Generalitat arruïnada: vergonya final del tripartit

ERC diu que està construint un Estat propi i que perdonem les molèsties. Certament, el darrer pressupost suposa la ruïna de la Generalitat per a molts anys, amb un endeutament que limitarà moltíssim la capacitat inversora del govern català en el futur. I mentre Montilla no fa res i ERC mira cap a una altra banda, l’Estat espanyol es disposa a desmantellar el model català de caixes d’estalvi aprofitant la nul·la influència del govern de la Generalitat a Madrid. Els tripartits van ser fets per a que Catalunya fes un salt endavant en l’autogovern, però cada dia ens assemblen a una comunitat autònoma espanyola (i no pas de les més dinàmiques).

 

Quan CiU governava la Generalitat el PSC l’acusava d’endeutar-se en excés per finançar les seves polítiques. I els tres partits que avui governen quan eren a l’oposició acusaven CiU d’estirar més el braç que la màniga. La tàctica del peix al cove (l’única que fins ara ha fet avançar de manera real l’autogovern) era una pèssima manera de negociar que, al capdavall, sortia molt cara als catalans perquè generava un deute públic creixent a la Generalitat.

 

L’any 2003 el govern tripartit va trobar un deute de la Generalitat de 9.400 milions d’euros i, en el seu primer pressupost presentat, el conseller Castells va parlar de les bondats de mantenir l’equilibri pressupostari. Per al proper any electoral, però, la Generalitat preveu un dèficit públic de… 8.000 milions d’euros!!! Si a l’any passat es van presentar com a excepcionals els quasi 5.000 milions d’euros de dèficit públic, ara se superen totes les marques. Fins al 2007 el tripartit mai no havia superat els 1.000 milions d’euros de dèficit l’any i per al 2010 se’ns presenta una previsió de nou deute públic de 9.418 milions d’euros. En el power point de la conselleria d’Economia i Finances s’afirma que hi ha una previsió de deute viu a finals de 2009 de 21.290 milions i que, a finals de 2010, aquest deute serà de… 29.051 milions!!! (el deute públic és el resultat de l’acumulació de dèficits públics).

 

El propi tripartit deu molt tenir poques perspectives de seguir al govern, perquè aquesta immensa bola de deute acumulada no deixarà fer res al proper govern de la Generalitat: aquests 9.418 milions d’euros de dèficit en un any, previst per al 2010, equival al deute viu que va rebre el tripartit l’any 2004 del govern anterior, generat entre 1980 i 2003, és a dir, en 23 anys!!!!

 

En només un exercici el volum de deute creix un 30%!! Tot un rècord i una medalla que el conseller Castells portarà penjada tota la vida. Catalunya serà molts anys un país tercermundista: el pagament d’interessos superarà per molt de temps la inversió real en infraestructures. No sap el conseller Castells que Europa es disposa a partir de l’any vinent a augmentar els tipus d’interès? No sap que el Banc Central Europeu l’any vinent començarà a tancar la barra lliure de liquiditat als bancs i a les caixes, que són els que compren ara per ara més de la meitat del deute públic emès? No era tan bo el nou finançament aconseguit a Madrid, presentat amb bombo i platerets a la ciutadania? La desafecció augmenta a mesura que creix la distància entre la mentida oficial i la veritat real. Vergonya, tripartit, vergonya!!

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *