Contrapunt de llengua

Per un català esclatant: la llengua no la fan els altres, la fas tu

11 de maig de 2022
0 comentaris

“Abastir” i “desabastir”?

Benvolguts lectors,

Quan us digui que aquests verbs no són catalans, alguns de vosaltres -si no sou filòlegs bregats-  no us podreu estar de fer una rialleta d’incredulitat. Però, em direu, els mitjans de comunicació els fan servir! Jo vaig sentir TV3 o Catalunya Ràdio…

Efectivament, quan la gent va començar a abasegar o acaparar productes a causa de la crisi del combustible, es temia que “las tiendas quedaran desabastecidas y que se produjera desabastecimiento”. I doncs, els nostres mitjans, “irreflexivament” -cal suposar-, van fer circular dues paraules que serien els equivalents exactes de les castellanes: “*desabastit” i “*desabastiment”.

Quin és el problema, doncs, inherent a aquests dos mots?

El punt en qüestió que ens ocupa és la falta de tradició d’aquestes formes dintre del sistema intern de la llengua catalana.

Perquè en català per a la idea de “fornir de provisions” podem fer servir els verbs “proveir”, “fornir”i “abastar”.

El verb equivalent del castellà “abastecer” pertany, com acabem de veure, a la primera conjugació: no és “abastir” sinó “abastar”.

Per tant, les formes derivades d’aquest verb amb -ir són incorrectes. Per ex.: “els camions abasten les botigues”, “un avió d’abastament proveeix de combustible un altre avió al vol”.

En resum, en català estàndard, quan hom no pot abastar o proveir les botigues, aquestes queden/resten desproveïdes” i “es produeix el fenomen del desproveïment i de l’escassetat”.

La llengua té una història interna i la comprensió  dels seus fets permet que hom entengui les raons que es troben darrere de tries que, de vegades, als ulls del profà, poden semblar arbitràries.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.