Com ho veieu això?

El bloc d'en Jaume Castellet

4 de novembre de 2010
Sense categoria
1 comentari

Cinquè capítol de “Vides exemplars (i paral-leles)”. Federico García Lorca i Josep Sunyol i Garriga.

Coincidències entre dos personatges assassinats. El poeta i dramaturg Federico García Lorca i el President del Barça i del R.A.C.C. i Diputat al Congrés Josep Sunyol i Garriga. 


Heus aquí diverses coincidències, que no tenen res a veure amb les seves tasques professionals, entre Federico Garcia Lorca i Josep Sunyol i Garriga

 

Tots dos van neixer l’any 1.898 i només amb un mes i mig de diferència (5 de juny en García Lorca i 21 de juliol en Sunyol i Garriga).


Ambdós
assenyalaven que procedien de l’Escola dels Escolapis i atribuïen les seves conviccions humanistes i lliberals, a l’educació rebuda a la que fou la primera escola pública i gratuïta d’Europa amb principis bàsics com la barreja de capes socials i creences. (Sunyol i Garriga va estudiar als Escolapis a Barcelona i García Lorca es va presentar l’any 1.929 a Nova York com ex-alumne escolapi sense haver-ho estat mai. Més tard, amb la seva lògia maçònica va defensar el Col-legi Escolapi de Granada durant els incendis de maig de 1.931).


Tots dos
van sentir des de molt joves la necessitat d’implicar-se en el compromís social i polític a partir de la defensa de la dignitat de la persona tot impulsant activitats culturals (García Lorca va dirigir el teatre “La Barraca”, creat per el Govern de la República, l’any 1.931 i Sunyol i Garriga va fundar l’any 1.930 el diari “La Rambla” que pretenia lligar els conceptes d’Esport i Ciutadania, per a millorar la societat del seu temps, tot fent pedagogia a través de la crónica esportiva. A més a més, va ser president del RACC i del Barça).


Ambdós
es van llicenciar en Dret l’any 1.923 (García Lorca per la Universitat de Granada i Sunyol i Garriga per la Universitat de Barcelona, però mai van treballar d’advocats).


Tots dos
van fer pública ben aviat la seva adscripció a la causa democràtica i per tant republicana (García Lorca a través dels seus escrits i de tot tipus de manifestacions i Sunyol i Garriga com a diputat a Madrid des de 1.931 a 1.936).

 

Ambdós van ser assassinats per els franquistes amb només tretze díes de diferència (6 d’agost de 1.936 en Sunyol i Garriga i la matinada del 18 al 19 del mateix mes en García Lorca).

 

Tots dos eren catalanistes. (Sunyol i Garriga fou Diputat per Esquerra Republicana de Catalunya, des de 1.931 fins a la seva mort. García Lorca ho va deixar per escrit : “además, yo que soy catalanista furibundo simpaticé mucho con aquella gente tan construida y tan harta de Castilla”, li diu en una carta al seu amic, el crític literari, historiador, periodista, acadèmic i també granadí Melchor Fernández Almagro).

 

Ambdós vàren donar gran importància al paper de la dona, en una època en que tots els àmbits de la societat eren ocupats exclusivament per homes. (García Lorca la va fer protagonista dels seus tres grans drames rurals Bodas de sangre (1.933), Yerma (1.934) i La casa de Bernarda Alba (1.936) i Sunyol i Garriga va ser el primer (1.934) en incorporar una dona (la poetesa, sindicalista, feminista, periodista i atleta Anna Maria Martínez Sagi), a la Junta del Barça).  

 

Tots dos van morir sense cap tipus de judici.

 

Ambdós tenien només 38 anys quan van morir.

 

Cap dels dos hagués trobat estrany que els seus assassins no fossin mai detinguts (ni quan en Franco ni amb el seu succesor) i poguessin morir tranquil-lament de vells sense que ningú els hi digués res. A mi tampoc s’em va fer estrany.

 

 

Qui ha tallat tot l’alè

d’aquests cossos tan joves,

sense cap més tresor

que la raó dels que ploren?.

 

Assassins de raons, de vides,
que mai no tingueu repòs en cap dels vostres dies
i que en la mort us persegueixin les nostres memòries

 

 “Campanadas a morts”,  Lluis Llach

 

Salut i República Catalana.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!