El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

20 de març de 2013
0 comentaris

Campanya de sensibilització de l’ús del català de l’Alguer

El dia 20 de març, a la seu de Santa Anna de l’Ajuntament de l’Alguer s’ha presentat la campanya de sensibilització “En alguerés, té més gust”,  un projecte ideat de l’Assessorat a la Cultura i Polítiques Lingüístiques del Municipi de l’Alguer i de la Representació de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer, que té com objectiu prioritari  promoure l’ús social del català de l’Alguer.

Es tracta de la primera campanya promocional i institucional feta a l’Alguer per promoure l’ús de l’alguerès. Segons els seus promotors, aquesta campanya és adreçada als diversos àmbits socials de la ciutat: famílies (mireu la imatge que acompanya aquest apunt), escoles, activitats comercials, restaurants, associacions esportives, culturals i humanitàries, etc.

Totes les imatges d’aqusta campanya les podeu trobar en aquest compte de facebook


La primera imatge d’aquesta campanya realment és, encara que des del Principat de Catalunya no ho pugui semblar, impactant per a una societat com l’algueresa que, des dels anys 60 del segle passat, ha anat deixant de parlar la llengua pròpia als fills, des del convenciment que el millor que podien fer per ells era parlar-los en llengua italiana. De fet, encara molt recentment alguns mestres demanaven als (pocs, poquíssims) progenitors que parlaven en català als seus fills que no ho fessin perquè els perjudicaven en els seus estudis (potser el que passava és que donaven una miqueta més de feina al mestre, ai las!).

La campanya, amb imatges modernes, trenca tòpics en una ciutat on, massa voltes, l’alguerès, el català de l’Alguer, ha estat vist només com una llengua per a la poesia, per parlar de la marina o, com a molt, per parlar amb els turistes que venien de l’altra riba del Mediterrani (que, de fet, ja va ser una petita revolució sociolingüística que es va fer a començament d’aquest segle).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!