27 de maig de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Creix la revolta dels indígenes contra el govern brasiler

indígenes enfrenten el govern al pantà de Belo Monte

En una setena carta, un grup d’indígenes anuncien al govern una nova ocupació de les obres del pantà de Belo Monte, al Xingú, en plena amazònia brasilera. Mostra la revolta indígena contra la construcció d’ aquestes grans obres contra la seva voluntat.
La 7ª Carta.: Govern federal, hem tornat! Nosaltres som indígenes MundurukúXipayaKayapóArara i Tupinambás. Vivim als rius i a la selva i estem en contra de destruir-los. Vostès ja ens coneixen, però ara som més colla. 

El seu govern ens va dir que si sortíem d’aquí ens escoltarien. Vam sortir pacíficament – i evitant que passessin molta vergonya d’haver d ‘entrar per la força. Malgrat això, no han complert la promesa. El govern no ens ha rebut. Vam cridar al ministre Gilberto Carvalho, i no ho va venir. 

Esperar i cridar no serveix de res. Una altra vegada hem ocupat les seves obres. No volíem tornar als seu desert de forats i de ciment. No tenim cap gust per sortir de casa nostra a les nostres terres i penjar les nostres xarxes als seus edificis. Però que podem fer? Si no venim, perdrem la nostra terra. 
Volem que parin els estudis de construcció de més represes que inunden els nostres territoris, que tallen les selves pel mig, que maten als peixos i espanten als animals, que obren el riu i la terra a les mines devoradores. Que ens porten més empreses, més serradores de fusta, més conflictes, més prostitució, més drogues, més malalties, i més violència. 
Exigim que se’ns consulti abans de fer aquestes construccions, ja que aquesta consulta és un dret garantit per la nostra Constitució i per tractats internacionals. Això no s’ha fet aquí a Belo Monte, no es va fer en Teles Pires i no s’està fent en el riu Tapajós. No pot ser que tots vostès segueixin repetint que els indígenes van ser consultats. Tothom sap que això no és veritat. 
A partir d’ara el govern ha de parar de dir mentires a les notes i entrevistes. De tractar-nos com nens, ingenus, tutelats, irresponsables i manipulats. Nosaltres som nosaltres i el govern ens ha de tenir en compte. I no enganyin a la premsa dient que estem que ens estem barallant amb els treballadors de les obres: Els estan a favor de la nostra causa! Ahir els vam escriure una carta. Cada dia joguem a futbol amb ells. Quan ens en vam anar, una treballadora a qui havíem donat molts collarets i polseres ens va dir: “Us trobarem a faltar.” 
Comptem amb el suport de molts parents en aquesta lluita. Comptem amb el suport de tot el Xingú indígena. Comptem amb el suport dels Kayapó. Tenim el suport de Tupinambàs. Dels Guajajara. Dels Apinajè, els XerenteKrahóTapuiakarajáXambioáKrahóKanela, Ava-CanoeroJavaé Kanela i Tocantins Guaraní. I la llista segueix creixent. Comptem amb el suport de tota la societat nacional i internacional, i això també els molesta força a vostès, perquè estan tot sols amb financiadores de les seves campanyes electorals i les empreses interessades en forats i diners.
Ocuparem novament les seves obres, i quantes vegades ens caldrà fer-ho, fins que les seves própries lleis siguin complides? Quantes prohibicions, multes i embargaments costaran fins que ens escoltin? Quantes bales de goma, bombes i aerosols de pebre tenen intenció de gastar fins que vegin que estan equivocats? ¿O ens assassinaran altra vegada? Com van matar Adenilson Mundurukú, del poble Teles Pires, simplement perquè no volen represa al riu? I no enviïn la Força Nacional per negociar amb nosaltres. Vinguin vostès mateixos. Volem que Dilma vingui a parlar amb nosaltres.
A l’ obra de construcció del pantà de Belo Monte, Altamira, 27 de maig 2013

Per a més informació consultar el blog http://ocupacaobelomonte.wordpress.com/
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!