Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

5 de març de 2018
0 comentaris

“Febrer, febreret, creix el dia i creix el fred”. De l’oratge de Febrer i una presentació d’AVaMet.

Les previsions meteorològiques per a Febrer s’han acomplit. Després d’un Gener càlid i més aviat eixut, hom preveia o, millor, desitjava, una compensació al Febrer (“Gener polsós, Febrer plujós”) i ha arribat.

Certament, un fred ben viu (“Febrer, febreret, set capes i un barret”) dominava bona cosa de la primera meitat i la setmana final del mes, donant una mitjana de temperatures inferior a la normal i quatre dies de mínima sota zero a les fondalades, per efecte del refredament nocturn, en nits encalmades amb forta inversió tèrmica. Aquest meteor tot sol podria justificar els refranys que el qualifiquen com a dolent (“Febrer és traïdor, borrascós i gelador”, per exemple); tanmateix, pel que fa a la pluja, aquest any tot haurien de ser lloances; perquè el Febrer d’enguany ha estat el més plujós dels darrers 10 anys (“Aigua de Febrer, bona pel sementer”), la pluja ha caigut de forma moderada, el registre pluviomètric indica 11 dies amb precipitació i el total acumulat representa un superàvit significatiu respecte del patró històric. Pel que fa al vent, que acostuma a ser notícia desagradable al Febrer (hi  ha més d’un 50 % de probabilitat que el colp màxim anual s’hi assolesca aquest mes; “Febrer, mes ventoler”), en aquest cas s’ha moderat bastant i, sense perdre força, fidel al seu lloc preeminent entre els 3 mesos més ventosos de l’any, s’ha mantingut ben assenyat, amb domini de la component Nord, una de les habituals a aquestes alçades d’any.

Imatge del Camp de Túria presa des de la ciutat de Llíria el 18/02/2018, a les 19:10 h.

Aquesta variabilitat de Febrer (“Febrer nou cares té”), que tanta nosa fa al personal que va per feina o vol gaudir amb placidesa de l’aire lliure, pot arribar a ser una “delícia” per als aficionats a la meteorologia, com els qui composem AVaMet. Ja sabem que “Mai no plou a gust de tothom”.

AVaMet, Associació Valenciana de Meteorologia, l’associació d’aficionats a la meteorologia que m’acull, agrupa una bona colla d’entusiastes dels fenòmens atmosfèrics i la seua mesura, els quals tenim observatori propi a les comarques valencianes. Va nàixer fa 7 anys per voluntat d’una vintena d’observadors meteorològics del País Valencià, seguint el projecte d’en Josep Peinado, un admirat observador del districte de Ciutat Vella de València, que el va començar i que no va poder viure per a veure’l fet una realitat; tanmateix, si ara visqués, n’estaria orgullós del que s’ha aconseguit en pocs anys: a hores d’ara, més de dos-cents socis amb estació pròpia, més d’una vintena d’estacions pròpies d’AVaMet, una web professional (creació del company alacantí, Sergi Segura, que portava la magnífica Meteonix.com, ara desapareguda i que en va ser la llavor), convenis de col·laboració amb empreses i entitats privades (Inforatge, Météorage, Adene…) i públiques (Agència de Seguretat i Emergències/ 112, Agència Valenciana de Turisme, Institut Valencià d’Investigacions Agràries, Universitat d’Alacant, ajuntaments, instituts de secundària…), algunes de les quals han incorporat les seues estacions pròpies a la MXO (MeteoXarxa Online d’AVaMet), organització de diverses jornades formatives sobre meteorologia, climatologia i medi ambient, etc. Portar-ho endavant ha estat sobretot feina d’uns pocs, potser els més joves i vehements, el quals són mereixedors del meu màxim reconeixement. Els altres no hem tingut el temps i/o la salut que calen per a dedicar-nos-hi més enllà d’atendre la nostra pròpia estació. AVaMet fou abans AVAMet, amb “A” d’associació i “A” d’aficionats. Ara, aquesta segona “A” és, no en tinc cap dubte, d’apassionats. Per molts anys!

Imatge presa el 05/02/2018 a les 15:56 h.

Passant a les dades concretes, em centraré en les més importants, tal com han quedat registrades al meu diari meteorològic i/ o al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes, anomenat la Conarda:

A) Els valors mitjans i acumulats:

Temperatura mitjana = 9,6º C, 1,4º C per davall de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Febrer.

Pluja recollida = 59,8 mm, un 87 % superior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Febrer. Això ha permès que el balanç pluviomètric anual canvie a positiu, amb un superàvit d’un 30 %; així mateix, hem eixugat l’elevat dèficit de l’any hidrològic 2017-2018 (balanç pluviomètric des de Setembre del 2017 fins al mes actual) que arrossegàvem, deixant-lo en un encara significatiu 62 %.

Vent: Intensitat mitjana = 4,8 km/ h, tan sols 0,4 km/ h inferior a la mitjana de 10 anys de dades recollides al meu observatori en Febrer. Direcció dominant del Nord (NNW), una de les habituals al meu observatori en Febrer (NNW= 30 %, NW = 10 %, WSW = 60 %).

B) Les singularitats més destacables (vistes pel meu meteodiari):

1ª onada de fred: Dimecres, 7, en marxar la pluja, va pujar la pressió, però es mantingué el corrent de Nord i, amb ell, el fred ben viu que feia dies era l’amo de la situació (un oratge d’Hivern normal dels d’abans). El matí de dijous, 8, amb vent fluix de Ponent, assolíem 2º C de mínima (això a uns 7 m, on és el sensor automàtic; perquè a 0,5 m el termòmetre manual baixava fins a -1º C; una situació d’inversió tèrmica). El matí de divendres, 9, fou encara més fred: 1,2º C de mínima (a 7 m, -1,5º C a 0,5 m).

2ª onada de fred: La situació d’altes pressions als països bàltics, mentre es reforçava una Baixa sobre Itàlia, feia fluir un corrent de vent molt fred d’origen continental, el que tradicionalment ha donat les gelades més intenses al nostre país, cosa que es reforçava, a més, amb un embossament d’aire fred en altura, separat del corrent en jet polar, que ens portava mínimes que fregaven els 0º C: divendres, 23, 1,3º C (a 7 m; -1º C a 0,5 m) i dissabte, 24, 1,7º C (a 7 m; 0º C a 0,5 m).

1er episodi significatiu de pluja (06/02/2018): Dilluns, 5, l’anticicló de les Açores s’aprofundia i s’allargassava cap al Nord, barrant el pas a les pertorbacions que normalment haurien d’avançar d’Oest a Est, fent posible l’estancament de la inestabilitat a casa nostra, amb una nova tongada de pluges febles i persistents, amb quasi gens de vent, replegant-se en total 8,2 mm, amb temperatures ben fredes (mínima 5º C, màxima 11º C) i baixada baromètrica per l’acostament d’una Baixa relativa i els seus fronts associats, que ens estaven portant una situació desconeguda de feia temps, una pluja que queia durant hores i hores, molt a poc a poc, quasi acaronant el terra i fent bona saó. Dimarts, 6, comiat fred i plujós abans que la Baixa marxara cap a l’Est de la Mediterrània, deixant-nos el registre més copiós de l’episodi, 10,2 mm.

2on episodi significatiu de pluja (27/02/2018): El dilluns, 26, fou de transició cap a una situació d’inestabilitat que cloïa el mes. Dues masses d’aire, una de freda i seca continental amb reflex en altura, procedent del Nord-est, i una altra de càlida i humida, del Sud-oest, s’ajuntaven a la nostra península, mentre es reforçava una entrada de Gregal. Una sèrie de Baixes profundes atlàntiques, destacant l’Emma, enviaven fronts que creuaven d’Oest a Est, s’estancaven a la interfície de les dues masses i deixaven precipitacions generoses damunt nostre, tant dimarts, 27, com dimecres, 28, darrer dia del mes; en total: 18 + 4 mm, respectivament. A poc a poc s’acostava l’Emma, com mostrava el baròmetre, que llavors ja marcava per sota dels 1000 hPa, i dèiem adéu a Febrer, el mes que tradicionalment, junt amb Març, més “cares” meteorològiques té.

C) El quadre resum de dades:

D) Les gràfiques de l’estació automàtica:

Que la bella Primavera ens porte pluja, salut i trempera!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.