congrés dels Liberals Europeus, “Catalunya no es resignarà a ser el territori amb més atur de la Unió Europea”…
    Salut amic!

  2. Aquesta política econòmica de fugida endavant reforça, per acumulació de despropósits, el sentiment independentista que s’està covant.
    Abans d’ahir, dimecres, vam assistir a la presentació oficial de l’Estudi Global Ferrmed. Fóra molt interessant que puguessis explicar les maniobres de la Magdalena Alvarez per excloure’t de la comissió de transports i avançar-nos la teva impressió sobre el suport que la U.E. podrà oferir al projecte Ferrmed. Cordialment, Carles Rius

  3. Endeutar-te mentre els altres t’espolien és dir: mireu, deixo que em robin i per tant hipoteco el futur dels meus fills per poder pagar els serveis socials dels ciutadans. Regalar 20.000 als espanyols i haver-se d’hipotecar 8.000…

    Això és, ja, totalment insostenible. No pot haver espoli si hi ha dèficit, és surrealista. I això passa per implantar unilateralment el Concert, no penso votar cap força que no proposi, com a mínim, fer això de forma immediata.

    Què proposa fer CiU de forma immediata?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!