Com ho veieu això?

El bloc d'en Jaume Castellet

29 de novembre de 2020
0 comentaris

Black Friday. Possible origen d’aquesta expressió.

Pel que vaig llegir en el seu moment, divendres negre, és una expressió que es va començar a popularitzar cap els anys 50 del segle passat i es refereix a un col·lapse  circulatori total a la ciutat de Filadelfia.

La causa, va ser que el divendres després del dia d’Acció de Gràcies (que és sempre el quart dijous del mes de novembre), de no sé quin any, la gent de la ciutat i molts milers vinguts de fora, van sortir en tromba a comprar els regals de Nadal.

La raó de que sortís tothom el mateix dia, era que l’endemà dissabte, es jugava a la ciutat, un partit de futbol que arrossegava una llarga tradició,  entre els equips de l’exèrcit i la marina dels E.E.U.U.

Ningú se’l volia perdre.

Aquell dia, el caos a la ciutat va ser tan gran, que molta gent no va poder tornar a casa seva fins a la matinada del dissabte.

Els diaris de l’endemà, van adjectivar aquell dia, com “Divendres Negre”.

De totes maneres, segons vaig llegir a National Geogràfic, l’expressió va ser copiada d’un divendres infaust de 1.869, en que dos especuladors de Wall Street  van intentar comprar tot l’or que hi havia al mercat.

El seu pla va fallar, perquè després de que anessin comprant sense aturador i per tant, el preu s’incrementés espectacularment, el Govern Federal va inundar el mercat en posar en circulació grans quantitats d’or, cosa que va fer que el preu tornés a baixar en pocs minuts fins a límits per sota d’abans de que comencés la fallida operació especulativa.

No cal dir que la premsa també va qualificar aquest divendres com Divendres Negre.

La popularització que ens arriba fins ara, ve de que el tantes vegades nombrat divendres següent a Acció de Gràcies, els grans magatzems estatunidencs, van decidir fer rebaixes abans de Nadal i es van apropiar de la frase Black Friday.

Però d’això em sembla que no fa ni vint i cinc anys.

Quan aquí ens va arribar el concepte Black Friday, fa més o menys una dotzena d’anys, vaig mirar de saber més sobre aquest qualificatiu i em sembla que la teoria correcte és la que fa referència a la maniobra especulativa de l’any 1869.

Si més no, és el primer cop es parla de Black Friday.

Després, amb el pas dels anys, s’ha fet servir per a qualsevol esdeveniment o succés important que hagi passat en divendres, per exemple la massacre de Teheran del 8 de setembre de 1.978, el col·lapse circulatori de Filadèlfia del que parlava abans, o la caiguda de la borsa el divendres després del triomf del referèndum del Brexit.

I amb això i un “biscotx”, fins demà a les “otx”.

“Fer l’amor sovint, fa que no perdis la memòria. Bon estiu a tothom”. (Anònim).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!