Com ho veieu això?

El bloc d'en Jaume Castellet

8 de juny de 2020
0 comentaris

García Márquez i “El diari de l’any de la pesta”.

Hi va haver una època no massa llunyana, en que es va posar de moda, a molts periòdics i revistes, fer una mena de test a qualsevol personatge conegut que els hi passes per davant.

Les preguntes eren del tipus; Quina és la ciutat on li agradaria viure?, Qui és el seu actor o actriu preferit?, Quin es el darrer llibre que ha llegit?, etc….

Ara que la humanitat torna a estar sacsejada per una terrible pandèmia, i ja tenim incorporades en el vocabulari comú, les paraules pesta, epidèmia, contagi, infecció, etc., he recordat, potser per associació d’idees, que un cop li van demanar a Gabriel García Márquez quin llibre s’emportaria a una illa deserta i va dir que sens dubte seria “El diari de l’any de la pesta” de Daniel Defoe, autor també conegut per “Gràcies i desgràcies de la famosa Moll Flanders” novel·la que l’any 1.996 va ser portada al cinema  protagonitzada per Robin Wright Penn i Morgan Freeman i sobretot, sobretot, per “Les aventures de Robinson Crusoe”

Em pregunto, si pot ser que Gabriel García Márquez a l’hora de posar el títol a  “El amor en los tiempos del cólera”, s’inspirés en el llibre/ novel·la/reportatge de Daniel Defoe, tan estimat per ell.

No ho sé.

Vagi per endavant, que “El amor en los tiempos del cólera” és la millor novel·la de temàtica amorosa que jo hagi llegit.

Ens relata la vida i les peripècies des de que són joves, fins a la vellesa, de Florentino Ariza, Fermina Daza i Juvenal Urbino, dos homes i una dona de la ciutat de Cartagena de Indias (Colòmbia).

El llibre, també va acabar convertint-se en pel·lícula, protagonitzada per Javier Bardem (Florentino Ariza), Giovanna Mezzogiorno (Fermina Daza) i Benjamin Bratt (Juvenal Urbino).

Aquí teniu un petit tast d’aquesta meravella de llibre.

A veure que en penseu.

 

“A él, le pareció tan hermosa, tan cautivadora, tan diferente del común de la gente, que no podía entender porque nadie se había turbado con el chasquido de sus tacones sobre el empedrado, por qué el corazón de nadie más estaba loco por la brisa y sacudido por la delicia de sus velos.

¿Por qué todo el mundo no se volvía loco con el balanceo de su trenza, el vuelo de sus manos, el oro de su risa?

Él no se había perdido ni uno solo de sus gestos, ninguna de las indicaciones de su personaje, pero no osaba acercarse a ella por miedo a destruir el hechizo “.

 

I el mateix tast, traduït inadequadament i de forma maldestre per un servidor de vostès.

 

“A ell, li va semblar tan bella, tan captivadora, tan diferent del comú de la gent, que no podia entendre perquè ningú s’havia torbat amb l’esclafit dels seus tacons sobre l’empedrat, per què el cor de ningú més estava boig per la brisa i sacsejat pel delit dels seus vels?

Per què tothom no es tornava boig amb el balanceig de la seva trena, el vol de les seves mans, l’or del seu riure?

Ell no s’havia perdut ni un sol dels seus gestos, cap de les indicacions del seu personatge, però no gosava apropar-se a ella per por de destruir l’encanteri”.

 

Prometo no fer-ho més.

O potser si.

 

Addenda 1ª:  Torno als pseudotests dels que parlava al començament. ¿Cual es el último libro que ha leido?, li pregunten a Fernando Hierro ex jugador del Madrit.  Contesta: “ninguno”.

Encara va ser més contundent en Sergio García, ex jugador del Barça, del Saragossa, del Betis i de l’Espanyol, que a la mateixa pregunta va dir: “yo no he leido libros ni cuando iba a la escuela”. En Sergio García, tot sigui dit, és el jugador que més partits ha jugat en tota la història de la Selecció Catalana de Futbol. En concret 16 partits, superant en Sergio González, també ex espanyoiista i actual entrenador del Valladolid, que en va jugar 15.

Addenda 2ª:  Florentino Ariza, va ser capaç d’estar esperant 51 anys, 9 mesos i 4 dies, el si definitiu de Fermina Daza.

Poca broma.

Adenda 3ª: Shakira va composar dues de les cançons que formen part de la banda sonora de la pel·lícula.

Es titulen “Hay amores” i “Despedida”

 

Salut i República Catalana.

El Tiet Jaume, (també conegut com Rick Blaine)

Soci n° 6 del Futbol Club Martinenc.

27 d’abril de 2.020.

45è. dia de confinament.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!