11 de maig de 2014
0 comentaris

Mor al Brasil el bisbe Tomàs Balduíno, company de Casaldàliga.

Dom Tomás Balduíno i Pere Casalàliga
El dia 02 de Maig de 2014 als 91 anys va morir a Goiânia el bisbe Tomàs Balduíno, bisbe de la Prelazia de Conceicão do Araguàia el 1965, company de Pere Casaldàliga al Mato Grosso, combatent els conflictes de les grans empreses que s’establien a la regió incentivades pel govern militar, envaint àrees indígenes, expulsant famílies de camperols e explorant treballadors tractats com esclaus.
Passant al bisbat de Goiás pocs anys després, sempre va ésser un decidit defensor del Concili Vaticà II i era una de les grans figures de l’ episcopat llatinoamericà que va inspirar la Conferència de Medellín el 1968, marcant la opció de l’església pels pobres.

A casa seva a Goiàs es reunien clandestinament els agricultors perseguits per la dictadura, provocant l’ira del govern militar i dels grans propietaris de terres, que intentaren matar-lo. 

Amb Casaldàliga Dom Tomàs fou un dels personatges centrals en la creació del Consell Indigenista Missioner (CIMI) al 1972 i de la Comissió Pastoral de la Terra (CPT) al 1975. En les dues organitzacions Dom Tomàs sempre va tenir una actuació destacada.

L’ any 2005 l’ Assemblèia General de la CPT el va anomenar conseller permanent, i fins els últims moments va ser-ne una figura destacada que tenia el respecte dels camperols, indígenes i moviments socials que tota la vida va recolçar i inspirar estant sempre al seu costat. 

En l’homenatge rebut als noranta anys, l’ any passat, Casaldàliga va gravar un missatge de vídeo que podeu veure aquí baix.  

https://www.youtube.com/watch?v=FBo6PU4ny_M

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!