I mentre això li passava al meu dissortat peu i el repòs s’hi feia indispensable, he seguit llegint premsa i articles de tot tipus. El cas és que m’he parat a observar com els darrers mesos i les darreres setmanes s’ha intensificat el nombre d’articles d’opinió i d’editorials als diaris espanyols envers el procés català. És el mateix La Razón que El Mundo o La Gaceta que El País. Als diaris de tirada nacional, tant s’hi val si són d’extrema dreta,de dreta moderada, de centre o d’una pressumpta tendència socialdemòcrata o centre-esquerra, hi ha quelcom que sempre els uneix. I molt. No suporten i no toleren que un poble siga susceptible de tenir desig col·lectiu de fer el seu propi camí. La dèria no és d’ara. És de fa lustres, dècades, segles. Però potser les darreres setmanes i en adonar-se de que realment els catalans han fet palés que ara sí que va de bo i que el procés per a constituir Catalunya com un nou estat dins el marc europeu està cremant etapes molt més de pressa de lo que ells volgueren, els ha esverat a tots.
Pràcticament no hi ha dia on no trobem escrits que, amb diversos graus de virulència, atien envers el procés en general o solament contra el simple fet de que existisca la possibilitat de la celebració d’un Referèndum pel Dret a Decidir. A la legió dels clàssics reconeguts periodistes afins a la causa, s’hi solen sumar escriptors progressistes, Premis Nobel, músics, artistes, pintors, doctors universitaris en les matèries més diverses i intel·lectuals o pseudo-intel·lectuals de tota mena i condició. També s’hi afegeixen sovint articles de polítics de pràcticament tot l’espectre nacional espanyol resultant especialment il·lustratius els d’aquells que es vanten de defensar la llibertat del Poble Saharahui i de l’Estat Palestí. O dels que tenen com a herois a Eamonn de Valera i els qui alliberaren Irlanda dels anglesos, o inclús admiren la valentia i determinació dels Foundig Fathers dels Estats Unis d’Amèrica. Però vet ací que cap regió de l’estat espanyol pot ser susceptible de gaudir d’algo tan democràtic com la voluntat de ser. Això no toca i res té a veure amb altres processos semblants que han quedat escrits en la història dels pobles i de les nacions. Un procés democràtic de segregació d’un territori dut a termini de manera exemplar podria, no solament ser admirat a Europa i a altres indrets del món, sinó que sentaria un greu precedent i en un futur altres regions podrien decidir-se a fer el mateix camí.
I és a partir d’aquest darrer raonament quan els entra la por i el vertígen. Apinyats bàsicament sota les tradicionals argumentacions que fan de la Madre Pátria un ens absolutament indivisible i que ja no es sostenen per enlloc, o per una Constitució elaborada per uns pocs a l’inici de la democràcia espanyola, percuteixen un dia rere l’altre de manera punyent en la mateixa direcció car els prescriptors que nodriren el seu pensament i la seva formació els hi van ensenyar també quines teràpies calia aplicar al pacient. I avui en dia per tal fer visible la seva manca d’argumentacions democràtiques s’hi serveixen no solament de la poderosa maquinària que representa conglomerat de mitjans tradicionals espanyols sinó que també de la tecnologia més ràpida, directa i procliu al debat estèril i a la confusió: la xarxa i les xarxes socials. Afortunadament, però, els qui nadem contracorrent tenim una profusa presència en aquest territori de tots i ací s’hi troben amb una munió de persones que, sense por i amb absoluta llibertat, els hi fan front amb algo tan senzill i potent com la seva paraula.