20 de febrer de 2013
0 comentaris

Danses tradicionals de Carnaval del Baix Llobregat: La Disfressada de Sant Vicenç dels Horts

La Disfressada

La Disfressada de Sant Vicenç dels Horts té els seus orígens al segle XVI.

Com el seu nom indica, la Disfressada està relacionada amb els costums del Carnaval. En un principi aquesta dansa només es ballava durant aquesta festa, però amb el temps transcendí en altres dates del calendari.

El ball el constitueixen deu tipus d passos diferents: l’espolsada, el carrenxec, la passatgera voltada, el llancer, el Contrapàs, la cadena, el molinet, la  contradansa, la sardana i el galop.

Prèviament a la dansa, el Capdanser, anomenat també “volant”, saludava a les autoritats i els dirigia un discurs que acostumava a ser sempre el mateix. Tot seguit s’iniciava el ball. Aquest personatge portava un ample barret de copa que sostenia amb la mà enlaire durant les seves evolucions. Sempre que la resta de dansaires feien rotllana, el capdanser se situava al mig voltant en sentit invers als altres, amb el barret novament alçat.

En l’actualitat, aquesta dansa es balla  després de la rua de Carnaval, i els balladors són els participants de les diferents comparses. L’Esbart Vicentí és l’encarregat d’organitzar el ball de La Disfressada.

No he trobat cap video de la dansa, però aquí teniu un video curiós del grup KdT ’10 que en parla, i hi ha algunes imatges de la dansa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!