Al darrera la nevera

Bloc de Roger Palà

16 de gener de 2012
Sense categoria
57 comentaris

Cinc cançons per a Don Manuel


Hi ha cançons que, en tres minuts, expliquen la vida d’algú millor que qualsevol biografia. Hi ha poques vides, però, que puguin ser explicades exclusivament a partir de cançons que parlen de mort. La vida de Manuel Fraga és una d’aquestes vides. En la seva mort cal tornar a escoltar i cantar les cançons que parlen d’aquestes morts. [Més]

1963. “Que dirá el santo padre” (Violeta Parra)


Julián Grimau vera militant del PCE des de 1936. El 1959 va tornar a l’Estat espanyol per organitzar el partit des de la clandestinitat. Detingut per la policia franquista el 1963, fou jutjat sense garanties i afusellat, fet que provocà una allau de protestes contra la dictadura franquista a tot Europa i Amèrica Llatina. Fraga era llavors ministre d’Informació i va ser l’encarregat d’anunciar l’execució. Va signar personalment la condemna –Franco ho va requerir a tots els ministres- i va titllar el dirigent comunista com “ese caballerete”. En una entrevista a El Pais el 30 d’abril de 2006 afirmava no per penedir-se de l’afusellament de Grimau. La xilena Violeta Parra va escriure aquesta cançó, en aquest clip en la versió de Quilapayún que aquest matí ens recordava en Jordi Martí.

1969. “Que volen aquesta gent” (Maria del Mar Bonet)

Enrique Ruano va ser detingut el 17 de gener de 1969, acusat de repartir propaganda de CCOO. Segons la versió oficial, va ser traslladat el dia 20 a un edifici del carrer General Mola (actualment Príncipe de Vergara) de Madrid, per tal de realitzar un registre. Segons aquesta versió, Ruano s’hauria llançat al buit per una finestra que donava a un celobert, aprofitant el moment en què li haurien tret les manilles. La investigació sobre els fets va ser arxivada. La policia va falsificar un suposat diari personal de Ruano en què es palesarien unes presumptes tendències suïcides. Manuel Fraga era llavors ministre d’Informació i Turisme. Va encarregar-se d’orquestrar la campanya mediàtica per tapar l’assassinat polític de Ruano. El cas es va arrossegar pels tribunals fins 1996, en què els policies acusats van ser absolts per falta de proves. Dedicada a Ruano, Lluís Serrahima va escriure aquesta lletra, que va cantar  Maria del Mar Bonet: “Que volen aquesta gent”.

1974. “A Margalida” (Joan Isaac)


Salvador Puig i Antich va ser un activista autònom català. Va morir executat pel règim franquista el 2 de març de 1974, després de ser jutjat per un Tribunal Militar i condemnat a mort com a culpable de la mort del subinspector de 23 anys Francisco Anguas Barragán a Barcelona. En aquells temps, Fraga era ambaixador a Londres, una circumnstàncies que els especialistes en edulcorar la història empren per atenuar la seva responsabiltiat en els fets. En diverses entrevistes a la premsa internacional, però, Fraga va justificar-ho. Com recorda avui la Directa en un excel·lent article de David Fernández, un periodista de Reuters li preguntava el maig de 1974 amb quina legitimitat es constituiria el nou govern després de l’execució. “¡Con la legitimidad de las metralletas!”, va respondre. Abans, el febrer de 1974, Fraga ja havia rebut al director d’una revista: “Usted no ha venido a verme; ha venido a interceder por Puig Antich”. Sobre Salvador, Joan Isaac va escriure aquesta cançó, “A Margalida”.

1975. “Al alba” (Luis Eduardo Aute)

Juan Paredes Manot, ‘Txiki’, va ser militant d’ETA durant la dictadura. Amb els eu company de militància Ángel Otaequi i els militants del FRAP José Luis Sánchez Bravo, Ramón García Sanz y Humberto Baena, va ser condemnat a mort i afusellat el 27 de setembre de 1975, poc abans de la mort de Franco. Van ser, de fet, els últims executats de la Dictadura. Fraga encara era ambaixador a Londres, ja s’havia consolidat com un “liberal” del règim, però bàsicament el que feia era seguir rentant-li la cara. Pocs mesos després, el desembre del 75, seria nomenat ministre de Governació de la “democràcia”.

1976. “Campanades a morts” (Lluís Llach)

El 3 de març de 1976 la policia armada irromp a l’esglèsia de Sant Francesc d’Assís de Vitòria, on s’havien refugiat centenars de treballadors en vaga. La brutal repressió policial va acabar amb la mort de 5 treballadors i va causar ferides de bala a un total de 150. Manuel Fraga era llavors ministre de Governació. Aquests fets inspiraren el disc de Lluís Llach Campanades a morts, en aquest clip en una versió amb l’Orquestra Simfònica de Gasteiz i l’Orfeó Donostiarra.

[I per acabar aquesta biografia musical, res millor que aquest “Final!”. Que la nostra memòria el persegueixi per sempre, Don Manuel!]

  1. Gràcies per recordar-nos qui era i què va representar aquest “personatge”, per desgracia la memoria històrica és una mica fragil, però entre tots i totes podem mantenir-la.
  2. Molt bona tria! S’hi podria afegir també la de la Trinca que fa una crítica a la censura que portà a terme com a ministre d’Informació. A pesar de la falsa propaganda aperturista continuament es prohibien diaris i revistes, obres de teatre i recitals de cantautors amb l’escusa que anaven contra el govern o l’esglèsia, perseguint, multant o empresonant els responsables. Els que ho varem viure no ho podem oblidar ni ho podem callar perquè la seva responsabilitat no es pot esborrar de la memòria col·lectiva. No hi ha dret que ens volguin fer combregar en rodes de molí!
    Carlota 
  3. Gràcies per refrescar-me la memòria històrica i les emocions. Per evidenciar que en els darrers anys del franquisme n’hi hagué que es canviaren la jaqueta per semblar el que no eren i per continuar estant al poder manant i remenant les cireres, encara que hi ha moments de la nostra història que aquest fet implicà embrutar-se les mans  de sang. Però això és el que van fer alguns de “los grandes de España”. Els seus cadells encara ens manen avui i no hi ha indicis que entenguin que la nostra terra vol i mereix ser lliure.
    Eulàlia
  4. Memòria històrica, memòria imprescindible per saber d’on venim, i on som…i entendre moltes coses… gràcies per refrescar-la i felicitats per la feina feta.
  5. Moltes gracies pel recull, es magnífic, s’hauria de completar amb las SABATINAS INTEMPESTIVAS de Gregorio Moran “Manuel Fraga, aquest museo…” del disabte dia 21 de gener 2011, que trovo molt encertat desenmascarant tota la vida del nefast personatge.   
  6. Aquesta és una bona manera de no perdre la memòria, no ja la històrica sino la més recent. S’agreix la poesia en què es diuen tantes veritats.
  7. Recordo perfectament la majoria d’aquests fets, era una adolescents quand van passar, i uns quants anys més enllà, ens les reunions de cap de setmana, cantàvem algunes d’aquestes cançons. És la nostra obligació transmetre a les generacions posterios aquest fets, ja que ara els nostres dirigents són els descendts d’aquells que van signar tota clase d’atrocitats.
    Salu i república!
  8. Me ha emocionado leer tus notas, recordar y escuchar de nuevo esas canciones tan a fuego grabadas en la memoria de quienes vivimos los años de la transición. Gracias por tu esfuerzo…
    De todos modos, recuerda que también hubo dos muertos sin canciones en mayo del 76, siendo Fraga ministro de la Gobernación en las campas de Iratxe y en Montejurra, donde ante la más absoluta pasividad de la policía, la ultraderecha la emprendió a tiros con los carlistas seguidores de Carlos Hugo de Borbón, quien había dado un giro al Partido Carlista hacia la vía del socialismo autogestionario. Los dos muertos fueron Ricardo García y Amiano Santos.

    Un abrazo.

    Más info: http://es.wikipedia.org/wiki/Sucesos_de_Montejurra

  9. De tant en tant va bé de refrescar la memòria als que ho vam viure i ho oblidem massa aviat.
    I els que no hi eren que ho coneguin.
    Gràcies per fer-ne ressó.
  10. Hi ha cançons que, en tres minuts, expliquen la vida d’algú millor que qualsevol biografia. Hi ha poques vides, però, que puguin ser explicades exclusivament a partir de cançons que parlen de mort. La vida de Manuel Fraga és una d’aquestes vides. En la seva mort cal tornar a escoltar i cantar les cançons que parlen d’aquestes morts.quinceanera limo services
  11. What’s the standard problem how they deal with? How may you avoid the traps involving ugg boots black friday 2012 Marketing with articles? The tips we will be sharing within this ugg boots black friday Post offers you some valuable observations around the ugg Bum marketing practice.quite a few marketing experts battle against this and don’t definitely leave the earth.sldjgeioir789 
  12. To offer the very best information,Creating long lasting achievement using lancel Article promotion is approximately understanding the dynamics. Each sac lancel Post need to be written using your general targets at heart. you need to know your own crowd diligently.sldjgeioir789 
  13. This can be a actual Cheap UGG Boots reason that you’ll want to focus your energy in switching a person’s marketing campaign into a thing since considerable that you can. You should not preserve striving in one direction devoid of receiving a go back, proper? Document to the volume of just click throughs you obtain.uggs on sale Every single aspect of the marketing campaign is essential by what number of people today look at ones.sldjgeioir789 
  14. Each woman loves flower girl dresses elegance, so they attempt their most effective to search the lovely short wedding dresses. But you can find so many bridal gowns from the industry; they don know which one particular to choose. They may be dizzy through the different variations of wedding dresses. Now I would like to introduce you cap sleeve lace ball gown wedding dresses. These lace wedding dresses with cap sleeve are so attractive that many persons love it at the very first eyes.
  15.  Discovering Results together with uggs outlet promoting Results Be sure that Learn, Without the proper cheap ugg boots marketing techniques, it’s going to be challenging to produce every authentic success. Creating a involving address is the very first phase; after this you must discover ways to connect and connect with your ugg boots members. 
  16.  C’est vraiment vitales ressources en ligne d’une nouvelle entreprise longchamp Petit à faire un site web pour l’sac longchamp Société. Vous avez probablement gagné sac longchamp pas cher ce conseil si fréquemment dans laquelle félicitations, vous en avez marre de sac longchamp. Vous pouvez même entend souvent dire que vous pouvez lancer un site web sac longchamp seulement par votre propre sac longchamp d’affaires. 
  17. Yoga is such, through fixed of themselves of art Lululemon Sale , is to let you better of contact you of system, through outside official Yu within of opinions as, let you heart feel to real of themselves, this is Yoga exclusive of application, this is a is different from Yu sports exclusive way; you to wanted to incorporated used of more better, needs in this one qualifications of feelings Xia, to acquired effective of outcomes.

    Think about the reality of our lifestyles, exogenous almost the world has provided us many fitness features, but the minds and hearts of many of us, still not happy, often in lack of knowledge of lonliness Lululemon Outlet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!