Al darrera la nevera

Bloc de Roger Palà

13 de juny de 2007
Sense categoria
6 comentaris

Més cultura kitsch: Miquel Mariano

Em preocupava que no s’hagués produït encara en català un èxit en la línia de "Opá" o "Amo a Laura": cançons intrascendents que esdevenen un hit a partir del ressò que assoleixen a Internet. Però ves per on, arriba Miquel Mariano amb el seu "Verigut".

Pensava no passaria en català perquè, malgrat la pretesa espontaneïtat
d’aquests fenomens, si s’han pogut produïr és perquè al darrera hi ha
hagut una indústria que ha facturat un producte de masses per a una
cultura de masses. I el català, en això de la cultura de masses, ho té pelut (llegiu el magnífic llibre de Patricia Gabancho El preu de ser catalans).
El hit de Mariano ha assolit 76.000 visites a YouTube. L’home diu que ni s’ho esperava. De fet, la cançoneta està inclosa en un disc on versiona poetes illencs en format seriós, A ritme d’illa (Les Tres Taronjes). A les Illes és tot un fenomen, malgrat que el personatge desperta passions però també crítiques: se l’acusa d’alimentar els tòpics menorquins. La cosa sembla que saltarà al Principat, perquè l’han trait com a sintonia del programa TVist de la gran Maripau.
Que en català també hi hagi productes freaks és tot un èxit. I més encara si aquests, en comptes de cantar lletres com "Amo a Laura/ pero esperaré hasta el matrimonio" es dediquen a criticar ?encara que sigui amb humor blanc? d’un model econòmic especulatiu com és el turisme de masses.

  1. Hola Roger,
    Guapissim soc una lectora habitual del teu blog. Vull felicitarte pel teu gust perque he comprat alguns dels discs que hasrecomanat i m’han agradat molt. Hauries de penjar una foto teva, tinc ansia per veuret

    Petons,

    Nu

  2. Jo que venia a comentar el "verigut" i resulta que em trobo una conversa així d’interessant i misteriosa!! mmm… ens podem imaginar quin dels tres deu ser en Roger (o no), però sempre ens quedarà el dubte de com són els seus ulls…. ;p

    Fins aviat!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!